Notícies

Violències sexuals en l'esport

02/10/2019

  Aquest proper novembre i desembre, l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya organitza un curs gratuït per tractar les violències sexuals en l'esport.

 • El curs, distribuït en dos mesos i a diferents seus, se celebra a Barcelona (novembre) i a Lleida (desembre) per donar les màximes facilitats als assistents. Consulta’n les opcions:


  Opció 1
  Dies: 4, 14, 18 i 25 de novembre 2019 de 16.00h a 20.30h.
  Durada: 20 hores
  Lloc: INEFC Barcelona. Avinguda de l’Estadi, 12-22
  Més informació i inscripcions

  Opció 2
  Dies: 3, 10, 17 i 19 de desembre 2019 de 16.00h a 20.30h.
  Durada: 20 hores
  Lloc: INEFC Lleida. La Caparrella
  Més informació i inscripcions

"Els nostres cossos", una nova edició del Premi Joves Creadores

09/09/2019

  El proper 16 de setembre s’obre el termini per presentar projectes al Premi Joves Creadores del 2019.

 • L’objectiu del premi Joves Creadores és incentivar la producció i la creació audiovisual de les dones joves de la ciutat. I la temàtica específica escollida per la convocatòria d’aquest any és “Els nostres cossos”. El període per a presentar els projectes és del 16 de setembre al 30 d’octubre de 2019 (ambdós inclosos).
 • En aquest sentit, el premi té com a finalitat impulsar projectes que permetin representar a través del llenguatge audiovisual la relació amb els cossos. Alhora, el premi permet donar visibilitat als cossos no normatius i dissidents, i reivindica el cos “com a temple i font de plaer”.
 • El premi l’organitza La Bonne en col•laboració amb l'Institut de Cultura i la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona. Així doncs, La Bonne, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, continua incentivant la producció i la creació audiovisual de les dones, una de les línies imprescindibles del seu treball com a centre de cultura.
 • Si voleu més informació sobre el Premi Joves Creadores i voleu consultar les bases del concurs, seguiu aquest enllaç.

La presència de la dona al món esportiu, protagonista del 12è Premi Dona i Esport

30/05/2019

  Mª Ángela Escudero Álvarez, Lucía Sainz Pelegrí, Mireia Vicente Díaz, el portal FAROS de l’Hospital Sant Joan de Déu i el Club de Bàsquet Santa Rosa de Lima-Horta han rebut els guardons de la present edició.

 • Marta Carranza, comissionada d’Esports en funcions, ha presidit l’acte en el que han resultat guardonades Mª Ángela Escudero Álvarez (Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport), Lucía Sainz Pelegrí (Premi a la dona esportista), Mireia Vicente Díaz (Premi al mitjà de comunicació), el portal FAROS de l’Hospital Sant Joan de Déu (Menció especial del Premi al mitjà de comunicació), i el C.B. Santa Rosa de Lima-Horta (Premi al club esportiu).
 • Com cada any, dins del marc del premi, s’ha presentat el 12è Quadern Dones i Esport (PDF) que, en aquesta ocasió, aborda la pràctica de l’activitat física com a eina d’apoderament de les dones grans.
 • Mª Ángela Escudero Álvarez, Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport, va ser la primera àrbitra femenina de petanca de Catalunya, al 1987, i d’Espanya, al 1992. A més, ha exercit com a àrbitra internacional i va participar en els Jocs Paralímpics de Barcelona de 1992. Porta 40 anys dedicats a la promoció de l’esport.
 • Lucía Sainz Pelegrí, Premi a la dona esportista, és jugadora de pàdel i compta en el seu palmarès amb títols com: Campiona del món amb la Selecció Espanyola, Campiona del World Padel Tour als tornejos de Catalunya, Granada, Valladolid i Saragossa i Subcampiona del món de pàdel per parelles, entre d’altres.
 • Mireia Vicente Díez, Premi al mitjà de comunicació, és redactora del departament d’esports de TV3 i una abanderada del tractament adequat dels continguts de l’esport femení i adaptat. Ha creat diverses sèries amb aquesta voluntat: Campiones i Capacitats i, actualment, Actius. Va ser guardonada amb el Premi Periodista de l’Esport dels Premis Líders de l’Esport Català 2018.
 • FAROS de l’Hospital Sant Joan de Déu és el prestigiós portal de promoció de la salut i el benestar infantil que ha rebut la Menció especial del Premi al mitjà de comunicació per l'11a edició del informe anual que publica sobre salut en la infància i l'adolescència. Aquesta edició, del 2018, va estar dedicada al tema “Salut i esport femení” i va promoure l’activitat física entre les nenes i noies adolescents.
 • C.B. Santa Rosa de Lima-Horta, Premi al club esportiu, és un club de bàsquet que destaca per comptar amb predominança d’equips femenins respecte als masculins, 176 llicències femenines i trenta anys d’antiguitat. Al 2018 va ser l’únic club de bàsquet femení de Barcelona que va participar en competicions d’àmbit estatal i en les més importants de Catalunya, i va organitzar el I Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de bàsquet femení, del qual es van proclamar campiones.

Es tanca la convocatòria i comença la deliberació del 12è Premi Dona i Esport

15/04/2019

  Ha finalitzat el termini per a la presentació de les candidatures d'aquest 12è Premi Dona i Esport i ja ha començat el procés de deliberació del guardó, que tindrà lloc el proper 30 de maig.

 • Des de l'any 2006, l'Ajuntament de Barcelona reconeix la trajectòria de les dones esportistes o promotores de l’esport i amb motiu de la seva activitat personal i professional a la ciutat. Enguany, el Premi Dona i Esport arriba a la 12a edició i ja s'ha obert la convocatòria per a la presentació de candidatures.
 • El 15 d'abril finalitza el període de presentació de les candidatures d'aquest 12è Premi Dona i Esport en una de les quatre categories que, com és habitual, formen part d'aquests guardons: Premi Mireia Tapiador, Premi a la Dona Esportista, Premi al Mitjà de Comunicació i Premi al Club Esportiu.
 • La finalitat del certamen és fer visible la tasca de dones unides per la seva passió i dedicació a l’activitat física i l’esport, però també ha servit per obrir un nou camí a la difusió i al coneixement d’històries i reflexions sobre el paper de la dona en el món de l’esport, per tal de contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.

L'esport com a eina d'apoderament femení

06/03/2019

  En la setmana de les Dones, reivindiquem l'esport com un espai on dones i homes assoleixin la plena igualtat i celebrem que, cada vegada l'esport barceloní sigui més paritari.

 • El Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides, com data en què es denuncia el sexisme i la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones.
 • L’esport ha de ser una eina d’apoderament femení i un espai on les dones tinguin la mateixa presència i oportunitats que els homes. Històricament no ha estat així, i des de l’Institut Barcelona Esports treballem per assolir la plena igualtat d’oportunitats, per la justícia de gènere, per trencar els sostres de vidre, per superar prejudicis i estereotips, per assolir la paritat i per un esport sense discriminació.
 • En aquest sentit, l’any passat vam publicar el Manifest de Defensa i Igualtat de Gènere a l’Esport, un manifest que fa palesa la necessitat de treballar de forma explícita per la no discriminació de gènere en els esdeveniments esportius. El podeu consultar i us hi podeu adherir en la pàgina principal d'aquest web.
 • A més, també vam publicar un Decàleg de bones pràctiques amb mesures que ens comprometem a complir i fer complir. Volem coresponsabilitzar-nos amb tot el teixit social i esportiu de Barcelona per assolir la plena paritat. Consulteu-lo en aquest mateix web.
 • La comissionada d’Esports, Marta Carranza, va posar en valor l’esport femení a la ciutat: “la pràctica esportiva de les dones està creixent d’una forma més accelerada que la dels homes. Podem dir, en aquesta setmana de la dona, que en l’esport, les dones, estan arribant a la paritat en la participació”.

Dia Mundial per a l’eliminació de la violència envers les dones

19/11/2018

  Aquest 25 de novembre se celebren diferents actes per tota Catalunya per lluitar envers la violència masclista com la lectura pública del Manifest del Món de l’Esport 2018.

 • El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer ‘Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe’ celebrat a Bogotà (Colòmbia) l'any 1981. En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.
 • Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, que van morir a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
 • Manifest del món de l’esport 2018
 • Des de la Generalitat i emmarcat en el Programa Dones i Esports, s’ha impulsat el Manifest del Món de l’Esport 2018. Podeu adherir-vos-hi en el següent enllaç.

 • Consulteu les entitats adherides amb la informació referent a les dates, activitats esportives i llocs on es faran les lectures públiques del Manifest.
 • Manifest de Defensa i Igualtat de Gènere a l’Esport
 • Des de l’Ajuntament de Barcelona, vam presentar aquest manifest amb el qual es vol combatre la discriminació per raó de gènere en l’àmbit esportiu i deixar palesa la necessitat de treballar per a la paritat i la igualtat en l’esport. El Manifest, va acompanyat d’un decàleg de bones pràctiques i persones, entitats, empreses i institucions s’hi poden adherir.
 • Adheriu-vos-hi!

34.000 dones tenyeixen la ciutat en busca de la igualtat

11/11/2018

  Aquest diumenge un total de 34.000 dones han tenyit els carrers de la ciutat en motiu de la celebració de la Cursa de les Dones Barcelona 2018.

 • Aquest 11 de novembre s’ha celebrat una de les curses més esperades de l’any, la Cursa de les Dones Barcelona 2018, una prova solidària que ja ha recaptat més de 550.000€ en favor de l’Associació Espanyola Contra el Càncer des del 2004.
 • Cursa de reivindicació
 • Un dels moments més significatius d’aquest esdeveniment ha estat quan la comissionada d’Esports, Marta Carranza, que va presidir l’acte de presentació de la Cursa fa uns dies, ha llegit un nou Manifest al que vam presentar fa unes mesos perquè tothom sigui conscient que, malauradament, encara no hi ha igualtat en el món de l’esport entre homes i dones. Llegiu-lo.

 • L’esport femení no té límits
 • Durant la matinal dominical, la ciutat ha estat tenyida d’esport femení amb una nova edició de la Cursa de les Dones Barcelona 2018, que enguany ha celebrat la XIV edició. Aquesta cursa popular, que se celebra a diferents ciutats de l’Estat espanyol com Sevilla, València, Vitòria, Gijón, La Corunya, Saragossa i Madrid, ha posat el punt i final a la temporada amb aquesta celebrada a la capital catalana.
 • Un recorregut molt emblemàtic
 • La prova atlètica, que ha estat organitzada per la revista Sport Life juntament amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, ha disposat d’un recorregut total de 7,8 quilòmetres amb la sortida a l’Avinguda Maria Cristina i l’arribada a l’Avinguda Rius i Taulet. No obstant, abans d’arribar al punt final, les atletes han hagut de recórrer diferents punts de la ciutat com l’avinguda del Paral·lel, els carrers de Floridablanca i Calàbria, la Gran Via de les Corts Catalanes, el passeig de Sant Joan, la ronda de Sant Pere, la plaça Catalunya, la plaça d’Urquinaona, la ronda Universitat, la plaça Universitat, la ronda de Sant Antoni i els carrers de Sepúlveda i Viladomat, fins arribar de nou a l’avinguda del Paral·lel i accedir així a la línia de meta passant abans pels carrers de Tamarit i Lleida.Tanmateix, el temps màxim per realitzar la prova ha estat d’una hora i 30 minuts.
 • La dona, protagonista en l’esport i a la ciutat
 • Una de les novetats d’aquesta edició és que premiem la participació a la Cursa de les Dones Barcelona 2018 amb una invitació per gaudir d’un dia a les instal·lacions del Centre Esportiu Municipal que més us agradi! Per accedir-hi, només caldrà imprimir el correu que us enviïn amb el codi d’invitació corresponent, i adreçar-se al CEM amb el dorsal de la Cursa de la Dona. Per tant, un total de 34.000 dones, disposaran d’aquesta oportunitat per seguir fent esport a la ciutat i conèixer de primera les instal·lacions esportives que disposa Barcelona.
 • Una festa popular
 • Un cop celebrada la cursa (amb un temps màxim per acabar-la d'una hora i trenta minuts), a les 10:30 hores, ha començat un festival musical i aeròbic a la mateixa zona de meta de la mà de D’Luxe. A més, i seguint la línia d’edicions anteriors, aquesta edició d’enguany també ha disposat d’una fira d’atenció a la corredora, la Fira Sport Woman, un lloc dissenyat especialment per a les dones participants on, a banda de recollir-hi el dorsal, hi han trobat diferents estands esportius, espais de degustacions i algunes classes esportives.
 • Pel que fa l’àmbit competitiu, el triomf ha estat per Meritxell Soler amb un temps de 29’10”, seguida de Sara Loehr (30’16”) i de Montse Carazo (30’23”)

Dones, us convidem als Centres Esportius Municipals!

05/11/2018

  Volem premiar totes les dones que participen a la Cursa de les Dones Barcelona 2018 amb una jornada d'esport en un dels Centres Esportius Municipals de la ciutat.

 • Amb motiu de la Cursa de les Dones Barcelona 2018 , des de l’Institut Barcelona Esports volem premiar totes les dones que hi participen amb una jornada d’esport a la ciutat. De fet, està previst que més de 30.000 dones tenyeixin de rosa els carrers de la ciutat el dia 11 de novembre.
 • Per aquest motiu, premiem la participació a la Cursa de les Dones Barcelona 2018 amb una invitació per gaudir d’un dia a les instal·lacions del Centre Esportiu Municipal que més us agradi! Per accedir-hi, només caldrà imprimir aquest correu, amb el codi d’invitació corresponent, i adreçar-se al CEM amb el dorsal de la Cursa de la Dona.
 • Bases per accedir a la promoció
 • Val per a una persona (dona) que hagi estat inscrita a la Cursa de la Dona 2018. Cal presentar la invitació i el dorsal, conjuntament. L’edat mínima per optar a aquesta promoció és de 16 anys. La validesa d’aquesta invitació és del 12 de novembre al 31 de desembre de 2018 (ambdós inclosos).
 • Consulteu tots els centres adherits a la promoció.

Comencen els entrenaments per a la XIV Cursa de la Dona

04/10/2018

  Tots els dilluns i els dimecres, del 8 d'octubre al 5 de novembre, es realitzaran sessions d'entrenament, en total 8, de preparació per a la Cursa de la Dona.

 • El diumenge 11 de novembre arriba una de les cites esportives més multitudinàries del calendari barceloní: la Cursa de la Dona. Els carrers de la ciutat s’omplen d’esport femení amb milers de dones corrent per Barcelona. La d’enguany és ja la XIV edició d’aquesta prova. A més, la Cursa de la Dona de Barcelona és la 8a i última del Circuit de la ‘Carrera de la Mujer’ 2018, que es disputa en diferents proves al llarg del territori de l’Estat espanyol.
 • Durant aquestes setmanes prèvies, es realitzaran entrenaments preparatoris tots els dilluns i els dimecres, des del 8 d’octubre fins al 5 de novembre, en total 8 sessions. Les dates dels entrenaments són les següents: el 8, 10, 15, 17, 22, 24 i 29 d’octubre; i el 5 de novembre.
 • L’horari d’aquests sessions preparatòries és de 20h a 21h i es realitzaran al Parc de la Ciutadella, on quatre entrenadores dirigiran les sessions d’exercicis i carrera i faran grups per nivell. A més, hi haurà un guarda-roba i un avituallament a l’acabar la sessió.
 • La Cursa de la Dona, organitzada per la revista Sport Life amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, començarà el dia 11 de novembre a les 9h del matí. Les participants han de completar un recorregut de 7,8km. La sortida de la cursa és a l’Avinguda Maria Cristina i l’arribada a l’Avinguda Rius i Taulet. El temps màxim per realitzar la prova és d’1 hora i 30 minuts.

L'11è Quadern Dones i Esport analitza els estudis d'esport en clau de gènere

30/5/2018

  Un any més, aquesta publicació s'endinsa el paper de la dona en el sector esportiu. Enguany, s'analitzen les guanyadores de l'edició anterior i el paper de la dona en els estudis d'àmbit esportiu.

 • Amb l’entrega de l’11è Premi Dones i Esport, també vam publicar l’11è Quadern Dones i Esport, una publicació anual que analitza el paper de les dones en l’àmbit esportiu des d’un punt de vista determinat. A més, fa un anàlisi de les guanyadores de l’edició anterior del Premi Dona i Esport.
 • En el quadern d’enguany, es posa el focus en els estudis en clau de gènere, i a través de tres articles es fa palesa la falta de dones en els estudis universitaris del grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. De fet, només el 20% d’estudiants són dones i cal donar un impuls en aquest sentit. Dos articles, van en aquesta direcció: “Només el 20% són dones al grau de CAFE” i “Gènere en els plans d’estudi del grau de CAFE. Una assignatura pendent?”.
 • D’altra banda, també es posa de manifest la necessitat d’augmentar les dones entrenadores, amb l’article “On són les dones entrenadores? La desigualtat a la banqueta”. I és que l’esceltxa entre homes i dones és molt àmplia, amb només un 15,9% de dones entrenadores.
 • Presentem el Manifest de Defensa i Igualtat de Gènere a l’Esport
 • l Quadern d’enguany, també afegeix el Manifest que va presentar l’IBE fa unes setmanes. Un Manifest amb el qual es vol combatre la discriminació per raó de gènere en l’àmbit esportiu i deixar palesa la necessitat de treballar per a la paritat i la igualtat en l’esport. El Manifest, va acompanyat d’un decàleg de bones pràctiques i persones, entitats, empreses i institucions s’hi poden adherir.
 • Adheriu-vos-hi!

Un reconeixement a la tasca femenina en el món esportiu

24/5/2018

  Aquest 24 de maig s’ha entregat l’11è Premi Dona i Esport al Saló de Cent, un premi que fa visible la tasca de les dones en el món de l’esport i difon històries i reflexions sobre el paper de la dona en aquest àmbit.

 • Marta Carranza, comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, ha presidit l'acte i ha estat l’encarregada de fer l’obertura de l’esdeveniment destacant que "actes com els d’avui són els que més m'emocionen. Fa anys que vam creure necessari explicar històries i tasques invisibles de les dones en l'àmbit de l’esport", així com que aquests "són uns premis absolutament necessaris" ja que es posa en valor el paper de la dona en l’esport.
 • Després s'han entregat els quatre guardons que conformen els Premis Dona i Esport i els guanyadors han estat els següents
 • El "Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport", que va dirigit a les dones que hagin destacat en la seva tasca de difusió i promoció de l’esport, ha estat per a la Sylvana Maestre, presidenta de la Federació Internacional Paralímpica d’Esquí Alpí i cofundadora de Play and Train.
 • El "Premi a la Dona Esportista", que distingeix la tasca social a favor de l’esport femení, la dedicació i els mèrits esportius i en el qual hi han optat les dones que han destacat en la seva trajectòria esportiva, en la seva repercussió social i en la seva aportació al món de l’esport en competició o que hagin aconseguit alguna fita esportiva, ha estat per a l'Ainara Andrea Acevedo, primera dona a Catalunya en aconseguir una plaça per a l’arbitratge internacional femení.
 • El "Premi al Mitjà de Comunicació", que reconeix les persones o els mitjans que han destacat per la tasca de promoció i difusió de fets, activitats i èxits relacionats amb les dones i l’esport, ha estat per a la Lola Garcia Fuentes, periodista i directora del programa "Dones Marca" a Ràdio Marca.
 • Per últim, el "Premi al club esportiu de la ciutat", que té la finalitat de reconèixer a l’entitat esportiva de Barcelona que ha destacat per la seva tasca de promoció de l’esport femení per la seva trajectòria o la consecució d’una fita esportiva en l’àmbit de l’esport femení o que fomenta la participació i presència de les dones en tots els àmbits d’actuació impulsant el principi d’igualtat d’oportunitats, ha estat per al BUC Rugby, un club català amb més llicències femenines i dirigit per Mercè Roser.

Anna Muzychuk, protagonista en l'11è Premi Dona i Esport

22/5/2018

  L'any passat, la ucraïnesa va renunciar a revalidar el seu títol mundial d'escacs perquè el campionat tenia lloc a l'Aràbia Saudita, un país on "els drets de la dona es violen a diari", va afirmar.

 • Anna Muzychuk és una de les millors jugadores d'escacs del món i serà la gran protagonista del l'11a edició del premi Dona i Esport que entrega l'Ajuntament de Barcelona el 24 de maig. I és que a més d'una gran campiona esportiva, Muzychuk s'ha guanyat el reconeixement de la comunitat internacional per les seves idees.
 • L'any passat, la ucraïnesa va decidir no participar en el campionat del món i perdre el seu títol perquè l'esdeveniment tenia lloc a Riad, l'Aràbia Saudita. "Vaig trobar que, allà, els drets de la dona es violen a diari, i vaig arribar a la conclusió que era inacceptable participar en aquelles condicions". De fet, no estava disposada a que l'obliguéssin a cobrir-se per complet ni a no poder anar a cap lloc acompanyada d'un home.
 • Aquesta decisió va tenir una repercussió mundial i va ser un cop sobre la taula important a favor dels drets de les dones, especialment en un entorn esportiu. Ara, l'Ajuntament de Barcelona l'ha convidat en el marc de l'11è Premi Dona i Esport.
 • L'entrega dels guardons es realitzarà a partir de les 18:00 hores al Saló de Cent de l'Ajuntament, un acte que comptarà amb la participació i una xerrada d'Anna Muzychuk. Abans, a les 11:30 hores, la campiona d'escacs participarà en una exhibició de partides simultànies al Saló de Cròniques de l'Ajuntament.

El 24 de maig arriba l'11a edició del Premi Dona i Esport

17/5/2018

  El 24 de maig, a partir de les 18:00 hores, al Saló de Cent de l'Ajuntament, s'entreguen els premis Dona i Esport.

 • Un any més, l'Ajuntament de Barcelona reconeix la tasca de les dones en el món de l'esport amb l’11a edició del premi Dona i Esport. Amb l'entrega d'aquests guardons es vol reconèixer i fer visible la tasca de les dones en l'àmbit esportiu a la vegada que es contribueix a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.
 • Com és habitual, el premi consta de quatre categories. D’una banda, el “Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport”, que va dirigit a les dones que hagin destacat en la seva tasca de difusió i promoció de l’esport. També hi ha el “Premi a la Dona Esportista”, que distingeix la tasca social a favor de l’esport femení, la dedicació i els mèrits esportius i en el qual hi podran optar les dones que hagin destacat en la seva trajectòria esportiva, en la seva repercussió social i en la seva aportació al món de l’esport en competició o que hagin aconseguit alguna fita esportiva.
 • En tercer lloc hi ha el “Premi al Mitjà de Comunicació”, que reconeix les persones o els mitjans que han destacat per la tasca de promoció i difusió de fets, activitats i èxits relacionats amb les dones i l’esport. Podran ser candidats o candidates a aquest guardó les propostes de treball periodístic de caràcter divulgatiu, informatiu o d’opinió, en premsa escrita, ràdio, televisió (en format analògic) i/o en format digital/on line (ràdio, premsa, televisió, webs, blogs periodístics…) realitzat, editat, o fet públic a Barcelona durant el 2017 i relacionats amb les dones i l’esport.
 • I, per últim, hi ha el “Premi al club esportiu de la ciutat”, que té la finalitat de reconèixer a l’entitat esportiva de Barcelona que ha destacat per la seva tasca de promoció de l’esport femení per la seva trajectòria o la consecució d’una fita esportiva en l’àmbit de l’esport femení o que fomenta la participació i presència de les dones en tots els àmbits d’actuació impulsant el principi d’igualtat d’oportunitats.
 • A més, aquest any, el premi s'entrega pocs dies després que l'Ajuntament de Barcelona, a través de la comissionada d'Esports, Marta Carranza, hagi presentat el Manifest de Defensa i Igualtat de Gènere a l'Esport, un document al qual us podeu adherir a través d'aquest mateix web. El manifest va acompanyat, també, d'un decàleg de bones pràctiques per als esdeveniments i activitats esportives.

11a edició del Premi Dona i Esport

05/4/2018

  S'obre el termini d'inscripció a l'11è Premi Dona i Esport que convoca l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Institut Barcelona Esports i que acaba el 18 d'abril.

 • Aquest 3 d’abril s’ha donat el tret de sortida a l’11a edició del premi Dona i Esport obrint el concurs públic per a la presentació de candidatures, que tancarà el 18 d’abril. L’objectiu d’aquest reconeixement és fer visible la tasca de les dones en el món de l’esport, i difondre històries i reflexions sobre el paper de la dona en aquest àmbit. Alhora es vol contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.
 • Aquest premi té quatre categories. D’una banda, el “Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport”, que va dirigit a les dones que hagin destacat en la seva tasca de difusió i promoció de l’esport. També hi ha el “Premi a la Dona Esportista”, que distingeix la tasca social a favor de l’esport femení, la dedicació i els mèrits esportius i en el qual hi podran optar les dones que hagin destacat en la seva trajectòria esportiva, en la seva repercussió social i en la seva aportació al món de l’esport en competició o que hagin aconseguit alguna fita esportiva.
 • En tercer lloc hi ha el “Premi al Mitjà de Comunicació”, que reconeix les persones o els mitjans que han destacat per la tasca de promoció i difusió de fets, activitats i èxits relacionats amb les dones i l’esport. Podran ser candidats o candidates a aquest guardó les propostes de treball periodístic de caràcter divulgatiu, informatiu o d’opinió, en premsa escrita, ràdio, televisió (en format analògic) i/o en format digital/on line (ràdio, premsa, televisió, webs, blogs periodístics…) realitzat, editat, o fet públic a Barcelona durant el 2017 i relacionats amb les dones i l’esport.
 • I, per últim, hi ha el “Premi al club esportiu de la ciutat”, que té la finalitat de reconèixer a l’entitat esportiva de Barcelona que ha destacat per la seva tasca de promoció de l’esport femení per la seva trajectòria o la consecució d’una fita esportiva en l’àmbit de l’esport femení o que fomenta la participació i presència de les dones en tots els àmbits d’actuació impulsant el principi d’igualtat d’oportunitats.
 • Les candidatures es poden presentar a títol personal o bé poden presentar la candidatura altres persones físiques o jurídiques, en aquest cas, cal omplir el model d'autorització en línia abans d'enviar el formulari de la candidatura en línia per a cada un dels quatre premis de l'edició 2017 dels Premi Dona i Esport. Teniu tota la informació al respecte al document publicat al BOP.
 • FORMULARIS EN LÍNIA DE LES CANDIDATURES DE LA 11a EDICIÓ DEL PREMI DONA I ESPORT
 • Premi Mireia Tapiador a la promoció de l'esport
 • Premi a la Dona esportista
 • Premi al Mitjà de Comunicació
 • Premi al Club esportiu

S'entrega el 10è Premi Dona i Esport

30/5/2017

  També es presenta el desè Quadern Dones i Esport, que enguany ret homenatge als Jocs de Barcelona '92 i se suma a la commemoració del 25è aniversari.

 • Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI, i David Escudé, comissionat d’Esports, van presidir dimarts 30 de maig l’entrega del 10è Premi Dona i Esport. L’acte es va celebrar al Saló de Cent de l’Ajuntament a partir de les 18.00 hores i també es va presentar el desè Quadern Dones i Esport, que enguany ret homenatge als Jocs de Barcelona ’92 i se suma als actes de commemoració del 25è aniversari.
 • El Premi Dona i Esport té quatre categories: Encarnación Hernández és la guanyadora del Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport; Erika Villaécija, del Premi a la dona esportista; el Club d’Atletisme Nou Barris s’endú el Premi al club esportiu de la ciutat, i Laia Sanz i Eloi Vila guanyen el Premi al mitjà de comunicació.
 • Encarnación Hernández va ser pionera com dona jugadora de bàsquet, del 1931 al 1953 formà part dels equips de bàsquet Laietà i FC Barcelona amb els quals va guanyar diversos campionats de Catalunya i Espanya. Va ser entrenadora de les primeres dones que van jugar a bàsquet, va ser àrbitra i va protagonitzar el documental “La niña del gancho”.
 • Erika Villaécija és una nadadora en actiu que va ser olímpica a Atenes 2004, Pequín 2008, Londres 2012 i Rio 2016, i va guanyar la medalla d’or al Mundial de piscina curta del 2010 en la prova de 800 m lliures. És membre de la Comissió de Natació de la Federació Catalana de Natació i tutora esportiva i acadèmica de menors d’edat becats al CAR Sant Cugat.
 • El Club d’Atletisme Nou Barris dedica el 50% del seu pressupost a l’esport femení i compta a la seva escola amb 136 llicències femenines sobre 252 llicències totals, amb més quantitat de nenes que de nens en les categories inferiors. També compten amb un equip d’atletisme adaptat per a infants i joves amb síndrome de Down i autisme.
 • Laia Sanz i Eloi Vila han publicat el llibre “Qui té la voluntat té la força”, on es realitza un apropament al Ral·li Dakar des de la perspectiva femenina. El text mostra les dificultats físiques i també psicològiques del ral·li, una competició vista per la societat com un món d’homes.

Tancada la convocatòria per a la 10a edició del Premi Dona i Esport

29/3/2017

  Fins al 18 d'abril ha estat obert el termini d'inscripció al 10è Premi Dona i Esport que convoca l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Institut Barcelona Esports.

 • L'objectiu és fer visible la tasca de les dones en el món de l'esport, i difondre històries i reflexions sobre el paper de la dona en aquest àmbit. Alhora es vol contribuir a una presència paritària en totes les franges d'edat i en tots els àmbits de l'activitat física i esportiva.
 • Aquest premi té quatre categories. D'una banda, el "Premi Mireia Tapiador a la promoció de l'esport", que va dirigit a les dones que hagin destacat en la seva tasca de difusió i promoció de l'esport. També hi ha el "Premi a la Dona Esportista", que distingeix la tasca social a favor de l'esport femení, la dedicació i els mèrits esportius i en el qual hi podran optar les dones que hagin destacat en la seva trajectòria esportiva, en la seva repercussió social i en la seva aportació al món de l'esport en competició o que hagin aconseguit alguna fita esportiva.
 • En tercer lloc hi ha el "Premi al Mitjà de Comunicació", que reconeix les persones o els mitjans que han destacat per la tasca de promoció i difusió de fets, activitats i èxits relacionats amb les dones i l'esport. Podran ser candidats o candidates a aquest guardó les propostes de treball periodístic de caràcter divulgatiu, informatiu o d'opinió, en premsa escrita, ràdio, televisió (en format analògic) i/o en format digital/on line (ràdio, premsa, televisió, webs, blogs periodístics...) realitzat, editat, o fet públic a Barcelona durant el 2016 i relacionats amb les dones i l'esport.
 • I per últim hi ha el "Premi al club esportiu de la ciutat", que té la finalitat de reconèixer a l'entitat esportiva de Barcelona que ha destacat per la seva tasca de promoció de l'esport femení per la seva trajectòria o la consecució d'una fita esportiva en l'àmbit de l'esport femení o que fomenta la participació i presència de les dones en tots els àmbits d'actuació impulsant el principi d'igualtat d'oportunitats.
 • Les candidatures es poden presentar a títol personal o bé poden presentar la candidatura altres persones físiques o jurídiques i cal omplir el model d'autorització en línia abans d'enviar el formulari de la candidatura en línia per a cada un dels quatre premis de l'edició 2017 dels Premi Dona i Esport.
 • FORMULARIS EN LÍNIA DE LES CANDIDATURES DE LA 10a EDICIÓ DEL PREMI DONA I ESPORT

  Premi Mireia Tapiador a la promoció de l'esport

  Premi a la Dona esportista

  Premi al Mitjà de Comunicació

  Premi al Club esportiu

El 9è Premi Dona i Esport reconeix la promoció de l’esport femení

31/5/2016

 • La docent i esportista Núria Puig ha guanyat el Premi Mireia Tapiador a la Promoció de l’Esport i la judoka Laia Talarn ha rebut el Premi a la Dona Esportista
 • El Premi al Club Esportiu ha recaigut en el Club Natació Sant Andreu i el Premi al Mitjà de Comunicació ha estat per a la periodista Maria Guixà
 • El certamen, convocat per l’Institut Barcelona Esport, té la finalitat de fer visible la tasca de les dones en el món de l’esport, i promoure la difusió d’històries i reflexions sobre el paper que hi té la dona.
 • En aquesta edició, s’ha dut a terme una votació popular per a les categories de Dona Esportista i Club esportiu. La votació, no vinculant, va restar oberta entre el 16 i el 20 de maig

El Saló de Cent ha estat l’escenari aquesta tarda del lliurament del 9è Premi Dona i Esport, convocat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Barcelona Esports. L’acte ha estat presidit per la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, juntament amb el comissionat d’Esports, David Escudé, així com representants de les institucions i entitats esportives de la ciutat. La cerimònia ha comptat amb l’actuació de la ballarina de claqué, Laia Molins, i del pianista Marco Mezquida.

Premi Dona i Esport

El Premi Dona i Esport va néixer l’any 2006 com a Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria de les dones esportistes o promotores de l’esport tenint en compte la seva activitat personal i professional a la ciutat de Barcelon.

La finalitat del certamen és fer visible la tasca de dones i la dedicació a l’activitat física i l’esport, però també ha servit per obrir un nou camí a la difusió i al coneixement d’històries i reflexions sobre el paper de la dona en el món de l’esport, per tal de contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.

En els darrers anys s’hi han sumat tres categories més a l’inicial Premi Mireia Tapiador. Són les categories de Dona Esportista, Mitjà de Comunicació i Club Esportiu.

En aquesta edició de 2016, a més, s’ha fet per primera vegada una votació popular a través de twitter per a les categories de Dona Esportista i Club Esportiu per continuar avançant en la màxima difusió del paper de la dona en el món de l’esport. La votació, no vinculant, ha estat un dels criteris que el jurat ha tingut en compte a l’hora de fer la valoració global de les candidatures. En cas de no coincidir la votació popular i la valoració global del jurat, els guanyadors han obtingut una menció especial.

Guanyadores del 9è Premi Dona i Esport

Núria Puig, premi Mireia Tapiador a la promoció de l'esport

Sòcia del Club Alpí Núria-Masella, Puig formà part de la selecció espanyola (1968-1971) i disputà el Campionat d’esquí alpí del Món (1971) i la Universíada (1971, 1973). Professora de sociologia de l’esport a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) de Barcelona, l’any 2000 obtingué la càtedra d’aquesta mateixa disciplina. Presidí l’Asociación Española de Investigación Social Aplicada al Deporte (1990-1996). Coordina el Grup d’Investigació Social i Educativa en Activitat Física i Esport (GISEAFE) de l’INEFC i codirigeix, des del 2006, l’Observatori Català de l’Esport.

Col•labora en programes de gestió esportiva i ha publicat Joves i Esport (1996), Oci, esport i societat (1990, juntament amb Ángel Zaragoza), Sociología del deporte (1998, amb Manuel García Ferrando i Paco Lagardera) i Mercat de treball i llicenciatura en Educació Física a l’INEFC de Barcelona (2002, amb Jordi Viñas).

Laia Talarn, guanyadora del 9è Premi Dona i Esport en la categoria de Dona Esportista

Després de 35 competicions en l’últim any i mig, la judoka del Club de Judo Llúria ha aconseguit 9 medalles en el circuit de copes del món i s’ha quedat a les portes de la medalla al prestigiós torneig Grand Slam de París aconseguint la 5a plaça en aquesta competició.

Laia Talarn també ha estat 7 vegades campiona d’Espanya.

Club Natació Sant Andreu, guanyador del 9è Premi Dona i Esport en la categoria de Club Esportiu

El Club Natació Sant Andreu ha tingut des dels seus inicis dones esportistes d’alt nivell en totes les categories. Pel que fa a la natació, destaquen les nedadores Sílvia Parera i Erika Villaécija fins a l’any 2000, i actualment Jessica Vall i Àfrica Zamorano (participants en els Jocs Olímpics de Rio de 2016). Pel que fa a equips, l’equip absolut femení va ser campió d’Espanya per segon any consecutiu aquesta temporada.

En waterpolo, l’equip absolut femení actual ha estat subcampió de la Lliga Nacional de Divisió d’Honor. En tennis i esquaix, les jugadores de categories inferiors s’han classificat com a subcampiones de Catalunya. I en l’àmbit individual, la jugadora d’esquaix Sofia Mateos és subcampiona d’Espanya sub15.

Actualment, dels 144 treballadors del club, 62 són dones i 13 tenen càrrecs de direcció. Pel que fa a usuaris, el 48% són dones.

Maria Guixà, guanyadora del 9è Premi Dona i Esport en la categoria de Mitjà de Comunicació

La seva experiència com a atleta d’elit li ha permès entendre el periodisme esportiu des d’un altre punt de vista, amb una gran sensibilitat. Guixà es va iniciar en l’atletisme als 8 anys i, després de participar en diverses competicions escolars, als 13 anys li van oferir una beca a la residència Blume i després al CAR. Va competir en proves combinades i en salt de llargada, i va guanyar diversos campionats de Catalunya i d’Espanya. Es va retirar als 23 anys per una lesió i des de llavors ha exercit com a periodista.

La seva experiència professional ja es va vincular des de l’inici a la ràdio. Ha cobert per ràdio tres mundials de natació (Roma 2009, Xangai 2011 i Barcelona 2013), així com l’Europeu d’Atletisme Barcelona 2010. A les seccions radiofòniques «Territori Guixà» i «Tots xops» (programa Tot gira, dissabtes i diumenges, a Catalunya Ràdio), enfoca la informació, principalment, a la difusió dels esports d’aigua sense distinció de gènere.

Grup Mou-te Les Corts, menció del jurat

El jurat també ha volgut atorgar una menció especial en la categoria de Club Esportiu al grup Mou-te Les Corts, per la seva tasca com a col•lectiu. Es tracta d’un grup format per unes 260 dones que organitzen pràctica de l’esport a les Corts des de l’any 1996. Aquest any, doncs, celebren els 20 anys d’activitat sense interrupció.

El grup organitza tallers de gimnàstica, moviment regenerador, taitxí, sevillanes, natació, balls en línia i teatre, i també oferim sortides culturals i caminades. Les activitats es duen a terme en els espais municipals del Centre Tomasa Cuevas de les Corts (Barcelona).

Erika Villaécija, menció per votació popular

En aquesta 9a edició, el Premi Dona i Esport ha habilitat una votació popular a través de twitter per a les categories de Dona Esportista i Club Esportiu.

En el cas del Premi a la Dona Esportista, la candidata més votada ha estat Erika Villaécija, llaureada nedadora en competició nacional i internacional. Erika Villaécija és tota una referència de la natació catalana i estatal. Ha estat olímpica en 3 ocasions: a Atenes 2004, a Pequín 2008 i a Londres 2012 i ha aconseguit diverses medalles internacionals, entre elles 4 d’or (Europeu de piscina curta 2003: 800 m lliures; Europeu de piscina llarga 2004: 800 m lliures i 4x200 m lliures; Mundial de piscina curta 2010: 800 m lliures.) Des del Mundial de Barcelona 2013, Erika Villaécija combina les proves de piscina amb les proves d’aigües obertes, en què ha estat mundialista.

En el cas del Premi al Club Esportiu, la candidatura més votada ha estat el Club Natació Sant Andreu, que ha estat també el millor valorat pel jurat del Premi.

Candidatures presentades

La 9a edició del Premi Dona i Esport ha rebut un total de 38 candidatures. La categoria que ha rebut més candidatures és la de Dona Esportista, amb 16, seguida de la categoria de Premi al Club Esportiu, amb 15; el Premi Mireia Tapiador a una dona que hagi excel·lit en la promoció de l’esport femení, amb 5 candidatures, i el Premi al Mitjà de Comunicació amb 2 candidatures. Les candidatures es podien presentar a títol personal o bé la podien presentar altres persones físiques o jurídiques.

Composició del jurat

El jurat està presidit pel president de l’Institut Barcelona Esports i tercer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens; i vicepresidit per la comissionada d’Esports, Marta Carranza, i per la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Actuen com a vocals les següents persones:

Ernest Folch i Folch, Director del Diari Sport. Lola Garcia i Fuentes, Periodista i redactora del Dones Marca a Ràdio Marca Barcelona. Josep Mª Artells, Director adjunt del Diari El Mundo Deportivo. Mireia Vicente i Díez, Redactora d'esports de TV3. Blanca Nualart Barba, Responsable de Gènere del Consell Català de l'Esport.

Gerard Esteva Viladecans. President de la UFEC. Marta Moragas i Rovira, Professora del grau de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, Blanquerna, URL. Anna Vilanova Soler, Professora de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya del centre de Barcelona. Susanna Soler i Prat, Professora de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya del centre de Barcelona. Francina Guardiola i Flix, Presidenta de la Federació Catalana de Triatló. Secretari: Miquel Benito López, Secretari del Consell Rector de l'IBE.

9è Premi Dona i Esport

30/5/2016

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acollirà l’acte de lliurament del 9è Premi Dona i Esport el proper 31 de maig a les 18h.

L’acte de lliurament del Premi Dona i Esport està format per les quatre categories del guardó: Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport; Premi a la Dona Esportista, que reconeix la trajectòria esportiva en competició; Premi al Club Esportiu, que reconeix una trajectòria de promoció de l’esport femení o una fita esportiva en l’àmbit de l’esport femení; i Premi al mitjà de comunicació, en reconeixement a la seva tasca en favor de l’esport femení.A l’acte també hi assistirà el comissionat d’Esports, David Escudé, i representants de les institucions i entitats esportives de la ciutat.

El certamen va néixer l’any 2006 amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria de les dones esportistes o promotores de l’esport i amb motiu de la seva activitat personal i professional a la ciutat de Barcelona. L’objectiu és fer visible la tasca de les dones en la seva dedicació a l’activitat física i l’esport, però també ha servit per obrir un nou camí a la difusió i al coneixement d’històries i reflexions sobre el paper de la dona en el món de l’esport, per tal de contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.

"La Laia juga a tennis" aquest dissabte a la Vall d'Hebron

20/5/2016

El dissabte, 21 de maig, a les 11.00 hores, es durà a terme una activitat exclusivament per a nenes de clubs de la ciutat de Barcelona, vinculada al programa “La laia juga a tennis” i tindrà lloc al CMT Vall d’Hebron.

Seguint amb els esdeveniments promocionals de tennis, el proper dissabte, 21 de maig, se celebra “La Laia juga a tennis” amb dos blocs per a nenes de diferents generacions. Les edats compreses en els diferents blocs són les següents:

 • Bloc 1: jugadores de 4, 5, 6, 7 i 8 anys, per fer diverses activitats de minitennis (el nivell no és important).
 • Bloc 2: jugadores de 9, 10, 11 i 12 anys, amb nivell baix o mitjà.

Hi hauran obsequis per a totes les nenes participants, begudes, fruita, etc. L’activitat, que acabarà cap a les 14.00 hores, és totalment festiva i lúdica, i l’únic que es necessita és tenir la llista de les nenes que hi assistiran.

L’objectiu de la FCT, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, és promocionar el tennis femení a tots els nivells, i aquest esdeveniment pretén donar impuls a totes les nenes per practicar aquest esport. La iniciativa de foment del tennis i la igualtat “La Laia juga a tennis” està inclosa dins del programa de promoció esportiva dedicat a infants i joves en edat escolar de Barcelona dins de l’horari lectiu a les escoles de la capital catalana, i mitjançant el tennis com a activitat física.

Un programa de foment del tennis

La “Laia juga a tennis” és una proposta esportiva que convida a la reflexió al voltant de l’esport i el gènere, mitjançant l’impuls del tennis femení des d’una perspectiva integradora, amb una proposta per a infants. Aquest programa està destinat a infants de la ciutat dins de l’horari lectiu i s’ha impulsat des de l’Institut Barcelona Esports de l’Ajuntament de Barcelona i des de la Federació Catalana de Tennis.

El projecte es fa en el marc de “L’escola fa esport a la ciutat”, que té per objectiu garantir que la promoció esportiva arribi a infants i joves en edat escolar. Aquest programa s’implementa a les escoles –dins de l’horari lectiu– i s’impulsa amb professionals especialitzats en educació física.

Més informació: web de “La Laia juga a tennis”

Votació popular per a les candidatures del 9è Premi Dona i Esport 2015

11/5/2016

El jurat del 9è Premi Dona i Esport que atorga l’Institut Barcelona Esports de l’Ajuntament de Barcelona ha escollit els finalistes de les dues categories per a les quals s’obrirà una votació popular no vinculant a partir de la propera setmana. Són les categories de Premi a la dona esportista, i Premi al Club esportiu. L’Institut Barcelona Esports habilitarà una votació popular a través del compte de twitter @bcn_esports.

En el cas de les altres dues categories, el Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport, i el Premi al mitjà de comunicació, el jurat escull directament la candidatura guanyadora.

El Premi a la Dona Esportista distingeix les dones que han destacat en la seva trajectòria esportiva en competició o que han aconseguit alguna fita esportiva. El Premi al club esportiu té la finalitat de reconèixer el club de Barcelona que ha destacat en la seva trajectòria de promoció de l'esport femení o que ha aconseguit una fita esportiva en l’àmbit de l’esport femení.

Les candidatures que es podran votar en la categoria de dona esportista són:

 • Hassna Bahom, corredora. Ha estat primera classificada en nombroses curses celebrades a la ciutat en els darrers anys.
 • Carla Casals, nedadora amb discapacitat visual. Va formar part de l’equip paralímpic de natació des de 2001 fins a 2014. Va aconseguir 30 medalles europees i mundials i 9 diplomes paralímpics.
 • Laia Talarn, judoka. Està en procés de classificació als Jocs Olímpics de Rio de 2016, per als quals ja estaria classificada. Ha aconseguit 9 medalles en circuit de copes del món.
 • Erika Villaécija, nedadora. Olímpica en tres jocs, entre 2004 i 2012. Ha aconseguit diverses medalles internacionals. D’elles, 4 d’or en els Europeus de piscina curta 2003 i en els de piscina llarga 2004, així com en el Mundial de piscina curta 2010.

Les candidatures en la modalitat de club esportiu són:

 • Associació Sant Martí Esport. L’ASME ha estat pionera en la formació d’equips femenins federats de patinatge.
 • Club d’atletisme Nou Barris. En els últims quatre anys, ha canviat la tendència de l’escola passant de tenir la meitat de nens que la xifra de nens a igualar la xifra.
 • CN Sant Andreu. Ha tingut des dels seus inicis nedadores de primer nivell en totes les categories. Actualment, la presència de dones és majoritària entre els càrrecs directius. Entre els usuaris, el 48% són dones.
 • Grup Mou-te Les Corts. Es tracta d’un grup de 260 dones que fa esport a Les Corts des de 1996. Enguany celebra els 20 anys de la seva fundació funcionant sense interrupció.

En total s’hi han presentat 38 candidatures al 9è Premi Dona i Esport. La categoria que ha rebut més candidatures és la de Dona Esportista, amb 16, seguida de la categoria de Premi al Club Esportiu, amb 15; el Premi Mireia Tapiador a una dona que hagi excel•lit en la promoció de l’esport femení, amb 5 candidatures, i el Premi al Mitjà de Comunicació amb 2 candidatures. Les candidatures es podien presentar a títol personal o bé la podien presentar altres persones físiques o jurídiques.

El Premi Dona i Esport té la finalitat de reconèxier i fer visible la tasca de les dones en el món de l’esport, i promoure la difusió d’històries i reflexions sobre el paper que hi té la dona. D’aquesta manera es vol contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva. Els premis es lliuraran en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el dia 31 de maig.

38 candidatures opten al 9è Premi Dona i Esport

10/5/2016

El jurat es reuneix aquesta tarda per deliberar sobre les candidatures i escollir finalistes i guanyadores. Els premis es lliuraran en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el dia 31 de maig.

Un total de 38 candidatures opten al 9è Premi Dona i Esport que atorga l’Institut Barcelona Esport de l’Ajuntament de Barcelona. La categoria que ha rebut més candidatures és la de Dona Esportista, amb 16, seguida de la categoria de Premi al Club Esportiu, amb 15; el Premi Mireia Tapiador a una dona que hagi excel·lit en la promoció de l’esport femení, amb 5 candidatures, i el Premi al Mitjà de Comunicació amb 2 candidatures. Les candidatures es podien presentar a títol personal o bé la podien presentar altres persones físiques o jurídiques.

El certamen té la finalitat de fer visible la tasca de les dones en el món de l’esport, i promoure la difusió d’històries i reflexions sobre el paper que hi té la dona. D’aquesta manera es vol contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva. Els premis es lliuraran en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el dia 31 de maig.

El jurat es reunirà aquesta tarda per deliberar sobre les candidatures i escollir, primer les finalistes, i en segona ronda, les guanyadores. La llista es coneixerà el mateix dia del lliurament.

Les categories del premi són les següents:

Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport.

 • Dirigit a les dones que han destacat en la seva tasca de difusió i promoció de l’esport.

Premi a la dona esportista.

 • Distingeix les dones que han destacat en la seva trajectòria esportiva en competició o han aconseguit alguna fita esportiva.

Premi al mitjà de comunicació.

 • Reconeix les persones o els mitjans que han destacat per la tasca de promoció i difusió de fets, activitats i èxits relacionats amb les dones i l’esport.

Premi al club esportiu de la ciutat.

 • Té la finalitat de reconèixer el club de Barcelona que ha destacat en la seva trajectòria de promoció de l’esport femení o que ha aconseguit una fita esportiva en l’àmbit de l’esport femení. També reconeix aquella entitat que es caracteritzi per fomentar la participació i presència de les dones en tots els àmbits d’actuació, i impulsar el principi d’igualtat.

El jurat està presidit pel president de l’Institut Barcelona Esports i tercer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens; i vicepresidit per la comissionada d’Esports, Marta Carranza, i per la regidora de Cicle de Vida Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Actuen com a vocals les següents persones:

 • Ernest Folch i Folch, Director del Diari Sport.
 • Lola Garcia i Fuentes, Periodista i redactora del Dones Marca a Ràdio Marca Barcelona.
 • Josep Mª Artells, Director adjunt del Diari El Mundo Deportivo.
 • Mireia Vicente i Díez, Redactora en cap d’Esports de TV3.
 • Blanca Nualart Barba, Responsable de Gènere del Consell Català de l’Esport.
 • Gerard Esteva Viladecans. President de la UFEC.
 • Marta Moragas i Rovira, Professora del grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, Blanquerna, URL.
 • Anna Vilanova Soler, Professora de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya del centre de Barcelona.
 • Susanna Soler i Prat, Professora de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya del centre de Barcelona.
 • Francina Guardiola i Flix, Presidenta de la Federació Catalana de Triatló.
 • Secretari: Miquel Benito López, Secretari del Consell Rector de l’IBE.

Oberta la convocatoria per al Premi Dona i Esport 2016

06/4/2016

Fins el dia 15 d’abril restarà obert el termini d’inscripció al 9è Premi Dona i Esport que convoca l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut Barcelona Esports.

La finalitat del certamen és fer visible la tasca de les dones en el món de l’esport, i servir com a via de difusió d’històries i reflexions sobre el paper de la dona en aquest sector. D’aquesta manera es vol contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.

El premi consta de quatre categories:

Premi Mireia Tapiador a la promoció de l'esport.

 • Dirigit a les dones que han destacat en la seva tasca de difusió i promoció de l'esport.

Premi a la dona esportista.

 • Distingeix la trajectòria esportiva en competició d’una esportista o que premia que hagi aconseguit alguna fita esportiva.

Premi al mitjà de comunicació.

 • Reconeix les persones o els mitjans que han destacat per la tasca de promoció i difusió de fets, activitats i èxits relacionats amb les dones i l'esport.

Premi al club esportiu de la ciutat.

 • L'última incorporació en aquests guardons que té la finalitat de reconèixer el club de Barcelona que ha destacat en la seva trajectòria de promoció de l'esport femení o que ha aconseguit una fita esportiva. També reconeix aquella entitat que es caracteritzi per fomentar la participació i presència de les dones en tots els àmbits d'actuació, i impulsar el principi d'igualtat.

Les candidatures es poden presentar a títol personal o bé poden presentar la candidatura altres persones físiques o jurídiques.

Roda Barcelona 2016 ja és aquí!

05/4/2016

Arriba el Roda Barcelona 2016! Aquest 17 d’abril es celebra com cada any la festa Roda Barcelona, que aglutina molts dels esports sobre rodes. Hi ha diverses modalitats, exhibicions i competicions però a Dones i Esport n’hi ha una que ens interessa especialment: el Roller Derby femení!

El Roller Derby és un esport de contacte femení que es juga amb patins quads. Aquesta modalitat és una de les que més està creixent arreu del món. Els seus orígens es remunten a finals dels anys vint als Estats Units, però no és fins al 2004 que neix el Women’s Flat Track Derby Association [WFTDA] que aglutina i regula aquest esport femení.

Aquí, l'any 2010, es crea el Barcelona Roller Derby, a on dones de diverses procedències i estils tenen un punt en comú: la seva passió per aquesta modalitat de roda petita. És així com neix la primera lliga de Roller Derby a Catalunya que té com a objectius principals promoure l’esport femení i crear una comunitat de patinadores que faciliti un ambient segur i organitzat a on es promogui la salut, el benestar, el creixement personal, la diversitat, el suport i l'amistat entre patinadores.

Si encara no coneixeu el Roller Derby, no us perdeu l’oportunitat de veure’l i de viure l’acció amb les noies poderoses de BCN Roller Derby el 17 d’abril a la festa Roda Barcelona que organitza l’Ajuntament de Barcelona juntament amb l’Institut Barcelona Esports.

El FC Martinenc, amb l'esport femení

14/3/2015

El FC Martinenc vol celebrar el Dia Internacional de la Dona amb tot un seguit d’activitats que s’allargaran durant tot el mes de març, vinculades al club i a l’esport femení.

Jessica Vall - Dones i esport

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, el FC Martinenc posa en marxa la campanya #DonaiMartinenc, en la que es portaran a terme tot un seguit d’activitats destinades a fomentar l’esport femení al club, amb concursos, jornades de portes obertes, exposicions i conferències.

Del 8 al 31 de març hi haurà Jornades de Portes Obertes per a qualsevol nena (menor de 16 anys) per a realitzar activitats de: futbol, bàsquet, hoquei patins i judo. A més, el FC Martinenc iniciarà a partir de demà un concurs a Instagram, en el recentment inaugurat compte oficial del club @futbolclubmartinenc, amb el hasthag #DonaiMartinenc en el que s’han de penjar imatges relacionades amb la dona i el Martinenc.

Seguint amb les variades i nombroses activitats, del dia 9 i fins el 28 de març hi haurà l’Exposició Martinenc i l’esport femení al Casal d’Entitats Mas Guinardó. I com a plat fort, el FC Martinenc organitzarà dues conferències sobre dona i esport, amb la presència de destacades esportistes que anunciarem properament:

Dia 15 de Març

 • Conferència #DONAiMARTINENC. L’esport de base i la seva importància. Oberta a tots els públics.
 • De 19 a 21 hores. Casal d’Entitats Mas Guinardó, Plaça Salvador Riera s/n. (a 2 minuts del FC Martinenc).

Dia 21 de Març

 • #DONAiMARTINENC. Dona i esport, reptes i fets. Oberta a tots els públics.
 • De 19 a 21 hores. Casal d’Entitats Mas Guinardó, Plaça Salvador Riera s/n (a 2minuts FC Martinenc).

Jessica Vall: “El suport que rebo és increïble”

23/9/2015

La nedadora del Club Natació Sant Andreu ha estat rebuda al Districte de Sant Andreu en un acte en reconeixement a la seva trajectòria. Laia Ortiz, regidora del Districte i Marta Carranza, comissionada d’Esports, han felicitat la nedadora i li han desitjat sort per a aquesta temporada.

Jessica Vall - Dones i esport

El Districte de Sant Andreu ha obert les portes a Jessica Vall per felicitar-la i reconèixer la medalla que va assolir al passat Campionat del Món de Natació celebrat a Kazan. L’acte ha estat presenciat per Laia Ortiz, regidora del Districte de Sant Andreu i Marta Carranza, comissionada d’Esports. També hi ha assistit la Junta Directiva del Club Natació Sant Andreu i el seu president, Àngel Bernet. Vall ha vingut acompanyada de Jordi Jou, el seu entrenador i tècnic del Club.

“Estic molt agraïda per tot el suport que he rebut”. Aquestes han estat les primeres paraules que Jessica Vall ha dedicat a l’Ajuntament. “D’alguna manera intento que la medalla ja sigui part del passat per pensar en el futur però el fet de rebre actes com aquests fa que encara tingui més il·lusió”, ha afegit l’actual recordista espanyola al 200 braça.

Laia Ortiz ha assenyalat: “És un honor comptar amb una nedadora capaç de compaginar l’esport d’alt rendiment en aquest extraordinari nivell amb els estudis”. Vall és llicenciada en Biomedicina i actualment està cursant un màster de bioètica. Ortiz ha mostrat el seu agraïment i la seva admiració per la dedicació que ofereix Vall a la natació, l’ha felicitat i li ha desitjat sort per la temporada que ha estrenat fa tres setmanes.

Jessica Vall - Dones i esport

Ortiz i Marta Carranza, comissionada d’Esports, li han fet entrega d’un ram de flors juntament amb un obsequi. Després, però, l’esportista s’ha dirigit a tots els presents: “La natació és un esport que no es veu gaire però la gent de Sant Andreu sempre m’ha ofert el suport. Aquest reconeixement és, per mi, un conjunt de tots els missatges que vaig rebre durant el mundial. Per tant, no podria estar més agraïda”. Amb les paraules de la Jessica s’ha tancat l’acte, tot i que abans de marxar ha mostrat la medalla als assistents.

Èxit d'organització del Torneig Internacional de Voleibol Femení

01/7/2015

Al poliesportiu de l'Illa i acompanyat per l'èxit de públic es van viure les finals i la cerimònia de cloenda de la 2a edició d'aquest Torneig Internacional.

El darrer cap de setmana de juny va tenir lloc, al Pavelló Poliesportiu L'Illa, la 2a edició del Torneig Internacional de Voleibol femení, organitzat pel Club Voleibol Barcelona. L'èxit esportiu i de participació va ser el resultat més significatiu.

En 3 jornades, 36 equips van disputar 108 partits. Hi van participar més de 430 jugadores, gairebé seixanta tècnics, una trentena d'àrbitres i quaranta voluntaris de l'organització, que es van bolcar una vegada més per oferir un gran espectacle del voleibol continental de base.

Un quadre d'honor esplèndid

A la final infantil s'hi va viure un duel d'equips catalans en el qual es va invertir el resultat dels campionats de Catalunya i es va a imposar el Carles Vallbona al Club Voleibol Barcelona A. Per altra banda, la final cadet va tenir un clar domini belga amb les noies de l'AIF, que pràcticament no van a donar opció a les jugadores blaugrana.

En la categoria juvenil es va viure el moment més emotiu de la competició amb un duel d'estils entre les portugueses de l'Associació Acadèmica Mamede i el RTC Groningen holandès. El partit es va decidir en el tie break, en què les holandeses van a imposar-se a la fèrria defensa portuguesa.

Els resultats de la competició van ser els següents:

INFANTILS

 • Campió: AE C VALLBONA
 • Subcampió: CVB BARÇA A
 • MVP: Maria Llinàs (CVB Barça)

CADET

 • Campió: AIF BELGIUM
 • Subcampió: CVB BARÇA A
 • MVP: Charlotte Krenicky (AIF)

JUVENIL

 • Campió: RTC GRONINGEN (HOLANDA)
 • Subcampió: ASSOC. ACADÈMICA Mamede (PORTUGAL)
 • MVP: Inés Suárez (Académica)

L’Handbol BCN Sants, un equip femení únic

25/5/2015

L’Handbol BCN Sants el van fundar un grup d’amants d’aquest esport l’1 de juny de 1992. Inicialment només tenia 3 equips, però 3 anys més tard es va constituir el grup sènior, que va assolir l’ascens a Primera Catalana, i actualment ja té 13 equips en competició.

Fa molts anys que l’Handbol BCN Sants aposta pels equips femenins. Tant, que actualment és l’únic club federat de la ciutat que té jugadores en les categories aleví, infantil, cadet i sènior. Precisament, la falta de competència a Barcelona fa que els equips hagin de viatjar a diferents punts de la geografia catalana per poder disputar els partits.

Els desplaçaments, però, no són un problema per a les jugadores, ja que per a elles formar part de l’Handbol BCN Sants és un veritable regal: “M’agrada ser aquí, i és molt familiar. És com una gran família. El més important és que ens fem sentir a gust els uns als altres”, afirmen les jugadores Irina Medrano i Elisenda Munné.

Per donar a conèixer aquest esport entre els més petits del districte, l’Handbol BCN Sants participa en el projecte “Som escola, fem esport”. Aquesta iniciativa pretén acostar els esports que ofereixen les entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta a escolars des de P3 i fins a 6è de primària.

Jèssica Vall, nedadora i guanyadora del Premi a la Dona Esportista

15/5/2015

Jèssica Vall va començar a nedar als 6 anys i aviat va destacar per les seves aptituds. Especialitzada en l’estil de braça, sempre s’ha trobat entre les millors nedadores del país, però l’any 2013 va excel•lir en aquest àmbit. La disciplina i la il•lusió són els motors que l’ajuden a assolir els reptes.

S’aixeca a les 5 de la matinada i s’entrena unes sis hores diàries a la piscina Pere Serrat del Club Natació Sant Andreu. La Jèssica, que té 26 anys, combina el món de l’esport amb la carrera professional. Llicenciada en biologia per la Universitat Pompeu Fabra, treballa fent recerca sobre noves tècniques antidopatge a la Fundació de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques.

Fa cinc temporades que s’entrena al Club Natació Sant Andreu, amb el qual va començar a guanyar medalles internacionals. L’any 2013 va competir per primera vegada als Jocs del Mediterrani i va aconseguir una medalla d’or en 200 metres braça, una medalla de plata en 100 metres braça i una altra de plata en 4×100 metres braça. Un any després va guanyar la medalla de bronze en la final dels 200 metres braça de l’Europeu de Berlín de natació.

El proper gran repte és aconseguir classificar-se per a les finals del Campionat Mundial de Natació que se celebrarà entre el 24 de juliol i el 9 d’agost a Kazan (Rússia). La Jèssica competirà en 100 i 200 metres braça.

L’entrenador de la Jèssica, Jordi Jou, diu que aquesta barcelonina no té límits, és ambiciosa i creu molt en el que fa. La Jèssica tampoc no es posa límits. De moment diu que no li costa matinar per tirar-se a la piscina i vol anar pas a pas.

Aquesta trajectòria personal i professional és el que ha fet Jèssica Vall guanyadora del Premi a la Dona Esportista que atorga l’Ajuntament de Barcelona. La catalana va competir amb 14 nominades més en aquesta categoria de la vuitena edició del premi Dona i Esport.

Olga Palau, dues dècades promovent l’activitat física entre la gent gran

14/5/2015

Amb 84 anys d’edat, Olga Palau en fa més de 20 que promou l’activitat física per a la gent gran al Centre Cívic Can Castelló. Una dedicació per la qual ha estat una de les guardonades en el 8è premi Dona i Esport.

Ja fa 20 anys que l’Olga forma part de l’equip de voluntaris de Can Castelló. En aquest equipament condueix dos tallers d’estiraments i relaxació i també un de psicomotricitat, el qual s’orienta especialment a les persones que no poden seguir els primers. Amb les seves classes, aquesta barcelonina vol afavorir la salut i el benestar i promoure un envelliment actiu. “Quan ets gran, el més important és moure el cos per evitar que s’oxidi”, ha explicat l’Olga.

L’Olga s’ha dedicat tota la vida a la docència en l’àmbit de l’activitat física, i en jubilar-se, va voler seguir promovent l’esport com a voluntària. Tot i que pateix una discapacitat visual, això no l’ha allunyada de les classes de gimnàstica. En el temps lliure busca exercicis amb l’ajuda de les noves tecnologies per oferir una atenció individualitzada i personalitzada als assistents als seus tallers. “Cada participant m’explica si li passa alguna cosa o si l’han operat d’algun lloc, i jo busco exercicis per ajudar-los. A poc a poc, intento que puguin anar recuperant el moviment”, ha afirmat l’Olga.

Entre els seus alumnes més veterans hi ha la Maria Àngels Latorre, que amb 94 anys no es perd cap taller. A més, ja en fa 18 que fa estiraments sota la direcció de l’Olga. “Em va molt bé tot el que fem aquí, m’estiro una mica”, ha explicat.

El 8è premi Dona i Esport

L’esforç i la dedicació de tota una vida li han valgut un dels guardons del 8è premi Dona i Esport, que reconeix l’impuls de l’activitat esportiva a la ciutat. En concret, l’Olga ha rebut el premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport.

El premi al club esportiu ha correspost al Club Voleibol Barcelona Barça, i el premi al mitjà de comunicació, a l’equip del programa Campiones, de Televisió de Catalunya, que fomenta l’esport femení a través del testimoni de les protagonistes de l’esport català i internacional en la seva disciplina. La nedadora de 26 anys Jessica Vall, amb un palmarès molt ampli en què destaca la medalla de bronze en 200 metres braça al Campionat d’Europa de Berlín 2014, ha recollit el premi a la dona esportista.

Triomf dels equips femenins d’esports d’aigua de la UE dʼHorta

05/5/2015

Les seccions de waterpolo i natació del club d’Horta-Guinardó han viscut un cap de setmana històric.

Triomf dels equips femenins d’esports d’aigua de la UE dʼHorta

Triomf dels equips femenins d’esports d’aigua de la UE dʼHorta

Aquest cap de setmana, els equips femenins de waterpolo i natació de la Unió Esportiva (UE) Horta han fet història.

Per una banda, les noies de la secció de waterpolo van proclamar-se campiones d’Espanya de Segona Divisió, fita que els ha permès assolir l’ascens a Primera, la segona màxima categoria del waterpolo de tot l’Estat.

D’aquesta manera, l’equip ha tancat la temporada completament intocable i a casa, ja que la lligueta i la gran final contra el CN Vallirana va disputar-se a la piscina del Centre Esportiu Municipal (CEM) Horta.

Per altra banda, l’equip de natació va tornar de Palma de Mallorca amb el bronze a la butxaca: va ser el tercer millor equip de la Copa d’Espanya, a un pas de l’ascens a primera categoria.

Les noies de la natació de la UE Horta van lluitar de valent per assistir a la competició i per aconseguir els 694 punts que les van col•locar en tercera posició, només per darrera de l’ADN Rivas-Vaciamadrid (706 punts) i RC Mediterráneo (705).

Olga Palau, Jessica Vall, el programa “Campiones” i el Club Voleibol Barça, premis Dona i Esport

29/4/2015

Les premiades en les quatre categories de la 8a edició Premi Dona i Esport van ser: Olga Palau, premi Mireia Tapiador a la Promoció de l’Esport; el Programa “Campiones” de TV3, Premi al Mitjà de Comunicació; Jessica Vall, el Premi a la Dona Esportista; i el Club Voleibol Barcelona Barça, Premi al Club Esportiu. L’edició d’enguany ha donat dues mencions especials que han recaigut en la periodista Cristina Cubero, de Mundo Deportivo i en l’entitat esportiva Gòtics Rugbi Club.

Olga Palau, Jessica Vall, el programa “Campiones” i el Club Voleibol Barça, premis Dona i Esport

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha reunit aquest vespre esportistes, diverses personalitats i promotors de l’esport barceloní i representants institucionals per celebrar la vuitena edició dels Premis Dona i Esport.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, va ser l’encarregada de presidir l’acte i ho va fer reivindicant el paper d’aquest certamen, donat que “mentre existeixin desigualtats, la ciutat de Barcelona continuarà apostant per incentivar l’esport femení; la seva pràctica, però també la seva direcció i la seva professionalització”.

Així mateix, Fandos va afirmar que l’esport femení és estratègic dins de les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona: “Apostem per l’esport femení, primer perquè és una gran eina de transmissió de valors, com la superació, els hàbits saludables, el respecte pel contrincant, la igualtat d’oportunitats.”.

En aquest sentit, la tinenta d’alcalde d’Esports va repassar els avenços que s’han fet en aquest àmbit i com exemples va parlar de la darrera Zurich Marató de Barcelona, amb rècord de participació de dones; la Cursa del Corte Inglés amb més del 48% de participació femenina; la xifra històrica de 25.000 participants a la Cursa de les Dones; o la consolidació del rècord del món de l’eDreams Mitja Marató per part de la kenyana Florence Kiplagat, entre altres fites.

Les premiades

Els premis que es van lliurar en aquesta vuitena edició van ser els següents: el Mireia Tapiador a la Promoció de l’Esport va recaure en Olga Palau, el Premi al Mitjà de Comunicació, al Programa de TV3 ‘Campiones’, el Premi a la Dona Esportista va ser per a la nadadora Jessica Vall, mentre que el Premi al Club Esportiu el va rebre el Club Voleibol Barcelona Barça.

També es van concedir dues mencions especials, una a la periodista esportiva Cristina Cubero per la seva trajectòria i l’altra a l’entitat Club Gòtics Rugby com a club més votat a la Consulta Popular que es va dur a terme per Internet el passat mes de febrer.

El premi Dona i Esport són uns guardons que tenen la finalitat de fer visible el paper de les dones en l’àmbit de l’esport mitjançant el reconeixement d’una dona esportista o promotora de l’esport que hagi destacat per la seva trajectòria personal i professional, així com també les entitats o els col•lectius que hagin tingut un paper rellevant en el foment i la difusió de l’esport femení.

Premi Mireia Tapiador a la Promoció de l’Esport: Olga Palau

Amb vuitanta-quatre anys d’edat, i presentant una discapacitat visual, l’Olga Palau és un model de voluntat i voluntariat, especialment respecte als usuaris de l’equipament de Can Castelló, on fa més de dinou anys que promou l’activitat física per a la gent gran.

Als seus tallers, l’Olga fomenta, per una banda, els beneficis de la pràctica de l’exercici físic per afavorir la salut i el benestar de les persones grans i, per una altra, les relacions, la comunicació i els vincles socials tot promovent la participació activa dels assistents.

Conegueu una mica més d’Olga Palau en aquest enllaç.

Premi al Mitjà de Comunicació: Programa “Campiones”

El canal Esport3 va llençar aquesta sèrie de reportatges l’any 2010, amb l’objectiu de promocionar les protagonistes femenines de l’esport català, tant esportistes com d’altres agents esportius: entrenadores, àrbitres, directives, metgesses, periodistes.

Cada capítol, d’entre sis i dotze minuts de durada, és protagonitzat per una esportista, que narra en primera persona la seva vida i experiència, una bona manera d’acostar-se a la personalitat i reflexions de les dones esportistes.

Algunes de les protagonistes del Programa "Campiones" són esportistes d’alt rendiment però d’altres són dones que practiquen esport de manera amateur, buscant-ne els beneficis físics i socials que això comporta.

Premi a la Dona Esportista: Jessica Vall

La nedadora Jessica Vall ha aconseguit grans fites esportives a nivell nacional, essent 15 vegades campiona d’Espanya el 2014 (10 individuals i 5 per equips), conjuntament amb 4 rècords d’Espanya de 100 m braça piscina de 50 m, 200 m braça piscina de 25 m, el 4x100 m estils (amb el Club Natació Sant Andreu) i el 4x100 m estils amb la selecció espanyola

La seva gran fita esportiva el 2014 va ser el Campionat d’Europa de Berlín, on va aconseguir la medalla de bronze als 200 m braça. Abans, Vall va competir als Jocs Mediterranis de 2013, on va nedar en les especialitats de 200m braça, 100 m braça i el 4x100 m, a les quals va aconseguir una medalla d’or i una de plata. Aquell mateix any va nedar també amb bons resultats al Campionat Mundial de Natació de Barcelona, a les proves de 50 m i 200 m braça.

Premi al Club Esportiu: Club Voleibol Barcelona Barça

El Club Voleibol Barcelona, associat al Futbol Club Barcelona com a secció femenina de voleibol, està formant un total de 230 jugadores, amb edats compreses entre els 6 i els 37 anys, que integren els 23 equips de les diverses categories del club.

Dins d’aquest àmbit formatiu, i des d’un vessant més social, aquest club barceloní treballa en un projecte solidari i inclusiu de la secció femenina de voleibol adaptat, afavorint que noies amb discapacitat física puguin practicar aquest esport.

En aquest sentit, el club promou l’accés a l’esport per a tothom: per una banda, els adults poden practicar i gaudir d’aquest esport després de l’horari laboral; d’altra banda, les nenes de les famílies desfavorides a causa de la crisi poden beneficiar-se d’ajudes que atorga el mateix club. L’entitat també obre les seves portes a persones nouvingudes, fomentant la seva integració i promovent que nenes i dones d’altres cultures coneguin la cultura catalana a través de l’esport.

Pel que fa a la gestió, el club segueix un model amateur, donant resposta, per la qualitat del projecte i pels resultats, als plantejaments d’altres clubs amb gestió professional. En aquest projecte de gestió, les dones hi tenen un paper cabdal: n’és un clar exemple el càrrec que ocupen dins l’organigrama, com la presidència i la direcció tècnica.

Ja en l’àmbit competitiu, cal destacar que el club ha aportat onze jugadores a la Selecció Catalana Absoluta i vuit jugadores a les diferents categories del combinat espanyol.

En les categories inferiors, cal assenyalar el títol de subcampiones d’Espanya juvenil, mentre que en la categoria sènior, aquest equip (l’únic representant català a la Superlliga 1 femenina, màxima categoria del voleibol estatal) ha aconseguit, per tercer any consecutiu, classificar-se per disputar la Copa de la Reina i ha obtingut, per primera vegada, una plaça per competir a la Challenge Cup europea.

Mencions especials

La periodista Cristina Cubero, actual directora de Relacions Externes del diari Mundo Deportivo, és periodista esportiva des de fa més de 25 anys i una apassionada de l’esport.

Ha destacat sempre per la seva lluita per la igualtat de gènere en la professió i per dedicar molta de la seva atenció periodística a l’esport femení individual i d’equip (especialment la natació sincronitzada, el waterpolo, el futbol, el bàsquet...).

Per altra banda, l’altra menció, el Club Gòtics Rugby Club, va néixer a Barcelona l’any 1984. De la seva activitat esportiva, destaca l’escola infantil de rugbi i el programa esportiu específic dedicat a les noies.

El món de la dona esportista, online

El web municipal Dones i Esport ofereix informació sobre l’univers esportiu femení amb l’objectiu de ser una eina de promoció de l’esport entre les dones i la igualtat en aquest àmbit.

A més, en el portal es poden consultar els quaderns “Dones i Esport”, que es publiquen cada any coincidint amb la celebració del premi, així com els darrers estudis sobre dona i esport, o propostes referents com el primer Fòrum Dona i Esport, celebrat el passat mes de març i que va comptar amb 350 participants, i en el qual es van debatre molts aspectes cabdals de l’esport i les dones.

Fotografies de l'esdeveniment

Es posposa l’acte de lliurament del vuitè premi Dona i Esport

25/3/2015

En breu es donarà a conèixer la nova data per a la celebració d'aquest acte.

Amb motiu del malaurat accident aeri que va tenir lloc ahir al matí als Alps i el decret de dol durant tres dies a la ciutat, es comunica que la celebració del lliurament del vuitè premi Dona i Esport es posposa fins un altre avís.

L’acte d'entrega dels guardons estava programat per a avui dimecres, 25 de març, a les 19.00 hores, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

En breu es donarà a conèixer la nova data per a la celebració d’aquest acte.

El premi Dona i Esport té per objectiu fomentar i reivindicar les esportistes femenines de la ciutat, així com els clubs i els mitjans de comunicació que fomenten l’esport femení i que ajuden al fet que el món de l'esport sigui cada vegada més un àmbit paritari.

Lliurament del 8è Premi Dona i Esport

25/3/2015

Aquest dimecres 25 de març a les 19.00 hores al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, tindrà lloc l’acte de lliurament dels guardons del vuitè Premi Dona i Esport.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, entregarà als guardons a les candidatures premiades en les quatre categories que conformen aquest certamen: el Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport, Premi a la dona esportista, Premi al mitjà de comunicació i Premi al club esportiu de la ciutat.

A l’acte també hi seran presents els regidors David Escudé i Belén Pajares; el president del Consell de l’Esport Escolar de Barcelona, Jaume Mora; així com els membres del jurat i diferents representants de l’esport a al ciutat de Barcelona.

Els premis van néixer amb la vocació de reconèixer la trajectòria de les dones esportistes o promotores de l’esport i amb motiu de la seva activitat personal i professional a la capital catalana.

Així, la finalitat és fer visible la tasca de dones unides per la seva passió i dedicació a l’activitat física i l’esport, però també per obrir un nou camí a la difusió i al coneixement d’històries i reflexions sobre el paper de la dona en el món de l’esport, per tal de contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.

Primer Fòrum Dona i Esport

23/3/2015

Aquest dissabte 21 de març de 2015 s’ha celebrat el Primer Fòrum Dona i Esport, un esdeveniment pioner que s’ha estrenat amb l’objectiu de democratitzar la pràctica esportiva entre les dones de totes les edats, independentment del seu nivell d’implicació amb l’esport i de la seva situació socioeconòmica.

Fòrum Dona i Esport

Per aquest motiu, la trobada pretenia oferir eines, informació, dades, fonts i arguments per tal que aquestes dones poguessin decidir quin és el seu vincle amb la pràctica esportiva des de tres vessants, que precisament han estat els blocs amb els quals s’ha dividit el Fòrum: Dona, Esport i Salut; Dona, Esport i Societat-Consum; Sona, Esport i Gestió-Lideratge.

Cadascuna de les temàtiques s’ha desenvolupat mitjançant taules rodones en què els vint-i-tres ponents participants han pogut exposar les seves idees, acompanyats de diversos experts. I de públic: un total de quatre-centes persones, especialment dones vinculades al món de l’esport, han participat en aquest esdeveniment a favor de la igualtat i accessibilitat de la dona al món de l’esport.

Entre els ponents ha destacat la participació dels artífex del Fòrum, la doctora Eva Ferrer, especialista en Medicina de l’Esport, la periodista Pilar Calvo, Zaraski Villanueva, preparador físic amb el mètode Cross Zircuit, i Gemma Cernuda-Canelles, CEO de Ellas Deciden; així com les aportacions de Lidia Romero, llicenciada en CAFE i responsable de Fidias Woman; Iolanda López, psicopedagoga i autora del llibre “Femenino sin límites”; Marta Pitarch, esportista amateur; Polina Likhobabina i Irene Zendrera, vinculades a la Transpirinenca Social i Solidària; Raquel Acinas, ciclista paralímpica; Silvia Tremoleda, diplomada en dietètica i nutrició i autora del llibre “Enganxa’t al Running”; Ventura Ferrer, llicenciat en INEFC i biomecànic del CAR; Maria Vasco, medallista olímpica a Sidney 2000 i ex marxadora professional; Natalí Sotomayor, campiona d’Espanya de 400 metres tanques i màster en periodisme; Alexandra Panayotou, ultrafondista; o Carla Casals, nedadora paralímpica; entre altres.

En el marc de la jornada també s’han celebrat tres tallers simultanis sobre nutrició, salut i material esportiu, amb aportacions d'especialistes i testimonis.

Circuit Solidari de Pàdel Femení play&help

03/3/2015

Aquest cap de setmana, 7 i 8 de març, aprofitant la celebració del Dia Internacional de la Dona, el Reial Club de Polo de Barcelona acollirà aquest circuit de pàdel femení.

Al Circuit Solidari de Pàdel Femení play&help hi participaran un total de sis clubs (Reial Club de Polo, Artós Sports Club, Club Bonasport, Club Esportiu Laietà, David Lloyd Club Turó i Club Tennis Barcino), representats per diverses parelles, que disputaran una competició per sistema de lligueta amb una gran final, de la qual sortirà la parella guanyadora.

Aquesta competició té una clara vocació femenina i solidària, perquè vol posicionar-se a favor de l’esport femení, a la vegada que vol fer créixer l’esperit de “jugar i ajudar” i premiar la cada vegada més important presència femenina del circuit, oferint serveis especialment pensats per a les dones, per a aquelles esportistes que volen compaginar vida familiar i esport.

El circuit és una de les accions prèvies a la celebració del primer Fòrum Dona i Esport, que se celebrarà el 21 de març a la capital catalana, i que no només vol donar a conèixer els beneficis sobre la salut de la pràctica esportiva entre les dones, sinó de quina manera millora la qualitat de vida i permet cohesionar més la societat.

Florence Kiplagat bat el seu propi rècord a l’eDreams Mitja Marató de Barcelona

15/2/2015

En total, Kiplagat, que ja va fer una mitja de rècord a Barcelona el 2014, acumula amb aquesta nova edició tres rècords del món més: en mitja marató i en les distàncies de 15 i 20 quilòmetres. La jornada, absolutament festiva gràcies als 21 punts d’animació, va reunir un total de 15.000 persones.

Florence Kiplagat, rècord a l’eDreams Mitja Marató de Barcelona

L’eDreams Mitja Marató de Barcelona 2015, que va guanyar el suís Tadesse Abraham, amb un temps d’1h 00min 42seg, i els etíops Getu Feleke i Azmeraw Mengistu, passarà a la historia gràcies als tres rècords del món femenins batuts en una mateixa cursa i per una mateixa persona: la kenyana Florence Kiplagat.

L’atleta, que ja va batre rècord en la passada edició de la mitja barcelonina, ha acabat la prova d’aquest passat diumenge 15 de febrer amb un nou rècord gràcies a un temps d’1h 05min 09seg.

Així mateix Kiplegat ha sigut la més ràpida del món, en categoria femenina, en les distàncies de 15 i 20 quilòmetres, pel què suma així un total de tres rècords mundials en categoria femenina imputables a l’eDreams Mitja Marató de Barcelona 2015.

La kenyana va decidir tornar a la capital catalana per córrer de nou la prova de fons i aconseguir superar així la seva marca de rècord de l’edició 2014, situada en 1h 05min 12seg en mitja i en 1h 01min 56seg al seu pas pel 20è quilòmetre.

Nascuda l’any 1987 a la localitat kenyana d’Iten, Kiplagat és campiona del món per partida doble, gràcies a les victòries assolides al Campionat de la IAAF World Cross Country 2009 i en el Campionat del Món IAAF de Mitja Marató el 2010.

Els nous rècords del món aconseguits en la prova aquest diumenge confirmen que el millorat recorregut d’aquesta edició 2015 de l’eDreams Mitja Marató de Barcelona és realment ràpid i ideal per aconseguir les millors marques i batre rècords.

Això sumat a l’èxit de participació, 15.000 atletes amb un 25% de presència femenina, un percentatge històric en aquesta prova, però també amb els 21 punts d’animació, consoliden a la mitja de la capital catalana com a gran festa atlètica i ciutadana internacional.

Malaltia, escultura, bicicleta i vida, a ‘Identitat esculpida’

11/2/2015

L’artista i escultora Mar Hdez. Plana és l’objecte d’aquest compendi de fotografies de gran format que aborden el procés de la malaltia viscuda per l’artista i com la seva relació amb la bicicleta la va ajudar en la seva superació. L’entrada a la mostra és lliure i gratuïta.

Malaltia, escultura, bicicleta, vida. Aquests són els pilars en els quals se sosté la mostra "Identitat esculpida" de Mar Hdez. Plana, que es pot veure aquests dies, i fins al 25 de febrer, al Museu de l’Esport Melcior Colet, amb entrada lliure i gratuïta.

L’exposició és un recull de fotografies de gran format amb retrats de l’escultora Mar Hdez. Plana i on es narra, de manera simbòlica, el procés de transformació, física però també psicològica, provocat pel càncer de mama que va patir. Això inclou conceptes com l'extirpació i la reconstrucció, i la figura humana, la de l'artista, que pren especial relleu en les imatges. Ara és ella, l'escultora, la figura modelada.

Les imatges també mostren la relació intensa de Mar amb la bicicleta, activitat que inicia en el moment que li diagnostiquen la malaltia i que es converteix en un mitjà clau en el seu procés de superació i recuperació.

En aquest sentit, l'exposició posa en relleu també el caràcter terapèutic de l'activitat esportiva i la seva capacitat per ajudar a superar els obstacles de la vida.

Més informació:

Oberta la consulta popular del 8è Premi Dona i Esport

05/2/2015

Fins a les 23.59 hores del dimecres 18 de febrer es pot votar entre les quinze candidatures del premi a la Dona Esportista i les tretze del premi al Club Esportiu. El resultat d’aquesta consulta no és vinculant, però serà un criteri més, entre altres, que el jurat tindrà en compte en la seva valoració de les candidatures a l’hora de decidir a qui atorgar el premi.

8è Premi Dona i Esport

Després de la presentació de candidatures per participar al 8è Premi Dona i Esport, comença el període de votació popular, obert a tothom, per escollir entre les diverses candidatures presentades a dues de les modalitats del Premi: el premi a la Dona Esportista i el premi al Club Esportiu.

Només es podrà votar una vegada a cadascuna de les modalitats proposades a consulta: les quinze del premi a la Dona Esportista i les tretze del premi al Club Esportiu.

El resultat d’aquesta consulta no és vinculant, però serà un criteri més, entre altres, que el jurat tindrà en compte en la seva valoració de les candidatures a l’hora de decidir a qui atorgar el premi. Les altres dues modalitats, el premi Mireia Tapiador a la promoció esportiva i el premi al Mitjà de Comunicació, seran escollides exclusivament per criteri del Jurat.

Des del 2006 se celebra el premi Dona i Esport, un certamen en el qual es vol reconèixer la trajectòria de les dones esportistes o promotores de l’esport que hagin destacat, en el marc de la ciutat de Barcelona, per la seva activitat personal i professional.

El certamen és una bona manera de fer visible la tasca de dones unides per la seva passió i dedicació a l’activitat física i l’esport. Però també és una manera d’obrir un nou camí per facilitar la difusió i el coneixement d’històries i reflexions sobre el paper i la realitat de la dona en el món de l’esport, per tal de contribuir a una presència esportiva paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits del món de l’esport.

El lliurament dels guardons del 8è Premi Dona i Esport tindrà lloc el 25 de març a les 18.00 hores al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Us animem a participar en la consulta oberta del 8è Premi Dona i Esport.

19ª Copa de la Reina de Waterpolo Femení

02/2/2015

Dels vuit equips participants en aquesta competició, que reuneix els primers classificats en la primera volta de la Divisió d'Honor, n’hi ha sis de catalans: el C.N.Sabadell, C.N.Mataró La Sirena, C.E.Mediterrani, C.N.Sant Andreu, C.N.Terrassa i C.N.Rubí.

19ª Copa de la Reina de Waterpolo Femení

El proper divendres 6 de febrer es donarà el tret de sortida a la dinovena edició de la Copa de la Reina de Waterpolo Femení, que se celebrarà a les instal•lacions del Club Natació Sant Andreu.

Es tracta d'una de les principals competicions de la lliga estatal de la disciplina que, fins al diumenge 8 de febrer, enfrontarà als vuit millors equips de la primera volta de la Divisió d’Honor: el C.N.Sabadell, C.N.Mataró La Sirena, C.E.Mediterrani, C.N.Sant Andreu, C.N.Terrassa, C.N.Rubí, C.N.Madrid Moscardó i WP Dos Hermanas EMASESA.

Divendres 6 de febrer, a les 15.15 hores, el partit entre el CN Sabadell i el CE Mediterrani seran els encarregats d’obrir la competició. A les 17.00 hores serà el torn del WP Dos Hermanas EMASESA i el CN Mataró La Sirena, seguit a les 18.45 hores de l’encontre entre el CN Madrid Moscardó i el CN Rubí. Finalment, el partit entre els amfitrions, el CN sant Andreu, i el CN Terrassa, a les 20.30 hores, tancarà la primera jornada de competicions.

L’endemà, dissabte 7 de febrer a les 17.00 hores, s’enfrontaran els guanyadors dels dos primers partits de la jornada anterior, i a les 18.45 hores els guanyadors dels dos darrers partits celebrats el divendres.

La gran final, que determinarà l’equip guanyador de la dinovena Copa de la Reina de Waterpolo Femení, se celebrarà diumenge 8 de febrer a les 11.00 hores.

Tots els equips intentaran vèncer al guanyador de les últimes set edicions i gran favorit a revalidar el títol: el CN Sabadell.

Més informació:

Sessió d’Entrenament de força, resistència i alta intensitat

28/1/2015

Aquest dissabte 31 de gener, al Centre Esportiu Municipal Nova Icària, tindrà lloc el primer 'Entrenament de Força, Resistència i Alta Intensitat Dona i Esport', una de les activitats que s’emmarquen en les activitats prèvies a la celebració del primer Fòrum Dona i Esport, que tindrà lloc el proper 21 de març.

L’objectiu d’aquesta sessió, de les quals queden només una seixantena de places, és trobar millores sobre l’organisme a través d’un recorregut per les principals tècniques d’entrenament modern que ofereix el Cross Zircuit.

D'aquesta manera, s’aconseguirà un augment de la capacitat aeròbica, un augment del número de mitocondris, millora de la resistència a la insulina, reducció de la tensió arterial, millora de la resistència anaeròbica, secreció de l’hormona del creixement i augment del metabolisme basal, entre altres.

L’entrenament començarà a les 11.00 hores amb una presentació sobre la sessió, i a les 11.30 hores es donarà el tret de sortida al Cross Zircuit, que durarà una hora. A partir de les 12.30 hores es començaran els estiraments i la sessió de recuperació amb un batut que recarregarà piles de nou.

Els responsables d'aquesta són Zaraski, preparador físic i creador d’aquest sistema d’entrenament, el Cross Zircuit, i Eva Ferrer, metge especialista en Medicina de l’Esport per la Universitat de Barcelona.

Per inscriure's a la sessió d'Entrenament de Força, Resistència i Alta Intensitat Dona i Esport podeu fer-ho aquí.

Gimnastes de Catalunya, Canàries, Holanda i Gran Bretanya competeixen en el 17è Trofeu Internacional Vila de Gràcia

23/1/2015

Una desena de clubs, procedents de Catalunya, Canàries, Holanda i la Gran Bretanya, participen en aquest trofeu internacional que té com a objectiu promoure l'esport de base.

El Trofeu Internacional Vila de Gràcia de gimnàstica artística femenina, la tradicional prova barcelonina per als amants d'aquest esport, arriba a la 17a edició aquest dissabte, 24 de gener.

Amb un cartell integrat per un total de quaranta gimnastes de diverses edats pertanyents a una desena de clubs, set de catalans, un de canari, un d'holandès i un de britànic, la prova té com a objectiu difondre la gimnàstica artística de base i compartir experiències entre clubs.

La major part dels clubs convidats ja han pres part en alguna edició anterior del trofeu. Com a novetat, destaca la presència per primera vegada d'un conjunt canari, l'Isla de Lanzarote, que conjuntament amb l'anglès Rushmoor Gymnastics i l'holandès KDO Lekkerkerk, present en les quatre últimes edicions, representen els clubs de fora de Catalunya.

La resta de clubs participants són el manresà Egiba, el Salt Gimnàstic Club, el Club Gimnàstic Molins de Rei, el Club Gimnàstic Mataró, el Club Esportiu La Salle de Gràcia, el Club Gimnàstic Terrassa i els amfitrions del Gràcia Gimnàstic Club. La competició, que tindrà lloc al pavelló del club organitzador, el Gràcia Gimnàstic Club, al carrer de Molist, 2-4, començarà a les 10.00 hores i acabarà aproximadament a les 13.30 hores. A continuació, hi haurà un exhibició gimnàstica a càrrec de les esportistes del Gràcia GC; i, per acabar, es farà el lliurament de guardons.

El trofeu, que té el suport de l'Ajuntament de Barcelona (Institut Barcelona Esports i Districte de Gràcia), la Federació Catalana de Gimnàstica i el Consell Català de l'Esport, atorga premis en la classificació per equips i individuals (tant pel que fa a la general com per cadascun dels aparells) en cada nivell d'edat.

La competició de caràcter amistós, sorgida el 1996, reuneix anualment gimnastes d'alguns dels principals clubs catalans, així com de la resta de l'Estat espanyol i d'altres països, per competir en nivells de 5 a 8 de Via Olímpica, uns dels més alts de la gimnàstica femenina, només per sota dels nivells 9 i 10, en què figuren les integrants de les seleccions nacionals.

La competició es divideix en quatre grups d'edat: benjamí, aleví, infantil i juvenil, i totes les gimnastes competeixen en els quatre aparells: barra, terra, paral·leles i salt.

El fet de competir en Via Olímpica i la participació de clubs de l'estranger fan que el Trofeu Internacional Vila de Gràcia sigui una prova singular en el panorama de la gimnàstica a Catalunya.

Per a les gimnastes representa una oportunitat de competir contra clubs de fora del territori, un element de motivació i un rodatge important per afrontar la temporada de competicions oficials que ara comença.

En les edicions anteriors hi han participat clubs de Catalunya, Andalusia, la Comunitat Valenciana, Astúries, Andorra, Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Itàlia, Dinamarca i Escòcia.

Més informació: web del Gràcia Gimnàstic Club.

L'espasa femenina, protagonista del 39è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona d'Esgrima

22/1/2015

Catalogada per la Fédération Internationale d’Escrime com a categoria "A", aquesta competició és de les més importants del món. En aquesta edició, un total de 233 tiradores procedents de 41 països diferents, entre les quals hi haurà les actuals campiones del món i olímpica.

Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona d'Esgrima

Els dies 23, 24 i 25 de gener, el Trofeu Internacional de Barcelona d'Esgrima arribarà a la 39a edició, novament en la modalitat d'espasa femenina i en la seva seu habitual dels darrers anys, l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) de Barcelona, situat a Montjuïc.

Novament s'espera una edició multitudinària, donat que, com cada any, les millors espases del món, entre campiones olímpiques i del món, no es perden la cita barcelonina, que és una de les proves de la Copa del Món de la modalitat, catalogada per la Fédération Internationale d'Escrime com a categoria "A". L'any passat hi van participar un total de 225 tiradores de 38 nacionalitats diferents, i enguany en seran 233 i procediran de 41 països diferents.

Entre elles, destaquen algunes tiradores, com la italiana Rossella Fiamingo, actual campiona del món, i la ucraïnesa Yana Shemyakina, vigent campiona olímpica, que s'hauran d'enfrontar a altres membre de l'elit internacional, com l'alemanya Britta Heidemann, la romanesa Ana Branza o la russa Ana Sivkova.

Pel què fa a la participació catalana, Clara Anyó, Patrícia Jiménez i Marta Garcia Miquel intentaran fer-se un lloc entre les finalistes.

L'entrada és gratuïta, així que qui vulgui gaudir del millor espectacle d'esgrima internacional a Barcelona només haurà d'apropar-se a Montjuïc.

Un torneig amb història

La primera edició del "Ciutat de Barcelona" es va disputar el 3 de novembre de 1957 al Club de Tennis Barcino.

En aquell moment, el torneig rebia el nom de "Copa Ciutat de Barcelona", es disputava en la categoria d'espasa masculina, i per aconseguir en propietat aquest trofeu els participants havien de guanyar dues vegades consecutives el torneig o bé tres de manera alterna. La primera edició va ser guanyada pel tirador suïs Umberto Menegalli, però el primer espasista en aconseguir en propietat aquesta copa va ser el francès Gabriel Lassalle, guanyador de la tercera i quarta edició (als anys 1959 i 1961 respectivament).

Vint anys més tard, la Federació Catalana d'Esgrima va decidir recuperar aquest torneig. La cinquena edició es va disputar al 1981, en la modalitat de floret i només oberta a l'àmbit estatal. L'any 1982 el torneig va recuperar el seu caràcter internacional, i al 1986 retorna als seus orígens en disputar-se en espasa masculina.

En les següents edicions, el ja Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona va anar adquirint un elevat índex de participació de tiradors d'elit, fet que li va permetre aconseguir, l'any 1989, en la seva catorzena edició, la qualificació de Copa del Món per part de la Fédération Internationale d'Esgrime, convertint-se en una de les proves més prestigioses del món.

Des de l'any 2005 el "Ciutat de Barcelona" es disputa en la modalitat d'espasa femenina, i l'any 2012, en al seva trenta sisena edició, va establir-se el rècord de participació: 240 tiradores de 45 nacionalitats diferents.

Més informació: web del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona d'Esgrima.

Primeres accions del Fòrum Dona i Esport

20/1/2015

En el marc de la primera edició del Fòrum Dona i Esport, que se celebrarà a la capital catalana el proper 21 de març, l'organització ha preparat pel proper dissabte 31 de gener una sessió d'Entrenament de força, resistència i alta intensitat".

L'activitat, que es desenvoluparà al Centre Esportiu Municipal Nova Icària, tindrà lloc d'11.00 a 13.00 hores. Les inscripcions es poden realitzar aquí.

El Fòrum Dona i Esport és un esdeveniment que se celebrarà anualment i que proposarà un seguit d'actes, tallers i esdeveniments populars amb l'objectiu de millorar l'accessibilitat de les dones a la pràctica esportiva i democratitzar així el món de l'esport.

Amb aquest moviment, es vol trencar estereotips i animar a la dona perquè decideixi quin esport vol fer i se senti esportista, independentment de la freqüència, intensitat, tipus d'activitat física i resultats del seus entrenaments.

Més informació

Barcelona va acollir la final sènior femenina de la Regal Copa Federació de bàsquet

5/1/2015

Els millors equips de bàsquet femení del moment van ser els protagonistes, el primer cap de setmana de gener, d'una disputada final a la capital catalana.

Organitzada per la Federació Catalana de Basquetbol i en col·laboració amb el Club Joventut Les Corts, la final femenina sènior de la quarta edició de Regal Copa Federació de bàsquet va celebrar-se al Pavelló Poliesportiu L'Illa.

Els quatre millors equips de la Regal Copa Catalunya, el Joventut Les Corts A, el Basket Almeda, el Bàsquet Draft Gramenet A i el SR Lima-Horta, van disputar-se el títol, que van emportar-se les de Santa Coloma de Gramenet.

Homenatge a les pioneres de l'atletisme català

19/12/14

L'obra fa una radiografia detallada de les primeres dones que van obrir camí en l'esport popular a Catalunya durant dues dècades, als anys vint i trenta del segle XX.

pioneres de l'atletisme català

Aquest dijous, 18 de desembre, es va presentar el llibre Feminitat, esport, cultura: pioneres de l'atletisme català (1921-1938), de Daniel Justribó.

L'obra ofereix un repàs sobre les esportistes que van iniciar el camí de l'esport popular a Catalunya, tot analitzant la situació de les dones catalanes a les dècades dels anys vint i trenta del segle XX, les seves condicions socials i les primeres associacions feministes, i com es vivia l'esport femení en aquells anys.

Alhora, es donen a conèixer testimonis de suport i rebuig per part d'atletes masculins i institucions vers la irrupció femenina en el món de l'atletisme, així com l'auge i popularitat de l'esport als mitjans de comunicació de l'època i de l'esport femení en particular, objecte d'acudits, anuncis i postals a la premsa escrita.

Així mateix, l'obra repassa els diversos períodes viscuts entre el 1921 i el 1938, des dels inicis amb la pràctica de curses mixtes per parelles, l'atletisme d'estadi i el creixement d'ús dels espais esportius, i el nou paper de la dona atleta a la Segona República, en crisi per la fi del suport institucional als clubs femenins, i durant la Guerra Civil, un període poc explorat pels historiadors.

Finalment, també ofereix un recull històric dels clubs femenins i de les seccions femenines dels clubs esportius mixtos de Catalunya. De fet, el títol escollit per a aquest llibre era el lema del Club Femení i d'Esports, un referent a l'època. Va ser una entitat composta exclusivament per dones que, des que es va fundar el 1928, va oferir, tant a Barcelona com en altres punts del territori, una gran varietat de propostes culturals i esportives per a totes aquelles dones que volguessin fer esport.

L'acte de presentació del llibre va ser presidit per la tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, responsable de les polítiques d'igualtat de l'Ajuntament de Barcelona i de la gestió esportiva a Barcelona, acompanyada, entre altres, de l'autor del llibre; la periodista de Catalunya Ràdio, Laura Marín, i la néta de la pionera esportista Rosa Castelltort, Clara Alcaraz.

Feminitat, Esport, Cultura: pioneres de l'atletisme català (1921-1938)

22/12/2014

Dijous 18 de desembre a les 19.30 hores, a l'espai Francesca Bonnemaison (carrer San Pere més Baix, 7) tindrà lloc l'acte de presentació del llibre "Feminitat, Esport, Cultura: pioneres de l'atletisme català (1921-1938)".

Aquesta obra, de Daniel Justribó, ofereix un repàs sobre les primeres esportistes catalanes que van iniciar el camí de l'esport popular femení, referents històriques de la lluita de la dona per jugar un paper en el món esportiu.

L'acte estarà presidit per a la tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, que estarà acompanyada, entre altres, de l'autor del llibre.

Nova convocatòria del Premi Dona i Esport

22/12/2014

Premi Dona i Esport

Fins al 13 de gener de 2015 està es poden presentar candidatures per participar en el Premi Dona i Esport, que enguany arriba a la seva vuitena edició.

Les candidatures, a qualsevol de les categories del Premi, es podran proposar a títol personal o bé per mitjà d'altres persones físiques o jurídiques.

D'aquesta manera, no només s'hi poden presentar les esportistes, sinó que els clubs i les entitats hi poden presentar les seves candidatures. Igualment, els mitjans de comunicació o periodistes hi poden presentar la seva pròpia candidatura o la d'altres professionals.

Hi ha quatre modalitats per premiar: Premi Mireia Tapiador a la promoció de l'esport, Premi a la dona esportista, Premi al mitjà de comunicació, i Premi al club esportiu de la ciutat.

Per participar en aquesta edició del Premi, podeu consultar les Bases i baixar-vos els documents necessaris per presentar la candidatura aquí.

Des de 2006 se celebra el Premi Dona i Esport, un certamen en el qual es vol reconèixer la trajectòria de les dones esportistes i/o promotores de l'esport que hagin destacat, en el marc de la ciutat de Barcelona, per la seva activitat personal i professional. També es premien entitats i col·lectius que col·laborin en la tasca de fer visible l'esport femení.