Esteu aquí

Torna

L’Ajuntament de Barcelona commemora els 500 anys de la Reforma protestant al Saló de Cent

Publicat el dj., 31/05/2018 - 07:37

Protestantisme. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, presideix l'acte de commemoració dels 500 anys de la Reforma Protestant

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Direcció de Drets de Ciutadania i Diversitat, va organitzar dimarts 29 de maig l’acte institucional en commemoració dels cinc-cents anys de la Reforma protestant. L’acte va ser el punt final de diverses accions, dutes a terme al llarg de tot l’any, de reconeixement de la ciutat a la comunitat evangèlica que tant ha aportat a Barcelona i al món.

L’acte commemora l’aniversari en el qual Martí Luter va iniciar un moviment de caràcter espiritual que ha tingut un abast i unes conseqüències transcendentals per a la història europea i mundial. Amb les noranta-cinc tesis sobre les indulgències que Luter va plantar a la porta de l’església de Wittenberg, es va iniciar la Reforma protestant. Luter va iniciar aleshores un moviment que va ser l’expressió de profundes fissures i conèixer i comprendre aquests fets històrics és cabdal per entendre l’Europa d’avui.

Carles Solà, periodista i director del programa 30 minuts, va ser el conductor de l’acte presidit per Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i que va comptar amb la presència de les regidores Francina Vila i Montserrat Benedí, amb Lola López, comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, i amb Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Representants d’entitats i comunitats evangèliques de la ciutat van ser-hi presents, així com representants de diverses religions, d’opcions de consciència de Barcelona i d’entitats de la societat civil catalana.

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona va destacar “la important tasca de la comunitat evangèlica transcendint les fronteres de la religió i obrint camí cap el progrés en l’economia, l’educació, l’atenció social, la ciència i la política a Europa i al món” i “el seu valor transformador i d’anhel de llibertat”. En ocasions, la Reforma ha exercit un paper sovint desconegut per la societat i, en ocasions, també poc reconegut: “la Reforma va ser un acte de llibertat davant de l’obscurantisme, un acte de llibertat davant de l’autoritarisme”.

L’alcaldessa va manifestar que celebrar aquest aniversari a Barcelona “és un acte de reparació, de reconeixement i de justícia davant de la persecució, assassinat i desterrament al que ha estat sotmesa periòdicament la comunitat protestant a la nostra ciutat des de la Inquisició catòlica fins a la inquisició franquista”. No podem deixar de valorar i reconèixer la seva gran aportació pel que fa a l’atenció social, al valor d’entendre l’espiritualitat des de la reconciliació i la pau, a una educació de qualitat, etcètera, mèrits que han caigut sovint en la invisibilitat i l’anonimat. Aquests valors han permès fer de Barcelona una ciutat “diversa, justa i humana”.

L’alcaldessa va destacar que “a Barcelona, avui, hi ha més de 170 comunitats evangèliques; es tracta, doncs, d’una comunitat forta, viva i dinàmica, en creixement constant”. Són “comunitats marcadament diverses, com la pròpia ciutat i els seus habitants”. Totes constitueixen per si mateixes una gran diversitat cultural, que és un dels grans trets de la marca Barcelona d’avui en dia.

Lola López va emfatitzar, de les comunitats evangèliques, “la feina des de l’ombra” i que “malgrat persecucions i clandestinitat continuaren lluitant per la seva tasca i la seva fe”. Tal com va remarcar la comissionada, des de l’Ajuntament de Barcelona s’han anat duent a terme diverses accions al llarg de l’any: la declaració institucional amb motiu de la celebració del cinc-cents aniversari de la publicació de les tesis de Luter, aprovada al juliol de l’any passat, i on es reiterava el seu compromís amb la llibertat religiosa i de consciència; l’exposició “Imatges per creure” al MUHBA; les banderoles penjades als carrers de la ciutat a l’octubre amb motiu de l’efemèride, i la publicació del llibre El protestantisme a la ciutat de Barcelona. Retrat d’un col·lectiu heterogeni. Amb aquest acte s’ha posat de manifest que la “pluralitat i la diversitat són un bé comú que s’ha de preservar, respectar i potenciar”.

A l’acte hi van intervenir diverses persones relacionades amb el món evangèlic:

  • “La importància històrica del protestantisme a la ciutat”, a càrrec de Federico Vázquez, doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, màster en Criminologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i autor del llibre Les esglésies evangèliques històriques de Barcelona 1876-1978. L’autor va fer un recorregut històric de l’assentament del protestantisme a casa nostra i va remarcar l’opció valenta dels fidels evangèlics en èpoques de persecució, intolerància i segregació.
  • “L’herència del protestantisme en l’actualitat: el cristianisme evangèlic a Barcelona”, a càrrec de Maria del Mar Griera, directora del grup de recerca ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió), professora de Sociologia i vicedegana de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i coautora (juntament amb Anna Clot) del llibre i l’estudi sociològic El protestantisme a la ciutat de Barcelona. Retrat d’un col·lectiu heterogeni. Griera va destacar el component sociològic i històric del col·lectiu evangèlic i va explicar que “el protestantisme barceloní és avui una realitat rica, diversa i complexa, que no es deixa etiquetar fàcilment”, fet que “reflecteix la pluralitat social i religiosa barcelonina”.
  • El pastor Guillem Correa, secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya, va voler agrair la feina de reconeixement feta per l’Ajuntament de Barcelona amb aquest acte i amb totes les accions dutes a terme fins a dia d’avui, en les quals sempre ha comptat amb la “participació de les comunitats evangèliques”, i va expressar que somiava que la “ciutat s’obrís al protestantisme i ho fes saber”.

Ada Colau va cloure l’acte agraint a totes les confessions i conviccions la seva assistència, va reivindicar “el reconeixement, la memòria i la justícia no només del protestantisme sinó també de la ciutat de Barcelona, treballant per a un projecte comú, transformant les pors en esperances i vivint la diversitat com un tresor per a Barcelona: no essent els uns i els altres, sinó un nosaltres”, tenint present “la importància del diàleg, sempre tenint en compte que hi ha d’haver primer el coneixement, el reconeixement i el respecte”.

La commemoració va amenitzar-se amb dues actuacions d’un quartet musical format per quatre músics protestants de diverses esglésies evangèliques i que es van ajuntar especialment per a aquesta ocasió per tocar l’adaptació de l’himne tradicional evangèlic “Castillo Fuerte” i “10.000 raons”, versió traduïda al català de “10.000 reasons”, de Matt Redman (cançó de lloança contemporània).

També es va projectar el vídeo Mirades de futur, produït especialment per a l’ocasió, on quatre joves provinents d’esglésies de la ciutat conversen sobre la seva fe i sobre el present i el futur de la comunitat evangèlica a Barcelona.

L’acte va acabar amb un pica-pica on els assistents van poder conversar, conèixer-se i gaudir de temps per valorar què és formar part d’aquesta Barcelona diversa, complexa, acollidora i plural.

Més informació

Comparteix aquest contingut