Esteu aquí

Guies i recursos per a treballadores de la llar i famílies contractants

GUIES. L'Ajuntament de Barcelona ha publicat diverses guies dirigides a orientar la població en relació a la Covid-19. Recopilem alguns d'aquests documents adreçats tant a les persones treballadores de la llar com a les famílies contractants.

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat durant les darrers setmanes diversos materials, recursos i guies dirigides a orientar i aconsellar la població sobre hàbits de salut física i emocional en relació a la crisi sociosanitària de la Covid-19. En aquest article recopilem alguns d’aquests documents adreçats tant a les persones treballadores de la llar com a les famílies contractants.

La guia “Recomanacions i recursos audiovisuals i d’atenció telefònica per a les persones que cuiden persones malaltes o dependents” ofereix diversos consells per protegir a persones en especial situació de vulnerabilitat davant de la Covid-19. Rentar-se les mans amb freqüència, tapar-se la boca i el nas en cas d’esternudar, mantenir la distància de seguretat o evitar tocar-se la cara són algunes de les recomanacions especialment importants per qui tingui cura de persones de risc, com ara persones d’edat avançada o amb malalties cròniques (trastorns cardiovasculars, pulmonars, càncer, immunodeficiències, hipertensió arterial i diabetis). El document recull, en aquest sentit, els protocols a seguir i indica quines són les fonts oficials que s’han de consultar.

Les persones cuidadores poden contactar amb l’espai Barcelona Cuida en cas de necessitar suport o per aclarir dubtes a través del telèfon 93.413.21.21 (de dilluns a divendres de 8 a 14 h i de 15 a 19 h) o per correu electrònic a barcelona.cuida@bcn.cat.

També al telèfon gratuït 900 505 805, de dilluns a diumenge de 6 a 24 h, psicòlegs donen suport emocional i atenció psicològica a les treballadores de la llar i de les cures que sentin angoixa, nervis, dificultats per dormir, etc. La clau d’accés és “DOMICILIO2020”.

La “Guia pràctica per a famílies contractadores en el règim del treball de la llar” s’adreça especialment a aquelles famílies que tenen contractada una persona treballadora de la llar o de les cures. La guia dona resposta a qüestions relacionades amb l’obligatorietat de proporcionar material de protecció, la continuïtat de les tasques de la persona treballadora o l’exercici dels seus drets laborals, entre altres.

Si teniu dubtes i necessiteu informació i orientació sobre la contractació de persones per fer tasques de la llar i de les cures, podeu trucar al 93.443.30.40 de dilluns a divendres de 9 a 18 h o escriure a anemperfeina@pangea.org.

La guia “Serveis i recursos per cuidar la salut mental i emocional”, elaborada pel Departament de Salut de l’Ajuntament, recull diversos projectes i organitzacions que realitzen serveis de suport emocional i acompanyament així com informació, recomanacions i recursos pel benestar emocional durant el confinament. El document inclou recursos adreçats a diferents perfils de població: infants, adolescents i joves; persones adultes; gent gran; adults amb problemes de salut mental; professionals de la salut o dones en situació de violència masclista, entre altres.