La gestió de la diversitat és un repte que implica molts actors: associacions diverses, administració pública, entitats culturals, particulars, etc, entre els que cal comptar les entitats religioses. El reconeixement d’aquesta diversitat i la seva incorporació a la vida cultural, social i associativa dels barris i districtes de la ciutat són necessaris per generar espais d’interacció i cooperació veritablement oberts a tothom.
És per això que des de l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) s’ha impartit una quarta edició del curs Minories religioses a Barcelona, una aproximació a la gestió de la diversitat religiosa des de l’àmbit local, emmarcat dins del pla de formació interna en drets humans i diversitat de l’Ajuntament de Barcelona. El curs ha tingut lloc al llarg del mes de març, quatre dimecres, a la seu de l’OAR i al a la seu del districte de Sants-Montjuïc. Unes disset persones de diferents serveis, àrees i àmbits de l’Ajuntament han assistit al curs: de l’Institut Municipal de Serveis Socials de diferents territoris, de la Direcció de Serveis a les Persones i al Territori, del departament de Llicències, de Punts d’Informació i d’Atenció a les Dones, entre altres.
L’equip de l’Oficina d’Afers Religiosos ha estat el responsable d’acostar a treballadores i treballadors de l’Ajuntament de Barcelona la diversitat religiosa de la ciutat centrada, especialment, en les dues principals minories religioses: l’islam i el cristianisme evangèlic o protestant.
S’han realitzat quatre sessions formatives combinades amb visites a centres de culte del districte de Sants-Montjuïc, amb l’objectiu que els/les assistents resolguessin dubtes i qüestions i coneguessin de primera mà algunes comunitats del territori. Les sessions s’emmarcaran dins dels següents àmbits:
- Diversitat religiosa en societats obertes i democràtiques. La diversitat religiosa a Barcelona
- L’islam i les comunitats islàmiques de la ciutat (es realitzà una visita al Centre Cultural Islàmic de Sants)
- El protestantisme i les esglésies evangèliques de la ciutat (es realitzà una visita a l’Església Evangèlica CECMAVI)
- Conèixer la diversitat religiosa i la seva gestió a la ciutat de Barcelona
Els objectius de la formació han estat els següents:
- Apropar la realitat de la diversitat religiosa de Catalunya, amb especial atenció al context de la ciutat de Barcelona.
- Situar la gestió de la diversitat religiosa en l’àmbit de la garantia dels drets.
- Facilitar diferents eines i recursos per al treball amb les comunitats i entitats religioses minoritàries.