Esteu aquí

Biennal de Pensament, literatura i creació jove a la programació de tardor de l’Espai Avinyó

Aquesta tardor, l’Espai Avinyó ofereix tres mesos de reflexió i diàlegs, en el marc de diversos espais i iniciatives que tenen lloc a la ciutat de Barcelona.

La Biennal de Pensament Ciutat Oberta i el cicle Interculturalitat LGTBI són alguns dels escenaris en els que es mourà l’Espai Avinyó. També s’encarregarà de donar el tret de sortida als nous cicles propis “Diàlegs literaris” i “Creació Jove”, i tancarà l’any amb una proposta lúdica en el marc del cicle els Divendres de l’Espai Avinyó. Paral·lelament, oferirà activitats en col·laboració amb el CNL en format visita guiada a una exposició, contacontes i teatre fòrum.

Malgrat les restriccions que ens imposa la situació sanitària actual, des de l’Espai Avinyó hem treballat per adaptar-nos al context actual i continuar oferint una gran diversitat de propostes artístiques i culturals amb perspectiva intercultural, en espais segurs.

Iniciem la programació oferint dues activitats emmarcades en la Biennal de Pensament Ciutat Oberta que tindrà lloc del 13 al 18 d’octubre. ‘Democràcia‘ i ‘Tecnologia’ seran els blocs temàtics sobre els que, respectivament, oferirem la taula rodona virtual 12 d’octubre de 1492: “La Conquesta del Món” i la funció i espai de diàleg El cielo no tiene límites. Dones afrodescendents i ciència. Ambdues activitats estan pensades i dissenyades amb la finalitat d’impulsar debats en el marc de la Biennal que posin en valor experiències, i portar veus plurals de referents en diversos àmbits del coneixement i de les pràctiques artistes i activistes.

Aprofitant el rellançament del cicle “Interculturalitat LGTBI: Diàlegs per una memòria plural”, reprenem la xerrada L’orientalisme en la cultura visual i escrita homoeròtica amb la qual debatrem sobre les implicacions que va tenir la producció cultural sorgida als cinquanta al Magrib, i la construcció de l’imaginari homoeròtic i la resignificació de conceptes com l’alliberament o el desig sexual.

Dins les novetats de la programació habitual, l’Espai Avinyó us presenta dos nous cicles:

El cicle “Diàlegs literaris” promourà, en un format distès, lectures compartides de textos d’escriptores i escriptors de diverses geografies, històries i línies de pensament que ens facilitin establir un diàleg amb altres realitats, temps i formes d’entendre el món des de la literatura. En aquesta ocasió, farem un homenatge pòstum al recentment desaparegut Ernesto Cardenal, visitant la seva obra literària i el seu llegat en la teologia de l’alliberament llatinoamericana.

Amb el cicle “Creació Jove” visibilitzarem, donarem suport i promourem espais i processos de creació artística i cultural protagonitzats pel jovent de la ciutat. La idea és prioritzar, a través de diversos llenguatges artístics, la reflexió al voltant de qüestions vinculades amb els imaginaris, identitats i diferències culturals que poden estar travessant els i les participants. Enguany, debatrem sobre tot allò que hem de tenir en compte a l’hora d’impulsar un espai o processos de creació jove que fomentin l’autorepresentació a la ciutat.

Finalment, per tancar l’any de forma lúdica, recuperarem ‘Els divendres de l’Espai Avinyó’ que vam haver de suspendre a l’estiu degut a les restriccions sanitàries d’aquell moment. En aquest cas, es re programarà l’activitat del KUDURO, una dansa original d’Angola.

En col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística (CNL)

Proposem tres formats dinàmics i amb molt de contingut per fomentar l’ús de la llengua catalana.

  • Contacontes “Lideratge femení en el continent africà” de l’Editorial Wanafrika. Amb aquest contacontes reflexionarem sobre quins referents de dones africanes i afrodescendents coneixem. El llibre African-meninas recull 30 biografies de lideresses polítiques, socials, científiques, esportistes i filòsofes de figures llegendàries i contemporànies de la vasta i diversa geografia africana.
  • Visita guiada a l’exposició “World Press Photo 2020”. Analitzarem, en clau intercultural, els imaginaris, el contingut, les temàtiques i el format expositiu de l’exposició de fotoperiodisme.
  • Teatre Fòrum Intercultural. Com han viscut les persones migrants la pandèmia? Mitjançant una peça de teatre fòrum intercultural, es presenta una varietat de situacions quotidianes relacionades amb la situació de pandèmia viscuda per persones de diversos orígens de Barcelona. L’objectiu és reflexionar de forma activa, i amb el cos, sobre diverses realitats, a més de fomentar l’ús del català.