Altres propostes

Cursa de la Dona

En el marc de la Cursa de la Dona, la prova que anualment reuneix milers de corredores disposades a recórrer 7,8 quilòmetres per una bona causa, com la lluita contra el càncer de mama, s’organitzen diverses iniciatives per facilitar encara més la seva participació:

  • Entrenaments especials
    Té com a objectiu oferir a les dones un programa gratuït d’entrenament d’iniciació o tecnificació previ a la cursa per garantir una pràctica esportiva saludable, segura i de qualitat. També s’organitzen entrenaments posteriors a la cursa amb la intenció de crear un hàbit de pràctica d’activitat física i es proposen altres proves atlètiques com a reptes futurs. D’aquesta manera, també s'incrementa la presència femenina en les proves mixtes.
  • Projecte “Mare escoles”
    També amb motiu de la Cursa de la Dona, es convoca les mares interessades dels centres educatius de Barcelona que s’hagin adherit a aquesta iniciativa per preparar-se i participar en la prova atlètica. Es fa una reunió prèvia on s’explica la necessitat de fer activitat física, fins i tot en una etapa de la vida en què el fet de tenir cura dels fills és una prioritat. Es faciliten plans d’entrenament per iniciar-s'hi, així com la inscripció gratuïta de la cursa per tal de fomentar la participació. Alhora, es detecten aquelles mares que ja acostumen a sortir a córrer i participar en curses de manera regular per tal que dinamitzin, assessorin i guiïn el grup. També hi col•laboren la direcció i el professorat d’educació física del centre.
  • Tatuatges contra l’assetjament sexual
    Com a novetat a la darrera edició de la Cursa de la Dona, des de l’Ajuntament es van editar uns tatuatges temporals que es van repartir a la Fira de la Corredora i abans de l’inici de la prova. Amb el lema ‘No és no, BCNantimasclista’, l’objectiu era aprofitar el sentiment de pertinença del col·lectiu femení en aquella data per donar més visibilitat a la lluita contra l’assetjament sexual i l’empoderament de les dones.

SALUT I ESPORT EN FEMENÍ

L'Hospital Sant Joan de Déu disposa d'un observatori de la salut de la infància i l'adolescència que edita diferents quaderns educatius per millorar el seu benestar. La 11a edició d'aquest Quadern Faros, editada al 2018, es titula "Salut i esport en femení: la importància de mantenir-se activa des de la infància", on s'analitzen les diferències entre nens i nenes en les pràctiques fisicoesportives i les conseqüències físiques i mentals que comporta.

Per reduir aquesta bretxa amb la igualtat d'oportunitats com a objectiu final, el quadern treballa en la sensibilització social per evitar l'abandonament esportiu de les nenes, que es produeix principalment en la primera adolescència.

Per disposar de l'edició electrònica d'aquest Quadern Faros 2018 podeu accedir en aquest enllaç i a la part inferior del web trobareu un apartat on introduir el vostre correu electrònic per rebre allà l'enllaç de descàrrega.

GRUP DE TREBALL DONA I ESPORT

Dintre del Consell Municipal de l’Esport hi ha un grup de treball de dona i esport que es reuneix amb regularitat (5 vegades l’any 2018) per fer reflexions i propostes de millora i potenciació de l’activitat física entre la població femenina, l’eliminació d’estereotips, l’ús d’un llenguatge no sexista i la prevenció de l’assetjament sexual.

Per aconseguir els seus objectius, des del grup de treball es proposen contínuament formacions amb perspectiva de gènere en diferents òrbites de l’àmbit esportiu.