Esteu aquí

El programa Nausica per a l’acollida de persones refugiades augmenta el nombre de places

Inclusió. L’any 2019, la meitat de les persones en edat de treballar que hi van participar van trobar feina.

El programa Nausica d’acollida a persones refugiades es consolida com a mitjà d’inserció social i laboral i aquest any augmentarà la inversió en 500.000 euros per incrementar la capacitat del servei en 37 places, de manera que passarà de les 83 places actuals a 120.

L’any 2019 van participar en el programa Nausica 142 persones, algunes ja van acabar l’estada i d’altres encara hi participen. En quatre anys hi han participat 223 persones, per això l’any 2020 es vol fer un salt i augmentar la capacitat en més d’un 50%.

El programa Nausica ofereix un conjunt de serveis que s’adeqüen a les necessitats de les persones usuàries per millorar la seva autonomia. Així, el dispositiu d’acollida amb places d’estada temporal inclou la cobertura de les necessitats bàsiques i un pla de treball integral de suport social, psicològic i professional, aprenentatge de llengües, orientació jurídica, formació i assessorament laboral i acompanyament en l’escolarització d’infants i d’adolescents.

Més inserció social i laboral

El programa Nausica té un impacte positiu en l’increment de l’autonomia de les persones usuàries, tal com determina l’avaluació realitzada per la Cooperativa Broll. Durant l’any 2019, el 46% de les persones en edat de treballar van aconseguir un contracte laboral.

Malgrat tot, les insercions laborals presenten una alta temporalitat i parcialitat. El 40% de les persones que van aconseguir feina van treballar un màxim de tres mesos, i només el 2,5% van aconseguir contractes superiors a nou mesos. Respecte a l’any 2018, el nombre de persones usuàries que van signar dos o més contractes es va doblar, del 17% al 34%.

La bretxa de gènere també és present entre les persones usuàries del Nausica. Mentre el 54% dels homes van trobar feina, només el 32% de les dones en van trobar. No obstant això, la temporalitat afecta menys les dones, i el 64% de les que van trobar feina van signar contractes de més de tres mesos de durada, un 15% més que els homes.

La taxa d’ocupació de les persones LGTBI usuàries del programa Nausica ha augmentat 7 punts respecte al 2017, fins al 36%. Si fa dos anys hi havia un 21% de persones ocupades en economia informal, l’any 2019 la taxa es va reduir a 0.

Aprendre llengües per trobar feina

Les dades indiquen que el domini del castellà i del català és un fet determinant a l’hora de trobar feina. El 53% dels i les participants del programa Nausica que dominen el castellà i, a més, entenen el català han trobat feina i presenten ingressos superiors a les persones que no tenen aquests coneixements.

En acabar el programa, més de la meitat de les persones ateses entenen el català, un 17% més que l’any 2017. Per primera vegada hi ha persones que el parlen i l’escriuen. Les dones són les que aprenen català amb una proporció més alta, un 59%, i un 47% dels homes l’entenen quan acaben el programa.

El perfil de les persones usuàries

El 84% de les persones usuàries del programa Nausica hi accedeixen com a sol·licitants d’asil. A finals del 2019 una de cada cinc persones usuàries s’ha trobat en una situació d’irregularitat sobrevinguda.

Pel que fa a l’educació, nou de cada deu persones tenen, almenys, l’educació secundària acabada, i un 20% tenen estudis universitaris. El nombre de persones en situació d’analfabetisme o que no han estat escolaritzades és inferior al 10%.

La procedència de les persones usuàries del Nausica és molt diversa. L’any 2019, el 18% eren d’Ucraïna i el 12% d’Hondures, i amb percentatges més baixos n’hi havia del Pakistan (6%), el Marroc (6%) i Somàlia (5%). Des del 2016 han participat en el programa 223 persones de fins a 30 nacionalitats diferents.