Esteu aquí

Els “Monogràfics d’estiu” acosten la diversitat de conviccions a la ciutadania

Diversitat religiosa. Més de seixanta persones han participat en la primera edició dels monogràfics.

Amb els “Monogràfics d’estiu” l’Oficina d’Afers Religiosos ha acostat a la ciutadania quatre conviccions espirituals presents a la ciutat: el judaisme, el cristianisme ortodox, el budisme i el cristianisme evangèlic.

L’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) és un servei municipal que treballa per garantir l’exercici del dret a la llibertat religiosa a Barcelona. Una de les línies d’acció de l’oficina és donar a conèixer la pluralitat religiosa a la ciutat, per a la qual cosa organitza cursos, activitats i sessions informatives.

La pluralitat religiosa d’una ciutat s’expressa de maneres ben diferents. Entendre les conviccions i acostar-se als llocs de culte, visitar-los i parlar amb les persones que en formen part permet conèixer de primera mà les comunitats que s’hi reuneixen. Reconèixer aquesta diversitat i incorporar-la a la vida cultural, social i associativa dels barris i districtes de la ciutat és necessari per generar espais de convivència, interacció i cooperació veritablement oberts a tothom.

Els “Monogràfics d’estiu” han tingut lloc els dimarts 2, 9, 16 i 23 de juliol. Cadascun d’ells ha constat d’una sessió explicativa sobre la tradició religiosa i d’una visita a un centre de culte de la ciutat de Barcelona. L’objectiu d’aquestes sessions i de les visites corresponents ha estat acostar la diversitat religiosa de Barcelona a la ciutadania. D’aquesta manera, es pot prendre consciència de la importància del dret a la llibertat religiosa i emmarcar-ne l’aplicació pràctica (la llibertat de culte) en el context d’una societat en la qual conviuen persones amb tota mena de conviccions, tant religioses com no religioses.

El judaisme va ser la religió que es va tractar en el primer monogràfic, que va tenir lloc el 2 de juliol al Centre Cívic Vil·la Florida. Es va parlar de la història, la literatura, la llengua, la importància del Temple de Jerusalem, el funcionament del calendari lunisolar, les festivitats principals (Yom Kippur, Roix ha-Xanà, Péssah, etcètera), la concepció de la mort i les branques dins del judaisme, i es va fer una petita pinzellada de la història de les quatre comunitats jueves de la ciutat de Barcelona. Tot seguit es va fer una visita a la gran Sinagoga Maimònides de la Comunitat Israelita de Barcelona, al barri de Sant Gervasi – Galvany, que es va establir a la ciutat al voltant de l’any 1918. Jorge Burdman va rebre els visitants i els va explicar el dia a dia d’una comunitat que ja té cent anys.

El monogràfic sobre cristianisme ortodox va tenir lloc el dimarts següent, 9 de juliol, al Centre Cívic Urgell. Es van aclarir alguns conceptes terminològics i etimològics sobre el significat de cristianisme ortodox i es va fer un recorregut per l’origen de la tradició ortodoxa (cristianisme primitiu), la història, el context polític i els concilis com a fets influents en el cisma. Seguidament es van explicar els principis doctrinals de la fe d’aquesta tradició fent un incís en els set misteris. El calendari julià, la importància de la iconografia i les principals festivitats i dejunis van donar pas a explicar la diversitat dins de les esglésies ortodoxes i els patriarcats dels quals depenen i enllaçar amb la història de la implantació i l’arribada de les primeres comunitats ortodoxes a la ciutat de Barcelona. El pare Martí i Maria Rosa Ocaña van guiar els assistents en la visita a la Parròquia de la Protecció de la Mare de Déu – Patriarcat de Sèrbia, al barri de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, on hi ha l’Església Ortodoxa Espanyola, i van poder veure un taller d’iconografia.

El budisme va ser el centre del tercer monogràfic, que va tenir lloc el 16 de juliol al Centre Cívic Urgell. Els assistents van poder gaudir d’una sessió explicativa sobre aquest convicció, passant per l’origen i l’expansió, la figura de Siddharta Gautama (Buda), les anomenades tres cistelles (textos fundacionals), els principis doctrinals basats en les quatre nobles veritats, les classificacions i semblances del budisme zen i el budisme tibetà i l’element femení en el budisme, i finalment, com en la resta de sessions, es va tractar el budisme a Barcelona. Tot seguit, el fundador i director de la Casa del Tibet, al barri de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, el lama Thubten Whangchen, va explicar als assistents com va néixer aquesta entitat i quina és la tasca que desenvolupa i el dia a dia a Barcelona.

En el darrer monogràfic, sobre el cristianisme evangèlic, que va tenir lloc el dimarts 23 de juliol al Centre Cívic Cotxeres de Sants, es va aclarir la terminologia emprada (evangèlics, protestants, reformats, cristians i evangelistes) i es va explicar el naixement i la història d’aquesta religió, els principis doctrinals (cinc sols), el rebuig a la idolatria, la no existència d’un representant suprem i, finalment, la història del cristianisme evangèlic a la nostra ciutat fins arribar a l’actualitat. Es va fer palesa la gran diversitat dins d’aquesta tradició religiosa en què conflueixen denominacions, origens, llengües, organitzacions internes i estils de celebració ben diversos i que componen un conglomerat immensament plural. Joan Valentí va acollir als assistents a l’Església Evangèlica de Filadèlfia – Plaça Espanya, al barri d’Hostafrancs, on és copastor, i els va oferir una xerrada sobre l’església, fundada el 1986, i la tasca social que fan amb el barri.

Més de seixanta persones han assistit als “Monogràfics d’estiu”, i l’Oficina d’Afers Religiosos programa més sessions monogràfiques per a la tardor amb la voluntat de donar continuïtat a aquest apropament a les conviccions que conviuen a Barcelona.

Comparteix aquest contingut