Esteu aquí

Torna

#CelebremBCN amb els veïns i veïnes d'origens culturals diversos

Publicat el dl., 15/04/2019 - 08:43

Diversitat cultural. Calendari anual de les principals festivitats i celebracions organitzades a la ciutat per entitats de persones migrades.

Barcelona es caracteritza per tenir una identitat diversa. Per això, quan el veïnat de diferents orígens i contextos culturals fa celebracions, tota la ciutat està de festa.

La segona edició de la campanya #CelebremBCN visibilitzarà durant 2019 la riquesa d’orígens i d’experiències vitals que conviuen a Barcelona. A través d’un calendari en permanent actualització, es recolliran i difondran algunes de les principals celebracions organitzades pels veïns i veïnes d’origens i contextos culturals diversos.

Aquestes festes, obertes a tot el veïnat, són un espai de coneixement mutu i diàleg intercultural. Són també una manera d’exercir drets de ciutadania, com els drets culturals i el dret a la ciutat i a l’espai públic, ja que moltes de les celebracions es desenvolupen als carrers de la ciutat.

Podeu descarregar el cartell aquí.

PROGRAMACIÓ DE MAIG I JUNY

4 DE MAIG DE 2019
FESTA FILIPINIANA I DE LA CONVIVÈNCIA
A la plaça Terenci Moix (Ciutat Vella), de 12 a 22 h
ORGANITZA: Federación de Entidades Cívicas y Religiosas – KALIPI
Un dels centres neuràlgics de la comunitat filipina de Barcelona es troba en aquesta plaça del Raval, que enguany torna a acollir aquesta festa oberta a tot el veïnat i amb activitats per a tota la família. La participació l’associació hondurenya BALANKAN servirà per reforçar la voluntat de fer d’aquests espais festius uns espais també de trobada i diàleg intercultural. El lema en tagàlog d’aquesta festivitat és “maligayang pagdalo sa inyong lahat” (hi sou tots i totes benvingudes).

PROGRAMA
12 h – 22 h: Mostra de gastronomia filipina i exposició d’artesania
13 h – 14.30 h: Exhibició de bàsquet i jocs tradicionals filipins (com el ‘patintero’, un joc per equips que es juga pintant unes línies a terra)
14.30 h – 17 h: Pausa per al dinar amb oferta de gastronomia filipina
17 h – 18 h: Desfilada de vestits tradicionals a càrrec de les associacions federades
18 h – 21 h: Programació cultural que inclourà balls, cants, representacions de teatre, parlaments institucionals i les actuacions especials de l’Asociación Hondureña BALANKAN i el cor d’adolescents filipins KUDYAPI
+ INFO

23 DE MAIG DE 2019
CELEBRACIÓ INTERRELIGIOSA I POPULAR DE L’IFTAR I LA PASQUA AL RAVAL
A la plaça dels Àngels (Ciutat Vella), a les 20.15 h
ORGANITZA: Grup Interreligiós del Raval, amb el suport de la Fundació Tot Raval
La plaça dels Àngels acollirà per primera vegada aquesta celebració conjunta, que té com a objectiu contribuir al diàleg intercultural i interreligiós i al coneixement mutu del veïnatge. Les celebracions de la Pasqua cristiana i de l’Iftar musulmà (trencament del dejuni durant el mes de Ramadà) s’uniran en un mateix acte, que incorporarà el menjar típic de la Pasqua (la Mona) i el menjar típic del trencament del dejuni (que s’oferirà als assistents al final de l’acte: sopa ‘harira’, dàtils i dolços ‘baklaba’).

La Pasqua és un període de joia i alegria per als cristians, que celebren que Jesucrist ha ressuscitat i l’arribada del bon temps. Per la seva banda, el Ramadà és el novè mes del calendari lunar islàmic i els musulmans el consideren un mes beneït. Dejunen durant el dia d’aquest mes des de l’alba fins a la posta del sol i fan oracions especials a la nit.
+ INFO

26 DE MAIG DE 2019
FESTIVAL THAI
Al Passeig Lluís Companys (Ciutat Vella), d’ 11.30 a 18 h
ORGANITZA: Asociación Amigos de Tailandia Samakkhi
Amb l’any nou tailandès encara recent, els veïns i veïnes d’aquest origen compartiran una mostra de la seva gastronomia amb plats típics com els fideus ‘pad thai’ o les broquetes ‘kai sate’, que es podran degustar mentre s’assisteix a una mostra de músiques i danses provinents d’arreu del país asiàtic. L’oferta es completarà amb demostracions de ‘muay thai’, també conegut com l’art marcial de les vuit extremitats, i una fira amb parades de productes tailandesos típics i informació de les seves diverses regions.

PROGRAMA
11.30 h: Inauguració a càrrec de l’Excm. Sr. Krerkpan Roekchamnong (ambaixador de Tailàndia a Barcelona) i la Sra. Sareeya Chamchoi (presidenta de l’Asociación Amigos de Tailandia Samakkhi)
12 h – 13 h: Demostració de balls tradicionals tailandesos (‘Sri Chaiyasing’ i ‘Fon Sao Mai’ o dansa de la seda, entre altres)
13 h – 13.30 h: Demostració de Muay Thai (art marcial tailandesa)
13.30 h – 14 h: Demostració de balls tradicionals tailandesos (Serng Deehai i Forn Rom o dansa del paraigües, entre altres)
14 h – 15 h: Demostració de cuina tailandesa i concurs de ‘som tam’ (amanida de papaia)
16 h – 16.30 h: Demostració de balls tradicionals tailandesos (‘Sri Phark’  i ‘Geepud Raynung’ o dansa del ventall, entre altres)
16.30 h – 17 h: Demostració de ‘Muay Thai’ (art marcial tailandesa)
17 h – 17.30 h: Demostració de balls tradicionals tailandesos (‘Forn Leb’ o dansa de les ungles de llautó, entre altres)
17.30 h – 18 h: Sorteig d’obsequis per a les persones assistents
+ INFO

16 DE JUNY DE 2019
FESTA DE LA INDEPENDÈNCIA FILIPINA
A la plaça dels Àngels (Ciutat Vella), de 12 a 22 h
ORGANITZA: Asociación Kalayaan Cultural Filipina en Catalunya
Coincidint amb la commemoració del 121è aniversari de la independència filipina, Kalayan BCN i el Consolat Honorari de Filipines a Barcelona organitzen una jornada plena d’activitats protagonitzada per una de les comunitats més nombroses i amb més història a Barcelona.

PROGRAMA
12 h – 16.30 h: Actuacions musicals de joves talents filipins i tallers infantils
16.30 h: Inici de la cercavila d’entitats i organitzacions filipines (Itinerari: Pl. Terenci Moix – c. Joaquim Costa – c. Del Carme – c. Dels Àngels – Pl. Dels Àngels)
17 h: Parlaments institucionals a càrrec de: l’ambaixador i la cònsol de les Filipines, i representants de l’Ajuntament de Barcelona
18 h – 20 h: Concurs de joves talents filipins “Ang Talent Mo Ang Galing Mo” (actuacions artístiques de joves entre 12 i 25 anys)
20 h – 22 h: Sorteig d’obsequis i espectacle final a càrrec del músic Liam Cloud i els seus amics
+ INFO

Comparteix aquest contingut