Esteu aquí

Us presentem les últimes activitats que hem fet al Catàleg Antirumors!

Les activitats ofereixen eines pedagògiques i comunicatives que tracten temàtiques interculturals per tal de contribuir a desmuntar els imaginaris discriminatoris sobre la diversitat cultural a la ciutat mitjançant formats amens i creatius.

A través de la dansa, la fotografia, la creació artística, el rap o la formació, el Catàleg és un recurs per acompanyar els processos i el treball al voltant de la interculturalitat d’entitats, escoles i altres col·lectius en els diferents territoris i barris de la ciutat.

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les següents activitats de les quals us fem extensiva una mostra de les fotos i valoracions destacades:

Moure la memòria

Durant els mesos de juny i juliol, el Pla de desenvolupament comunitari de Navas (PES Navas – Salesians Sant Jordi), va dur a terme l’activitat de Lo Relacional adreçada a la comissió de memòria històrica del barri de Navas. Es tracta d’un taller que pretén crear nous relats de la memòria històrica de la ciutat, mitjançant creacions artístiques que incorporin sabers i experiències invisibilitzades.

L’entitat dinamitzadora valora que s’ha pogut treballar, a partir de les memòries que falten al barri, memòries invisibilitzades.

Les valoracions de les participants han estat molt positives. Recomanen fer més activitats d’aquests tipus per connectar amb diverses cultures i obrir més espais on es dignifiqui i honri la memòria, per conèixer la veritat. També consideren que és molt necessari lluitar perquè es mantingui la memòria, ja que és una manera de tenir present tot el que vivim.

Teatre d’ombres gitanes “L’arribada del Poble Gitano a Barcelona”

El passat 4 de juliol, la Fundación Secretariado Gitano, va acollir l’activitat de l’Associació Carabutsí, adreçada a un grup de joves d’un projecte de lleure per a fomentar la participació gitana.

L’entitat dinamitzadora valora molt positivament l’activitat així com el debat al final de l’espectacle, amb els artistes i participants.

Fogons antirumors

El 4 de juliol, YMCA va acollir l’activitat de Mescladís, dirigida a grups d’infants durant el casal d’estiu. Es tracta d’una activitat que, mitjançant la cuina, es pretén potenciar el respecte i el reconeixement de la diversitat, la solidaritat, la cooperació i el compromís amb la ciutadania.

L’entitat dinamitzadora valora que s’ha transmès positivament el missatge de l’activitat, ja que mitjançant la creació de plats de diferents països, els infants aprenen el respecte per la diversitat. En petits grups han creat la seva pròpia recepta i presentat al grup per a compartir i provar totes juntes.

Ruta de la memòria Gitana i la Rumba Catalana a l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona

El passat 5 de juliol, Colectic SCCL, va acollir l’activitat de l’Associació Carabutsí, dirigida a un grup de joves d’Àsia meridional d’entre 15 i 19 anys, del barri del Raval.

L’entitat dinamitzadora valora molt positivament aquesta activitat i comenta que ha estat molt profitosa, ja que hi ha hagut molta interacció, tenint en compte que les participants eren de diferents orígens i s’han pogut trencar estereotips amb la comunitat Gitana.

El 16 de juliol, l’Associació Cultural Ateneu del Raval va dur a terme l’activitat de l’Associació Carabutsí, que forma part de les activitats de la Festa Intercultural Reina Amàlia, en el marc de la Festa major del Raval.

Les participants han valorat positivament l’activitat, i la recomanen perquè expliquen una història de Barcelona que desconeixien i perquè reivindica els drets i la cultura d’un poble oprimit i oblidat per la ciutat.

Rimant rumors

El passat 20 de juliol, Cotxeres de Sants va acollir l’activitat del CEAi, dirigit a joves estudiants de 1r d’ESO i participants en el casal d’estiu de les Cotxeres de Sants. Mitjançant un taller de hip-hop, l’activitat pretén impulsar una reflexió crítica per part de les joves entorn del racisme i la discriminació.

L’entitat sol·licitant valora positivament l’activitat, ja que han pogut experimentar, a partir del rap, una realitat que els afecta i que viuen.

Les participants han valorat de forma positiva l’activitat, perquè és important parlar i visibilitzar el racisme.

Més informació:

Us recordem que les activitats del Catàleg estan a disposició de les entitats, els serveis i els equipaments de Barcelona de manera gratuïta.

Dona una ullada a les noves activitats i demana una activitat!

Avui dia, totes les activitats s’estan fent de forma presencial, sempre que es puguin respectar del tot les mesures de seguretat. Si teniu dubtes, escriviu-nos a plainterculturalitat@bcn.cat i farem el possible per assessorar-vos i ajudar-vos a fer l’activitat!