Esteu aquí

Quarta edició del curs Minories religioses i gestió de la diversitat religiosa des de l’àmbit local

Formació. Apropem la diversitat religiosa al personal de l’Ajuntament de Barcelona

La gestió de la diversitat és un repte que implica molts actors: associacions diverses, administració pública, entitats culturals, particulars, etc, entre els que cal comptar les entitats religioses. El reconeixement d’aquesta diversitat i la seva incorporació a la vida cultural, social i associativa dels barris i districtes de la ciutat són necessaris per generar espais d’interacció i cooperació veritablement oberts a tothom.

És per això que des de l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) s’ha impartit una quarta edició del curs Minories religioses a Barcelona, una aproximació a la gestió de la diversitat religiosa des de l’àmbit local, emmarcat dins del pla de formació interna en drets humans i diversitat de l’Ajuntament de Barcelona. El curs ha tingut lloc al llarg del mes de març, quatre dimecres, a la seu de l’OAR i al a la seu del districte de Sants-Montjuïc. Unes disset persones de diferents serveis, àrees i àmbits de l’Ajuntament han assistit al curs: de l’Institut Municipal de Serveis Socials de diferents territoris, de la Direcció de Serveis a les Persones i al Territori, del departament de Llicències, de Punts d’Informació i d’Atenció a les Dones, entre altres.

L’equip de l’Oficina d’Afers Religiosos ha estat el responsable d’acostar a treballadores i treballadors de l’Ajuntament de Barcelona la diversitat religiosa de la ciutat centrada, especialment, en les dues principals minories religioses: l’islam i el cristianisme evangèlic o protestant.

S’han realitzat quatre sessions formatives combinades amb visites a centres de culte del districte de Sants-Montjuïc, amb l’objectiu que els/les assistents resolguessin dubtes i qüestions i coneguessin de primera mà algunes comunitats del territori. Les sessions s’emmarcaran dins dels següents àmbits:

  • Diversitat religiosa en societats obertes i democràtiques. La diversitat religiosa a Barcelona
  • L’islam i les comunitats islàmiques de la ciutat (es realitzà una visita al Centre Cultural Islàmic de Sants)
  • El protestantisme i les esglésies evangèliques de la ciutat (es realitzà una visita a l’Església Evangèlica CECMAVI)
  • Conèixer la diversitat religiosa i la seva gestió a la ciutat de Barcelona

Els objectius de la formació han estat els següents:

  1. Apropar la realitat de la diversitat religiosa de Catalunya, amb especial atenció al context de la ciutat de Barcelona.
  2. Situar la gestió de la diversitat religiosa en l’àmbit de la garantia dels drets.
  3. Facilitar diferents eines i recursos per al treball amb les comunitats i entitats religioses minoritàries.

Comparteix aquest contingut