L’esport femení a Barcelona

Avui en dia, la presència de les dones en manifestacions i activitats esportives és un fet comú i habitual, però encara no fa gaires dècades, la pràctica esportiva estava reservada exclusivament als homes.

No obstant això, gràcies a un grup de pioneres que van decidir trencar tot tipus d’estereotips i normes socials establertes i apostar per la pràctica esportiva, un hàbit indispensable per a una bona qualitat de vida, actualment els beneficis de l’activitat física i l’esport es troben a l’abast de nenes, noies i dones de qualsevol edat.

Un creixement continu

Les estadístiques demostren que el nombre de dones que fan esport a Barcelona es manté creixent. Així es desprèn per exemple de la darrera enquesta d’hàbits esportius de la població adulta de la ciutat, elaborada al 2017, que reflecteix que el 69,2% de les dones ja fan esport, el que suposa un increment de 18,5% respecte el 50,7% que ho feia a l’anterior edició de l’enquesta, al 2013.

A més, és important també reflectir el nivell d’intensitat, ja que un 28,3% d’aquestes dones ho fa 5 cops o més per setmana.

El manteniment d’una bona salut és el motiu principal per practicar esport per a la immensa majoria de barcelonines (73,4%), mentre que la manca de temps és la causa primordial (50,7%) entre aquelles que no fan cap activitat física.

Si ens fixem en l’activitat física escollida, més de la meitat es decanten o bé per caminar (37,1%) o bé nedar (22,3%).

En aquest sentit, és important ressaltar, per exemple, que la presència femenina és majoritària entre els abonats de les instal·lacions esportives municipals (51,5%).

Evolució positiva també en edat escolar

Les bones xifres entre els les dones d’edat adulta també tenen el seu reflex entre les més petites, com reflexa la darrera enquesta d’hàbits esportius de la població escolar del 2018. Aquestes darreres dades eleven la participació femenina de les menors s’ha elevat en 3 punts respecte l’anterior enquesta del 2013, passant del 69,2% al 72,3% i consolidant un creixement de 14 punts respecte les dades de 2007 (58%). Aquest augment significa que en 11 anys s’hagi reduït la diferència per gèneres en 9 punts, reduint-la des dels 17 punts de 2007 fins els 8 actuals (80,6% de nois que practiquen esport enfront el 72,3% de noies).

Les curses populars i els programes de salut i esport

La presència de la dona ha esdevingut una constant en les manifestacions esportives populars que s’han celebrat a Barcelona en les darreres dècades.

A proves com la Marató o la Mitja Marató, la participació femenina s’eleva ja fins el 21% i 29% respectivament, mentre que a les curses populars (com la de Bombers o la Mercè) les dones superen el 30% de participants, donant especial atenció a la Cursa de El Corte Inglés, on les noies van ser majoria (54,8%).

Cal fer menció apart en aquest àmbit que un any més s’han ampliat els dorsals per la Cursa de les Dones, fins els 34.000 aquest cop, i igualment s’han exhaurit amb setmanes d’antelació.

Però no només ha crescut l’interès pel running, sinó que les dones també es preocupen per millorar la seva qualitat de vida amb activitats esportives més centrades a tenir cura de la salut i el benestar. Els programes d’activitat física gratuïta per gent gran a espais públics de la ciutat, l’Activa’t, l’Ens Movem i el Barnatresc, tenen una amplíssima majoria de participació femenina (87%, 82% i 62% respectivament). I també tenen gran tirada grans esdeveniments com la Festa del Fitnes, amb un 80% de participació femenina.

Alta competició

També en l’alta competició, les dones han destacat en diverses disciplines. Per exemple, en l’últim Europeu de Waterpolo celebrat a la nostra ciutat el 2018, on la selecció espanyola va aconseguir la medalla de bronze amb una amplia representació catalana. També amb majoria catalana han aconseguit èxits importants les seleccions d’hoquei herba (bronze mundial), hoquei patins (or europeu), bàsquet (bronze mundial) o natació sincronitzada (bronze europeu). A nivell individual cal destacar també per exemple els èxits continuats en els darrers anys de Mireia Belmonte, Jessica Vall, Laia Sanz o Queralt Castellet, entre d’altres.

Sens dubte, la dada que millor demostra la potenciació de l’esport femení d’elit en aquesta darrera dècada és l’obtenció de més medalles olímpiques en categories femenines que masculines de les delegacions espanyoles en els dos últims Jocs Olímpics (a Londres 2012, 11 de dones per 6 d’homes; i a Río 2016, 9 de dones per 8 d’homes).

Camí de la paritat en l’esport

No obstant això, la paritat encara no és una realitat en l’esport, de manera que, dia a dia, homes i dones, esportistes, l’Administració Pública, entitats, associacions i clubs hem de continuar treballant per promoure cada vegada més l’esport entre les dones de totes les edats i d'arreu del món.

No només ens hem de centrar en el fet de la pràctica esportiva en si mateixa, de la xifra de participants i/o usuaris en l’àmbit esportiu, sinó també en un accés real de la dona en la gestió i direcció de les institucions i entitats esportives, la seva incorporació en càrrecs clau de l’àmbit esportiu, la conciliació de la vida professional i familiar amb la pràctica de l’esport i l’activitat física, la visibilitat de la dona esportista als mitjans de comunicació o la igualtat en la dotació dels premis per categoria femenina i masculina.

Per tant, el camí cap a la paritat en el món de l’esport és un compte pendent en el qual volem involucrar tothom i que des d’aquest web volem ser-ne testimonis i posar el nostre gra de sorra per fer-ho créixer.