Esteu aquí

Arrenca la segona edició de la primera lliga femenina de criquet del país

En aquesta segona temporada hi participen quatre equips de Les Dunies (Besòs i el Maresme), el Poble-sec, el Raval i Trinitat Vella.

Es tracta d’un espai de trobada enfocat a la transformació social que treballa el vessant comunitari i la diversitat als barris com una potencialitat i una força.

La lliga femenina de criquet forma part de Criquet Jove a BCN, un projecte educatiu que aborda l’esport com una eina que serveix d’enriquiment, visibilització i altaveu de les comunitats que el practiquen, amb una òptica intercultural i amb perspectiva de gènere.

Els equips femenins es mostren com la nova punta de llança del projecte, pensats com a espais per visibilitzar la diversitat d’orígens, confessió, etc., interseccionant així la pluralitat cultural i religiosa amb el gènere.

Des que s’ha obert aquesta nova secció, el criquet femení no ha fet més que créixer, amb la totalitat de quatre equips en diferents barris i amb la creació de la Lliga Femenina de Criquet Sala 2018, pionera en tot l’estat espanyol i que ha sigut tot un èxit.

Per què criquet?

El criquet és un esport que aterra a Barcelona de la mà de les comunitats sud-asiàtiques que van arribar a finals dels anys 70 a Barcelona i que avui tenen una gran presència a la ciutat, formant part dels barris i de les comunitats de veïns i veïnes.

Però el projecte Criquet Jove a BCN no només és una activitat que serveix per enfortir els llaços amb les comunitats que han portat majoritàriament el criquet a Barcelona: Pakistan, Bangladesh, Índia, Afganistan i altres com Anglaterra o Austràlia. També és una manera de fomentar el diàleg entre cultures utilitzant sobretot una eina que pertany a les mateixes comunitats, visibilitzant tot el que tenim per aprendre uns dels altres.

La prova de l’èxit és que cada vegada més, diferents joves amb bagatges migratoris diversos, des del Magreb a Llatinoamèrica o altres països asiàtics, tant com la resta dels barcelonins/es, se sumen a descobrir aquest esport que porta tan poc temps als nostres carrers però que cada vegada té més demanda.

Treball als barris

Aquest projecte col·labora en cada barri amb una entitat al territori que fa treball en paral·lel amb les joves participants, permetent una intervenció més integral i enfortint els vincles a la ciutat: entitats de llarg recorregut com el Casal dels Infants al Raval, la Fundació Surt al Besòs o els diferents educadors de carrer (APC’s) de diversos barris, formen part d’aquest treball en grup que sumen esforços per la cohesió social del territori amb Criquet Jove a BCN.

La llavor del projecte Criquet Jove a Barcelona es va sembrar en el curs 2009-2010, a partir d’un estudi del Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAI) als comerços regentats per població pakistanesa al Poble-sec. Entre les necessitats detectades del col·lectiu es va trobar la demanda reiterada d’espais lúdics propis perquè infants i joves practiquessin criquet a la ciutat.

A partir d’aquí es va crear un projecte pilot al Poble Sec que va tenir èxit, i poc després el criquet es va incloure en el curs 2013-2014 a la mesura de govern ‘Convivim Esportivament’. De la mà de l’aliança entre la Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona (FEEB) i el CEAi, el projecte es va estendre a tota la ciutats, obrint grups de joves d’Horta, Ciutat Meridiana, Trinitat Vella, Besòs, Raval i Poble-sec, i en paral·lel es va iniciar com activitat extraescolar en dos instituts i tres escoles.

 

Comparteix aquest contingut