Esteu aquí

Curs de formació per entitats i persones defensores de drets humans

Curs Defensores de Drets Humans. L’Escola de Defensores de Drets Humans organitza el 28 i 29 de setembre de 2018 el curs Defensores de drets humans: experiències des de la primera línia.

Els propers 28 i 29 de setembre de 2018 es durà a terme el curs Defensores de drets humans: experiències des de la primera línia a La Model de Barcelona, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona en marc de l’Escola de Defensores de Drets Humans. L’objectiu és donar a conèixer què és una persona defensora de drets humans, la seva tasca en l’àmbit internacional i local, i el seu sistema de protecció, en especial a persones que són ja actives en entitats. Alhora es vol donar eines a defensores de drets humans per a protegir la seva integritat física i poder fer la seva tasca en llibertat.

Darrerament les ciutats han esdevingut espais de desenvolupament i d’acollida, però també espais de riscos i de violacions de drets humans. En aquest context les persones i entitats defensores de drets humans són clau per a lluitar contra la pobresa, les violències i les discriminacions. La ciutadania de Barcelona també és defensora dels drets humans. Ho ha mostrat en contextos diversos de mobilitzacions socials i desobediència civil: l’intent de desallotjament de plaça Catalunya el 15-M; les mobilitzacions pacífiques per aturar els desnonaments; o les brigades d’observació de drets humans en les mobilitzacions de l’octubre de 2017. Per aquests motius és important la formació que plantegem des de l’Escola de Defensores de Drets Humans: volem donar resposta als reptes amb els quals es troben les persones defensores de drets humans en el seu dia a dia.

Aquest curs consta de tallers teòric-pràctics per part de tres organitzacions especialitzades en el tema, destacades per la seva excel·lència, per la seva expertesa i experiència:

– Protection International (Bèlgica): ofereix estratègies de protecció i eines de gestió de la seguretat les persones defensores de drets humans en risc. protectioninternational.org/

– Front Line Defenders (Irlanda): protegeix persones defensores de drets humans en risc, portant ajut ràpid mitjançant de tasques d’incidència, capacitació i cursos i acollida a persones defensores en risc frontlinedefenders.org

– Civil Rights Defenders (Suècia): treballen amb polítics, sector privat i societat civil per impulsar el progrés i treballar junts cap a un món en què es respectin plenament els drets civils i polítics de les persones. org/

 El curs comptarà a més amb una introducció al tema per Amnistia Internacional, coneguda organització internacional de drets humans (www.es.amnesty.org/), i d’Ana Sánchez, especialista en protecció de defensores de drets humans i enfortiment de moviments de transformació social noviolenta.

El 2016, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la mesura de govern  Programa Barcelona Ciutat de Drets”, i en les línies d’actuació previstes hi havia la creació d’una “Xarxa de persones i entitats defensores de drets humans”. Per a fer efectiva aquesta xarxa com a espai de reflexió i de vigilància dels drets humans a la ciutat, cal ampliar la formació a aquelles persones i entitats considerades defensores de drets humans. Aquesta és la raó de la creació de l’Escola de Defensores de Drets Humans, així com de l’organització d’aquest curs.

Comparteix aquest contingut