Esteu aquí

Presentació de la càpsula “Parlem de racisme a les escoles”

PERSPECTIVA ANTIRACISTA A LES AULES. També es presentarà una guia pedagògica que recull algunes situacions de racisme a l'escola i proposa activitats per a fer-hi front i conscienciar l’alumnat.

Si ets part de l’equip docent d’un centre educatiu, d’una Associació de Famílies d’Alumnes, treballes amb infants o joves o simplement tens interès en l’antiracisme, para atenció. 

El pròxim 17 de gener presentarem la càpsula de vídeo “Parlem de racisme a les escoles” i la guia pedagògica que la complementa. A la càpsula, cinc joves expliquen les seves vivències com a persones racialitzades no-blanques amb companys de classe, professorat i altres. 

Mencionen algunes situacions de racisme viscudes per part dels companys o del mateix professorat, respostes dels equips docents a l’hora de denunciar comentaris o actituds racistes i quin efecte té a l’hora de generar un ambient segur per a tothom a l’escola. 

A més, es parla de conceptes com el racisme institucional, el currículum ocult i altres. També reivindiquen que la manca de professorat racialitzat és encara una realitat, que això dificulta tenir referents i que té un impacte directe sobre l’autoestima i l’autopercepció.

Expliquen que és molt important no minimitzar els atacs o comentaris racistes i també que cal que els infants i joves els denunciïn o que ho expliquin al professorat o als progenitors. 

La càpsula “Parlem de racisme a les escoles” es complementa amb una guia pedagògica que ofereix un marc teòric i pràctic i que compta amb una proposta d’activitats relacionades amb el vídeo. Arran de les situacions viscudes pels joves protagonistes de la càpsula, les activitats conviden a reflexionar sobre el racisme per a mirar de prevenir-lo i erradicar-lo.

Entre d’altres aspectes, la guia emmarca què és el racisme, com aplicar la perspectiva antiracista i un enfocament basat en drets a l’àmbit escolar, la perspectiva interseccional i un glossari amb un ampli ventall de conceptes relacionats.

 

Acte de presentació

El pròxim 17 de gener, doncs, es presentarà per primera vegada a La Bonne (Carrer de Sant Pere Més Baix, 7) la càpsula “Parlem de racisme a les escoles”. Compartim el programa de l’acte:

18.00 h: Benvinguda i presentació del projecte

18.15 h: Explicació sobre el procés creatiu i d’edició – a càrrec de l’Aldemar Matias, responsable de la part audiovisual.

18.25 h: Presentació de la guia pedagògica – Sara Cuentas, tècnica del Centre de Recursos en Drets Humans.

18.45 h: Visualització de la càpsula “Parlem de racisme a les escoles”

19 h: Col·loqui intergeneracional – amb joves participants de la càpsula i professionals de l’educació. Moderació: Irina Samy, tècnica del Centre de Recursos en Drets Humans.

19.45 h: Cloenda – amb Sara Belbeida Bedoui, Comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa.


Entrada lliure fins a omplir l’aforament. Amb interpretació en llengua de signes sota demanda prèvia (cal que ho demaneu abans del 10 de gener al correu crdh@bcn.cat).