Esteu aquí

Impulsem la interculturalitat

  • https://ajuntament.barcelona.cat/dretsidiversitat/sites/default/files/impuls22.jpg

L’aposta de la ciutat pel model intercultural té com a objectiu avançar de la Barcelona multicultural a la Barcelona intercultural: una Barcelona diversa que conviu i construeix la ciutat de manera conjunta i cooperativa.

L’objectiu principal és avançar cap a una Barcelona intercultural i diversa que construeixi  la ciutat de manera conjunta i cooperativa. La interculturalitat no fomenta les relacions entre diferents cultures sinó entre persones de diferents cultures per construir un model comú de ciutat.

Aquest any es posarà l’accent en la capacitat transformadora de la interculturalitat, apostant per incidir en aquelles estructures generadores de desigualtats, vulneracions de drets, exclusió i discriminacions. Es proposa una mirada amb les entitats i des de les diverses identitats que conviuen a la ciutat per reconèixer les relacions que hi ha entre elles i treballar per posar de manifest les causes de dominació dins les estructures de poder.

Com a novetat i canvi de paradigma, entenem les polítiques públiques vers la diversitat cultural de manera global, i no només vinculada a processos migratoris com fins ara. Així s’amplia incorporant la mirada en les persones nascudes a la ciutat però que formen part d’altres contextos culturals (fills de migrants), les diversitats històriques de pobles minoritzats, com ara el poble gitano, on també hi ha migrants. 

Així doncs, les polítiques seran interculturals i transformadores si consten d’aquestes cinc dimensions:

  • Fomenten el coneixement, la visibilització i el reconeixement de la diversitat cultural.
  • Incorporen mesures per garantir la igualtat de drets i oportunitats a les persones de contextos i orígens culturals diversos.
  • Fomenten l’establiment de relacions actives i de col·laboració entre persones o grups que habitualment no en tenen, treballant en els interessos i aspectes comuns i buscant la interacció positiva.
  • Fomenten que les persones creïn vincles d’arrelament al barri, al grup, a la ciutat o a l’entitat, i d’aquesta maner fer créixer el sentiment de pertinença
  • Inclouen mecanismes o recursos per aconseguir una participació culturalment diversa.

Notícies

Guadalupe (esquerra) i George (dreta) a t.i.c.t.a.c. (© Violeta Ospina)

L'ENTREVISTA | Guadalupe Begazo: "Adoren els nostres productes, la nostra terra, però als éssers humans no"

07/06/2022 - 17:01 h

Conversem amb Guadalupe i George, participants de l'obra de 'Teatre contralegislatiu', activitat organitzada per l'Espai Avinyó, emmarcada en el cicle 'Memòries Migrants'.

Recupera el contingut de les activitats d'hivern de l'Espai Avinyó!

27/04/2022 - 17:10 h

Pots consultar recursos, disponibles en format de podcast, vídeo, entrevista i crònica, de la programació d'activitats del primer trimestre de l'any.

Arriba la primavera a l'Espai Avinyó, carregada d'eines en flor!

06/04/2022 - 22:47 h

La temporada de primavera obre amb una variada oferta que inclou xerrades, tallers, ràdio i molt més... Totes les activitats són gratuïtes, però cal inscriure's prèviament.

Enllaços relacionats

Més informació

Comparteix aquest contingut