Esteu aquí

La Xarxa BCN Antirumors reprèn l’activitat

Les activitats dels grups de treball i el procés d’elaboració del nou Pla d’Acció de la XBCNA engeguen un nou curs ple de projectes 

Les entitats i els grups de treball de la Xarxa BCN Antirumors reprenen l’activitat després de l’aturada de l’estiu amb la continuació de processos importants oberts, com l’elaboració del nou Pla d’Acció de la XBCNA, i projectes nous. 

Pel que fa als grups de treball, la Comissió d’estratègia està preparant un cicle d’activitats amb l’objectiu de reflexionar i trobar vies d’acció conjunta davant del fenomen de l’extrema dreta. El cicle constarà de quatre activitats, que es desenvoluparan entre els mesos d’octubre i desembre, i que, a banda de fer una introducció al fenomen, explorarà diferents perspectives des de les que donar resposta a l’extrema dreta, tot presentant casos i processos que hagin estat d’èxit, així com cercant recursos i propostes que puguin ser d’utilitat per a les entitats de la Xarxa. El programa del cicle es publicarà al llarg de les properes setmanes. 

Per la seva banda, el Grup de formació posa fil a l’agulla amb les noves línies de treball sorgides de la consulta sobre necessitats formatives que van fer arribar a les entitats de la Xarxa el passat mes de juliol. Les respostes de les entitats han anat clarament en la línia de prioritzar tot allò que té a veure amb la pràctica intercultural i el seu aterratge, amb temes com interseccionalitat, discriminació institucional, metodologies per aplicar la perspectiva intercultural o estratègies per interculturalitzar les polítiques públiques. Per tal de posar en marxa noves propostes formatives sobre aquests temes, s’ha fet una crida a les entitats de la Xarxa que vulguin incorporar-se al grup, amb una resposta molt positiva. 

El Grup de comunicació continua aprofundint en el treball d’anàlisi del discurs que ja va iniciar durant el curs passat. El projecte combina espais de formació multidisciplinar i treball pràctic d’anàlisi del discurs dels mitjans de comunicació, per tal de poder formular criteris d’anàlisi que puguin ser d’utilitat per al conjunt de les entitats de la XBCNA. A dia d’avui les entitats es troben mensualment per analitzar pràctiques discursives i discursos que siguin discriminatoris amb l’objectiu d’extreure’n una sistematització que es compartirà amb les entitats un cop enllestida.  

Finalment, el Grup de dinamització i territori tanca el procés de treball sobre criteris per a la territorialització de la interculturalitat, amb la formulació i desenvolupament d’un decàleg que serveix d’orientació a les entitats de la Xarxa a l’hora de posar en marxa projectes interculturals als barris agafant com a eix principal la voluntat de territorialitzar la interculturalitat amb una visió de context i que s’adeqüi a les necessitats dels diferents territoris de la ciutat. Un cop finalitzat el decàleg, que s’elaborarà de forma col·laborativa, es publicarà i compartirà amb la resta d’entitats.  

D’altra banda, al llarg d’aquest trimestre es tancarà el procés d’avaluació del Pla d’Acció de la XBCNA 2016-2020. A principis d’octubre tindran lloc les dues darreres trobades de grups focals previstes, que reuniran entitats que desenvolupen projectes de territori, entitats dinamitzadores del catàleg d’activitats antirumors i altres entitats significatives de la Xarxa. Simultàniament, es farà arribar a totes les entitats de la Xarxa un qüestionari online, per tal de poder comptar amb la visió també d’aquelles entitats que no han pogut participar a les trobades de grups focals.