Esteu aquí

OasiUrbà, guanyadora del Premi del Consell Municipal d’Immigració 2018

Premi. L’associació ha estat treballant al Raval informant, recolzant les famílies i assessorant-los suport en processos de millora del seus habitatges.

El projecte Punt Raval li ha valgut a l’Associació OasiUrbà, que neix de la col·laboració entre les entitats Base-A, Arquitectes de Capçalera i Bioarquitectura Mediterrània, el Premi del Consell Municipal d’Immigració, CMIB, d’enguany.

L’acte de lliurament del premi es va fer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, presidit per Jaume Asens, Lola López, i Rodrigo Araneda, vicepresident del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona.

El tema que es va escollir i que ha estat l’epicentre de les activitats del Consell durant tot l’any era el dret a l’habitatge. I precisament Punt Raval és un projecte que pretén millorar les condicions de vida als habitatges dels veïns i veïnes del barri del Raval que es trobin en risc de vulnerabilitat o d’exclusió social.

Amb un objectiu clar de transformació social, l’associació ha estat treballant al Raval informant, acompanyant famílies i donant-los suport en processos de millora dels seus habitatges. Victòria Tous, que va recollir el premi en nom de l’associació, ho explicava així: “Volem fugir de l’assistencialisme, volem que les famílies, en el procés de millora del seu habitatge, s’apoderin gràcies al coneixement de totes les eines que tenen al seu abast”.

Un dret vulnerat

L’activista Carmen Juares (Asociación Mujeres Migrantes Diversas) va presentar la jornada, que va incloure una conferència a càrrec de Maria Rosario Rodea, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Rodea va posar l’accent en les condicions especialment dures i discriminatòries que el fet de ser una persona immigrant implica a l’hora de buscar habitatge a la ciutat. Un altre tema que es va tractar va ser l’alt percentatge de població nouvinguda afectada per l’onada de desnonaments com a conseqüència de les clàusules abusives i fins i tot paranys que algunes entitats financeres no van tenir escrúpols de fer servir per incrementar els seus beneficis.

L’acte va ser amenitzat per l’actuació de Baishali Sarkar i Adi Mhaler, que des de la seva pròpia experiència com a persones immigrades desenvolupen una proposta musical serena perfecta per a un acte d’interculturalitat i justícia com el de lliurament del premi del CMIB.

El paper clau de les entitats

El dia escollit per al lliurament del premi coincideix amb el Dia Internacional de les Persones Migrades. D’aquesta manera, es reconeix no només la feina de les entitats premiades, sinó també la de totes les organitzacions de la societat civil que es dediquen a facilitar i donar suport a les “vides migrades” a Barcelona.

Com va dir Carmen Juares en unes paraules de presentació, aquestes entitats són el contrapès i l’esperança davant dels discursos de la insolidaritat, de la por i del rebuig a l’altre.

També va ser contundent en assegurar que “ens reunim aquí per reconèixer les entitats i donar-los les gràcies, però també per seguir lluitant per una societat millor, per no defallir, per tirar endavant i per fer front des de la primera línia al racisme i l’exclusió”.

Lola López, comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, va lliurar la menció especial, que també s’atorga cada any a una entitat membre del CMIB,  a Fedelatina (Federación de Entidades Latinoamericanas de Cataluña), per la seva participació activa en el Consell durant aquest 2018.

Per acabar, Jaume Asens, tinent d’alcaldia de l’Àrea de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència, va felicitar les entitats i les persones assistents: “Si Barcelona és avui una ciutat oberta i acollidora és, en bona part, gràcies a tots vosaltres. Persones anònimes i entitats que heu convertit l’acollida en una forma d’entendre la vida”.

 

 

 

 

Comparteix aquest contingut