Esteu aquí

Guia pedagògica: Parlem de racisme a les escoles

 

Què ens proposem?

L’objectiu de la guia és prevenir el racisme i promoure pràctiques d’acció positiva a les escoles, en el marc de les accions estratègiques dirigides a l’àmbit educatiu i portades a terme a través de la Mesura de Govern "Per una Barcelona Antiracista 2022-2025".

A qui va dirigida?

La guia és una eina destinada al professorat i a qualsevol persona que es dediqui a la formació de la infància i l’adolescència, com ara monitors/es de lleure, d’esplais, caus, etcètera.

Com s'estructura?

La guia s’estructura en quatre apartats:

  1. Metodologia: explica la finalitat i objectius de la guia i exposa pautes per a fer-ne el millor ús possible.
  2. Context: una reflexió analítica sobre el racisme en l’àmbit educatiu i com es vincula amb el racisme institucional.
  3. Drets humans i antiracisme: racisme i vulneració de drets humans i explicació sobre per què és fonamental promoure l’antiracisme en l’àmbit educatiu i arreu.
  4. Aplicació d’activitats a l’aula: un conjunt de dinàmiques, activitats i pautes per a treballar el visionat de la càpsula amb l’alumnat.

La guia també compta amb “preguntes i respostes freqüents” que faciliten la tasca del professorat davant de possibles preguntes que puguin sorgir. També compta amb un glossari amb ampliació de conceptes clau per a la formació del mateix professorat.

La guia acompanya el visionat de la càpsula audiovisual “Parlem de racisme a les escoles”, en què, a través de la veu i experiències de cinc joves, es convida a la reflexió i el debat sobre el racisme, amb l'objectiu de generar consciència i comprensió sobre la necessitat d'erradicar el racisme.

Qui l'ha redactat?

El Centre de Recursos en Drets Humans. Si teniu qualsevol dubte sobre el contingut o la implementació de la guia, ens podeu contactar a crdh@bcn.cat

També ens serà de gran ajuda rebre el retorn sobre la vostra experiència en l'aplicació de la càpsula i la guia.