Esteu aquí

El criquet al Poble-sec és més que un esport

Esports. El Districte de Sants-Montjuïc promou aquesta pràctica esportiva com a eina de cohesió social i diàleg intercultural.

Desenes de joves del Poble-sec s'entrenen cada dissabte al matí al Camp Municipal Julià de Campmany, a Montjuïc, amb el seu equip de criquet. La majoria de les seves famílies són d'origen pakistanès, on aquest esport és molt popular. Ells van començar a practicar-lo aquí des de petits a parcs i places. Ara, amb l'ajuda del Districte de Sants-Montjuïc, la Fundació per a l'Esport i l'Educació (CEEB) i el Centre d'Estudis Africans, estan aconseguint fer del criquet un esport normalitzat a Barcelona que, a més, facilita la cohesió social sota una lògica intercultural, inclusiva i posant l'èmfasi en els valors. A més, de l'Institut Consell de Cent s'impulsa la primera Lliga Femenina de Criquet BCN, que començarà a l'abril.

Fa anys que es va detectar al Poble-sec la necessitat d’espais adequats per a la pràctica del criquet per part de joves d’origen pakistanès o bengalí, que han trobat en aquest esport un element identitari però també d’apoderament i creixement personal. Calia garantir l’accés igualitari al criquet en relació amb la resta d’esports, dignificar la seva pràctica amb uns espais adequats i generar espais de reconeixement mutu i interacció positiva amb altres comunitats i esports. El suport municipal al projecte fa possible que la participació en aquest equip de criquet a Montjuïc sigui totalment gratuïta per als joves jugadors.

El projecte Criquet jove a Barcelona s’estén a tota la ciutat amb altres grups de joves al Raval, el Besòs, la Trinitat Vella i Horta-Guinardó, alhora que s’inicia com a activitat extraescolar en dos instituts i tres escoles. Els monitors de totes aquestes activitats són joves d’origen pakistanès que s’estan formant com a Tècnic Esportiu de Criquet, així que en el futur podran continuar estenent i perfeccionant la pràctica d’aquest esport amb nous clubs que puguin aparèixer.

Al Poble-sec, també comencen a formar-se joves jugadores de criquet a l’Institut Consell de Cent, que ofereix aquest esport com a activitat física i extraescolar a les noies. Dimarts, 6 de març, hi tindrà lloc la primera Trobada d’Equips de Criquet Femení de Barcelona, perquè es coneguin les participants a la Lliga Femenina de Criquet BCN que començarà a l’abril. Un dels objectius del projecte Criquet jove a Barcelona és la creació i expansió d’equips femenins, pensats com a espais de seguretat per a l’apoderament de dones joves de diversos orígens, fet que fa interaccionar la diversitat cultural amb el gènere.

Comparteix aquest contingut