Esteu aquí

Acte en record de les víctimes del 17 d’agost

Ajuntament. En el segon aniversari de l’atemptat de Barcelona s’homenatgen les víctimes amb un minut de silenci al pla de l’Ós.

El 17 d’agost de 2017 és una data que quedarà per sempre en la memòria de la ciutat. Dos anys després, la ciutadania ha homenatjat les víctimes de l’atemptat, i també la Barcelona que no va dubtar a aixecar-se per llançar un missatge de pau al món.

El pla de l’Ós, a la Rambla, ha estat testimoni de l’acte d’homenatge en què representants polítics, ciutadans i ciutadanes i familiars de les víctimes han fet un minut de silenci i una ofrena floral en record de totes les persones que van patir les conseqüències de l’atemptat del 17 d’agost.

Els atacs, que van tenir lloc a Barcelona i a Cambrils, van causar la mort de quinze persones i van deixar més de cent persones ferides de fins a 35 nacionalitats.

Un homenatge a la pau

A principis del 2019 es va inaugurar un espai de memòria al pla de l’Ós, amb una placa de 12 metres de llargada que s’estén al terra i que reprodueix la frase “Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau”, escrita originalment en àrab en un dels milers de missatges que la ciutadania va deixar espontàniament al passeig. La placa també transcriu la dedicatòria en català, castellà i anglès, i va acompanyada de l’icònic dibuix Barcelona, una cessió de l’artista Frederic Amat a la ciutat, i la data i l’hora exacta en què van succeir els fets.

Preservar la memòria col·lectiva

Una onada espontània de solidaritat va omplir la Rambla d’objectes i de documents d’homenatge a les víctimes, que es van recollir, inventariar i arxivar, i des de l’agost del 2018 es poden consultar al web Memorial la Rambla 17A.

L’arxiu digital recull més de dotze mil elements que ja formen part de la memòria col·lectiva de la ciutat, una recopilació navegable en què es poden veure i llegir totes les ofrenes dipositades al carrer i els missatges escrits al llibre de condol. Aquesta pàgina es pot consultar en català, castellà i anglès.

 

Comparteix aquest contingut