Esteu aquí

Els grups de treball de la Xarxa BCN Antirumors reprenem l’activitat

Després del confinament i l’aturada de l’estiu, els grups reprenen projectes i posen en marxa noves iniciatives.

Durant els darrers mesos, l’activitat dels grups de treball de la Xarxa BCN Antirumors, com la de tota la societat, s’ha vist alterada per les restriccions de mobilitat i de reunions que ha implicat la pandèmia de la Covid-19. Tot i aquestes alteracions, els grups han continuat treballant, amb diferents intensitats, en format virtual.

Ara, amb la tornada a l’activitat després de l’estiu, els grups reprenen els projectes i les línies de treball que ja tenien en marxa:

Grup de dinamització territorial

Durant el confinament es va fer la primera sessió del cicle Criteris de Territorialització i Transversalització de la Interculturalitat que, amb l’acompanyament de la investigadora i docent Anyely Marín, es van treballar criteris i metodologies per transversalitzar la proposta intercultural als projectes de territori, partint de problemàtiques concretes aportades per les entitats membres del grup.

El passat dimecres 16 de setembre, es va celebrar la segona sessió en un format semi presencial semi virtual per tal d’abordar els diferents debats en relació a la interculturalitat. Es van debatre els diferents models buscant les deficiències i potencialitats amb la intenció d’aterrar les nocions teòriques i trobar la manera de convertir-les en eines pràctiques de cara a les transformacions que es donen a la ciutat.

Al finalitzar un total de quatre sessions de treball, s’elaborarà un decàleg de preguntes i qüestions a treballar, que siguin útils per les entitats que actuen als diferents territoris de la ciutat.

Grup de formació

El grup de formació va oferir dues activitats online durant el confinament. Al mes de maig, la trobada virtual Respostes interculturals en temps de Covid 19 va tenir com a objectiu compartir experiències, reflexions i propostes d’acció vinculades a la situació de crisi que estem vivint com a societat i a nivell associatiu.

Així mateix, al juny es va donar continuïtat al cicle Mirades crítiques amb un taller online sobre (De)construcció d’imaginaris racistes a través de la imatge, que va liderar el col·lectiu de cineastes afrodiaspòriques New Voices New Futures. Seguint el fil d’aquest cicle, el grup de formació està treballant en una activitat de recull que es presentarà en el marc de la Biennal de Pensament de Barcelona, el dia 14 d’octubre.

Grup de comunicació

La campanya Racisme al món artístic, es torna a posar en marxa amb l’objectiu de visibilitzar com els imaginaris racistes sobre la diversitat cultural afecten l’accés i les formes de representació de les persones i col·lectius racialitzats en diversos àmbits i, concretament, en el món artístic. Enguany seguirem la campanya explorant temàtiques com els límits de l’humor i la representació de la diversitat cultural en la ficció. A banda,  durant aquest curs es realitzarà el curs de periodisme per la transformació social #ComuniCanvi organitzat per Llatins per Catalunya i el grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors.

Comissió d’estratègia

La comissió d’estratègia es va reunir amb el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós, Khalid Ghali, abans de les vacances d’estiu per veure com ha afectat a les entitats la situació de pandèmia i el confinament i explorar com reprendre temes importants que han quedat pendents durant aquests mesos, com són l’avaluació de l’actual Pla d’Interculturalitat i el seguiment de la creació del nou pla d’acció.