Esteu aquí

El Raval, pioner en convivència en el Dia Mundial de la Diversitat Cultural

Amb motiu del Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament, els agents comunitaris volen conscienciar sobre la necessitat d’aprofundir en la importància de promoure la diversitat cultural.

El Raval, pioner en convivència intercultural, ha celebrat aquest 21 de maig, el Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament comunitari, una oportunitat per mostrar la feina feta al llarg de tot l’any. Tasques que també duu a terme la Fundació Tot Raval de Barcelona, membre del Grup d’acció als territoris de la Xarxa BCN Antirumors, que treballa justament, per fomentar la cohesió social i el diàleg intercultural.

L’any 2001, la UNESCO va aprovar la Declaració Universal sobre la Diversitat Cultural, reafirmant la seva adhesió en la plena realització dels drets humans i de les llibertats fonamentals i considerant el respecte a la diversitat de cultures, la tolerància i el diàleg com a garants de la pau al món.  L’any següent, el 2002 l’Assemblea de les Nacions Unides va declarar, el dia 21 de maig, el Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament.

L’objectiu d’aquest Dia és conscienciar a les persones i a les organitzacions a prendre mesures concretes de suport a la diversitat, en tres àmbits: conscienciació sobre la importància del diàleg intercultural, la diversitat i la inclusió; suport a la diversitat a través d’accions reals i el desbancament d’estereotips per millorar l’enteniment i la cooperació entre les persones de diferents cultures.

El projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI) es du a terme a 36 territoris de l’Estat Espanyol. Neix amb la creença de que el reconeixement de la diversitat cultural fomenta el diàleg, la comprensió i el respecte entre cultures. El seu objectiu es fomentar la convivència ciutadana intercultural i la cohesió social dels territoris, gestionar la diversitat cultural per al diàleg i el desenvolupament local.

Celebrem la Diversitat: des del Diàleg i el Desenvolupament social

Els territoris ICI s’han posat d’acord per impulsar diferents activitats per a celebrar el Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament. El Director Científic del Projecte ICI, Carlos Giménez, ha posat èmfasi en les tres línies de treball:

  • Sentir-se part i viure des d’allò territorial i municipal promovent accions des d’un enfoc intercultural i no només multiculturalista;
  • Pensar i reflexionar junts, creant els espais necessaris des del pluralisme però també des dels elements compartits i interessos comuns.
  • Renovar els compromisos i la forma de dur-los a terme per convertir municipis i ciutats, en comunitats veritablement inclusives.

Amb aquestes activitats, simbòliques i reflexives, es vol donar visibilitat del treball realitzat fins a dia d’avui a cada territori des dels seus inicis (2010 o 2014), tenint en compte les especificitats locals, i al mateix temps, incorporant una visió integral per sumar forces.

El Raval se suma, en el marc del Procés Comunitari engegat l’any 2010, a la celebració del Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament emmarcant-hi diverses de les accions que es realitzen en el marc del Projecte ICI en l’àmbit de l’envelliment saludable, la promoció de la salut i les relacions interreligioses. Així, durant aquesta setmana, es celebraran sessions de les Caminades ‘Movem el Raval’, el projecte ‘Parlem de Salut’ i l’Escola de Salut de Gent Gran, en les quals la Diversitat, el Desenvolupament del territori i el Diàleg estan presents en la seva essència i execució.

D’altra banda, durant la celebració comunitària de l’Iftar i la Pasqua (23 de maig), impulsada pel Grup Interreligiós del Raval, es llegirà un breu fragment de les reflexions de Carlos Giménez entorn al Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament.

Comparteix aquest contingut