Esteu aquí

Torna

L'ONU suspèn l’Estat espanyol en matèria de desenvolupament sostenible

Publicat el dt., 24/07/2018 - 13:23

Nacions Unides. L'executiu espanyol activa amb tres anys de retard l’agenda d’Objectius de Desenvolupament Sostenible

L’Estat espanyol no ha assolit cap dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), tres anys després de comprometre’s a fer-ho. Els ODS es van crear el 2015 per les Nacions Unides, van ser signats per 193 països, i proposen ser una agenda de transformació global del món. Fins al 2030 s’han d’assolir 17 objectius amb 169 resultats, que van de la reducció de les desigualtats i les discriminacions, al canvi climàtic, els entorns naturals i ciutats més sostenibles o l’assoliment d’un desenvolupament humà i en pau.

El 18 de juliol es va fer una revisió voluntària dels ODS de cada país per part del Fòrum Polític d’Alt Nivell de Nacions Unides, creat per al seguiment i la revisió de l’Agenda 2030. Els informes realitzats mostren que fins avui no s’ha assolit cap dels objectius a l’Estat espanyol, molt en especial els d’innovació (objectiu 9), consum i producció responsables (objectiu 12), canvi climàtic (objectiu 13) i en la cura de la vida submarina (objectiu 14).

Tot i les reclamacions d’organitzacions de la societat civil, l’executiu aleshores liderat pel Partit Popular ni tan sols va activar l’agenda dels ODS. Tot just ara es posa en marxa amb un pla d’acció i la creació d’un Alt Comissionat per a l’Agenda 2030, un organisme que ha de vetllar per l’acompliment dels ODS i que dependrà directament del president del govern, Pedro Sánchez.

La plataforma Futur en Comú ja va alertar el 2017 del progrés inadequat els objectius a l’Estat espanyol, i fins i tot van escriure una carta al President Mariano Rajoy per recordar-li la importància d’implementar l’agenda del 2030. Aquesta plataforma la formen federacions i associacions dedicades al desenvolupament o al canvi social, així com sindicats o centres de recerca, i es va crear per vetllar per l’acompliment dels ODS.  A més es genera propostes per permetre que la construcció d’una Agenda 2030 sigui “palanca de canvi”  a l’estat Espanyol i, en general, del futur en comú.

Concretament, abans de la sessió de revisió del 18 de juliol, la plataforma va fer un informe datat el 2018 anomenat “Una Agenda 2030 transformadora per a les persones i el planeta” on aporten un seguit de recomanacions pel compliment dels ODS, que no sols afecten les polítiques ambientals o a la lluita contra la pobresa, sinó també a la derogació de la llei mordassa, la modificació de la llei d’estrangeria, reformar la llei integral contra la violència de gènere.

Comparteix aquest contingut