Esteu aquí

Anàlisi de l’estat del català a la ciutat, en el marc del Dia Internacional de la Llengua Materna

21/02/2025 - 11:43 h

DISCRIMINACIONS PER ÚS DE LA LLENGUA. Algunes persones denuncien que sovint s’assumeix que no parlen català només perquè són racialitzades.

Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, analitzem l’estat del català a la ciutat. El darrer Informe de les Discriminacions a Barcelona recull que la discriminació per ús d’una llengua determinada és el quart motiu de discriminació a la ciutat. Un any més, el 100% de les situacions registrades estan relacionades amb l’ús del català.

Alguns dels agents discriminadors d’entitats privades o empreses (80 dels 125 casos) són persones treballadores que van negar l’atenció a clients que volien parlar en català, destacant els agents d’oficines bancàries i els treballadors de comerços i restaurants. Pel que fa a l’administració pública (45 situacions) va ser, sobretot, funcionariat de l’àmbit de la salut.

Plataforma per la Llengua, una de les entitats de la Taula amb Servei d’Atenció a Víctimes de Discriminació (Taula SAVD), explica que tot plegat va generar tensió i estrès en les persones afectades.

 

Intersecció amb el racisme i la xenofòbia

Altres entitats de la Taula SAVD expliquen que la població d’origen no europeu també viu situacions de discriminació per utilitzar la seva llengua materna en alguns contextos. Expliquen que com que no hi ha una normativa específica que protegeixi les llengües estrangeres, és difícil combatre’n la infradenúncia. A més, reclamen més intèrprets i mediadors/es interculturals en serveis públics, jutjats i altres institucions. 

També és destacable que hi ha situacions que interseccionen amb el racisme: algunes persones no-blanques expliquen que, tot i haver nascut a Catalunya, s’assumeix que no parlen català només pels seus trets físics.

 

Vine a l’OND si vius una discriminació

En cas que visquis una situació de discriminació per ús d’una llengua determinada o per altres motius, pots acudir a l’Oficina per la No Discriminació per a denunciar-ho. 

T’assessorarem jurídicament, analitzarem la possible sanció i posarem en marxa mecanismes d’acompanyament o de resolució de conflictes, com ara la mediació. 

Pots acudir-hi presencialment al carrer Ferran, 32, trucar al 934 132 000 o omplir aquest formulari.