Esteu aquí

Torna

#CelebremBCN amb els veïns i veïnes d'origens culturals diversos

Publicat el dl., 15/04/2019 - 08:43

Diversitat cultural. Calendari anual de les principals festivitats i celebracions organitzades a la ciutat per entitats de persones migrades.

Barcelona es caracteritza per tenir una identitat diversa. Per això, quan el veïnat de diferents orígens i contextos culturals fa celebracions, tota la ciutat està de festa.

La segona edició de la campanya #CelebremBCN visibilitzarà durant 2019 la riquesa d’orígens i d’experiències vitals que conviuen a Barcelona. A través d’un calendari en permanent actualització, es recolliran i difondran algunes de les principals celebracions organitzades pels veïns i veïnes d’origens i contextos culturals diversos.

Aquestes festes, obertes a tot el veïnat, són un espai de coneixement mutu i diàleg intercultural. Són també una manera d’exercir drets de ciutadania, com els drets culturals i el dret a la ciutat i a l’espai públic, ja que moltes de les celebracions es desenvolupen als carrers de la ciutat.

Podeu descarregar el cartell aquí.

PROGRAMACIÓ DE JULIOL

6 DE JULIOL DE 2019
DIA DE VENEÇUELA
Al Poble Espanyol (Sants-Montjuïc), de 13 a 24 h
ORGANITZA: Asociación Catalano-Venezolana (ASOCAVEN)
Arriba l’onzena edició d’una festa que aplega la nombrosa comunitat veneçolana a Barcelona al voltant de la gastronomia, la música i el folklore. Durant tot el dia es podrà gaudir d’activitats per a tota la família que inclouran les danses tradicionals ‘araguaney’, que porten el nom del seu arbre nacional conegut per les seves flors daurades, menjars tan emblemàtics com les ‘arepas’, i tallers infantils i contacontes per a la canalla.

L’element transversal a tota la celebració serà la música, i comptarà amb l’actuació de grups locals com DJ Edgar Vasquez, el grup de salsa Patanemo’s Latin Banda i la música tradicional veneçolana de La Guachafita. El tancament de les actuacions anirà a càrrec dels grups Official Tribute to Blanquito Man of King Changó i Cuando los 90s Atacan, que portaran una selecció de música d’aquesta dècada. Durant la jornada, que s’allargarà fins a la matinada, s’entregarà el premi a la millor tapa de les presentades a la 5a edició de la Gastroruta Veneçolana, que se celebra a Barcelona la primera setmana de juny.
+ INFO

7 DE JULIOL DE 2019
FIESTAS JULIANAS
Al Poble Espanyol (Sants-Montjuïc), de 13 a 24 h
ORGANITZA: Comité Cívico Ecuatoriano en Catalunya
Les festes patronals de Guayaquil arriben per primera vegada a Barcelona per compartir amb tots i totes les tradicions d’aquesta localitat de la costa de l’Equador. Cada 25 de juliol es commemora el procés fundacional de la ciutat, que enguany compleix 484 anys. A Barcelona s’avancen les celebracions al primer diumenge de juliol en honor al seu patró, Santiago el Mayor.

Al Poble Espanyol s’hi aplegaran orquestres itinerants, la dansa del ‘pasillo’, espectacles infantils, concursos i la gastronomia amb plats com el ‘ceviche’ o l’ ‘encebollado’, amb el peix i el marisc com a ingredient estrella. Com no podia ser d’una altra manera, ja que Guayaquil es troba a l’oceà Pacífic i a la riba del riu Guayas.
+ INFO

14 DE JULIOL DE 2019
FESTA NACIONAL D’ARGENTINA
Al Poble Espanyol (Sants-Montjuïc), de 14 a 24 h
ORGANITZA: Associació Cultural Silafa
Per primera vegada, es commemora la independència argentina a Barcelona a través d’un festival per a tota la família que tindrà la tradició com a protagonista de la mà del folklore ‘pampeano’ o el tango ‘porteño’. Tot això acompanyat de menjars com el ‘choripán’, les ‘humillas’ o els ‘alfajores de dulce de leche’. Durant tota la tarda s’habilitarà un espai infantil amb diverses activitats per a infants.

El plat fort de la jornada seran les actuacions musicals, que començaran amb artistes locals de diversos estils: el tango de Cristian Raúl Aguirre, el reggae mestís de Microguagua i la música de ball de DJ Jero. Hi participaran també artistes amb una dilatada trajectòria a l’Argentina: Bahiano (veu original de ‘Los Pericos’) i Juanse (membre històric dels ‘Ratones Paranoicos’).
+ INFO

20 DE JULIOL DE 2019
RATHA YATRA, FESTIVAL DELS CARROS
A la Rambla de Santa Mònica (Ciutat Vella), de 17 a 21 h
ORGANITZA: Associació per a la consciència de Krishna – Iskcon Barcelona
Aquesta és una antiga tradició vaisnava, procedent de l’estat d’Orisha, a l’Índia, on des de fa milers d’anys hi ha una comunitat religiosa que adora Krishna i que el considera el Senyor de l’Univers (‘Jaganatha’). A Barcelona, aquesta comunitat la formen persones provinents de nacionalitats diverses com l’Argentina, Colòmbia o Rússia, a més de persones nascudes a Barcelona.

La celebració té com a eix central la realització d’una processó que convida a alliberar-se del materialisme i entregar-se a l’espiritualitat. Durant el recorregut, les persones participants van guarnides amb el vestuari típic (els ‘saris’ i les ‘kurtas’) i s’acompanyen d’uns carruatges relacionats amb la mitologia d’aquesta tradició religiosa. Durant el trajecte les persones devotes reparteixen galetes de mantega que han estat purificades per convertir-les en aliment espiritual. La processó conclou a la Rambla de Santa Mònica, on comença el programa d’escenari.

PROGRAMA
17 h: Processó pels carrers del centre (Itinerari: Rambles – Portaferrissa – Portal de l’Àngel – Plaça Sant Jaume – c. Ferran – Rambles)
18.30 h – 13 h: Inici de la programació a l’escenari ubicat a la Rambla Santa Mònica:
-Dansa hindú
-Teatre
-Titiksava Karunika (Mantra Rock)
-Bhajan (música devocional)
-Global Party People (grup de música kirtan)
+ INFO

21 DE JULIOL DE 2019
FESTA DE COLÒMBIA A BARCELONA
Al Parc del Fòrum (Sant Martí), de 14 a 23 h
ORGANITZA: Federación de Asociaciones de Colombianos en Catalunya (FEDASCAT)
Coincidint amb la commemoració del 209è aniversari de la independència colombiana, FEDASCAT organitza una de les celebracions més multitudinàries del calendari festiu intercultural de Barcelona. Enguany es podrà gaudir dels sons dels tambors de Barranquilla, d’una completa mostra gastronòmica i d’un extens programa de concerts que aniran del ric folklore colombià als ritmes més moderns, com el hip hop o la música electrònica. Enguany el lema de la festa és: “Com t’estimo Colòmbia”.

PROGRAMA
14 h: Obertura de portes.
13.30 – 17.30 h: Fira gastronòmica, sortejos i actuacions musicals de grups locals a la zona de les plaques fotovoltaiques.
18 h: Inici de la programació musical de l’escenari gran / Parlament institucional.
23 h: Fi de festa.
+ INFO

Comparteix aquest contingut