Esteu aquí

Entrevista a Junyi Sun, participant de la campanya #ArtiRacisme

En el marc de la campanya ‘El racisme al món artístic’, elaborada pel grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors, amb la col·laboració de Catàrsia i la Sala Fènix, Ràdio Itacat acull a l’artista Junyi Sun.

Junyi Sun, és ballarí, coreògraf, intèrpret, creador i director, nascut a València i crescut a Tarragona i Barcelona. A les seves obres tracta temes com la identitat a través d’un llenguatge que integra la dansa contemporània, el teatre i les arts marcials. Ha estat premi de la crítica al millor ballarí de la ciutat de Barcelona al 2014.

En aquesta entrevista, Junyi comença explicant la dificultat de trobar referents al món de l’art de persones asiàtiques o d’ascendència asiàtica i la necessitat de que això canviï. “En el moment en el què els referents que ens envolten són sobretot gent occidental, ens trobem amb la dificultat de poder escollir sobre la professió a la qual volem aspirar”, explica en Junyi i afegeix que és molt difícil trobar referents asiàtics a Barcelona o a Tarragona, llocs on hi ha viscut, per exemple. En aquesta manca de referents se li suma que, a les pel·lícules o series es mostren certs estereotips de les persones asiàtiques que no ajuden a que la gent vulgui ser ballarí o actor, afegeix.

En referència a un dels capítols de la campanya, en el qual es comenta que l’exotització de les persones asiàtiques, malgrat que visibilitza no deixa de ser racisme l’artista comenta que “allò exòtic és l’atracció al que està lluny, extern a nosaltres. El perill d’això és que a vegades el que en una temporada pot ser objecte de desig, en una altra pot ser objecte d’odi, tal i com s’ha viscut recentment amb la crisis de la Covid19”, explica. I afegeix que tenim la tendència natural a fer prejudicis i a fer generalitzacions i això pot suposar un perill per tot allò que desconeixem.

Un dels factors que accentuen la creació d’aquests estereotips és justament la poca presència de persones racialitzades, asiàtiques o d’ascendència asiàtica en els espais de creació artística. “Des del moment en què no hi ha una educació o una facilitat en poder introduir en el món professional a gent de diferents orígens, és molt difícil fugir d’aquesta tendència només occidental i des del seu punt de vista”, explica en Junyi.

En relació a tot el que està passant als Estats Units i a tota l’onada de mobilitzacions que s’ha desencadenat arreu del món, “em preocupa que les coses siguin tendència de tres o set dies, i que al final desapareixen. Perquè fins que a una persona racialitzada propera no li passa algo, la gent no s’implica i això passa amb molts temes. Cadascú mira per la seva parcel·la, intentem lluitar pel nostre sector, però no lluitem per algo general. Què ha de passar per una consciència global?.”

Més informació:

En aquest enllaç podeu recuperar totes les càpsules de la campanya ‘El racisme al món artístic’.

Us animem a seguir consultant el Twitter de @BCNAntirumors i el hashtag de la campanya #ArtiRacisme per a properes accions!