Esteu aquí

Discurs d’odi, racisme i estigma vers els infants i joves estrangers sense referent adult. Una mirada europea

Més de 33.000 joves van arribar sols a Europa l’any 2016. El proper 22 de novembre reflexionarem sobre l’estigma que pateixen els menors estrangers no acompanyats.

En el marc de l’Assemblea de la Coalició Europea de Ciutats contra el Racisme (ECCAR), el proper 22 de novembre, a les 10 hores, tindrà lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona l’acte titulat “Discurs d’odi, racisme i estigma vers els infants i joves estrangers sense referent adult. Una mirada europea”. La jornada comptarà amb una conferència a càrrec de Lucila Rodríguez, directora de la fundació PorCausa de periodisme i migracions, seguida d’una taula rodona en què participaran joves que van arribar sols a Espanya, moderats pel periodista Ferran Moreno.

L’acte reflexionarà sobre el discurs mediàtic que s’ha anat construint als mitjans al voltant dels Menors Estrangers no Acompanyats, recollits amb l’acrònim MENA i l’estigma que d’aquesta construcció es deriva. Una cobertura mediàtica que es produeix en el mateix moment en què a diversos municipis de Catalunya, com Castelldefels i Canet de Mar, s’han produït atacs contra centres on residien menors.

Els darrers anys, l’arribada de menors no acompanyats provinents de zones de conflicte ha augmentat. Segons les dades de DGAIA, actualment hi ha a Catalunya 4.269 menors migrats tutelats, dels quals 1.700 han arribat aquest any. El 2016, 33.000 menors van arribar sols a Itàlia, Bulgària, Grècia i España, segons Unicef.

La Coalició Europea de Ciutats contra el Racisme és una xarxa internacional impulsada el 2004 per la UNESCO amb l’objectiu de compartir experiències i iniciatives per  lluitar contra el racisme i la discriminació i protegir els drets humans a l’àmbit urbà. No obstant això, cal destacar que, segons l’últim informe de l’Agència Europea de Drets Fonamentals, deu anys després de la Decisió marc sobre el racisme i la xenofòbia, “únicament 15 estats membres compten amb plans d’acció i estratègies per combatre el racisme i la discriminació ètnica”.

Podeu realitzar ja la vostra inscripció a l’acte a través de l’adreça de correu electrònic crdh@bcn.cat.

Comparteix aquest contingut