Esteu aquí

Us presentem les últimes activitats que hem fet al Catàleg Antirumors!

Les activitats s’estan duent a terme, aplicant les mesures que marquen les autoritats sanitàries, per garantir la seguretat de les participants. Us animem a sol·licitar-les!

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les següents activitats, us fem extensible una mostra de les fotos destacades:

‘Reporters de Barri’, a l’Institut Salvador Seguí

Entre el 22 de gener i el 5 de març, les alumnes de l’Institut Salvador Seguí, van dur a terme l’activitat Reporters/es de Barri, que consisteix en la creació col·lectiva d’un taller de vídeo participatiu a partir de la interacció dels joves de l’institut amb el seu barri.

L’objectiu amb els alumnes i els veïns i les veïnes és la co-creació d’un contingut audiovisual per tal de motivar diàlegs crítics entorn de narratives discriminatòries predominants a la ciutat.

Vegeu el vídeo resultant de l’activitat a través d’aquest enllaç.

Les valoracions dels i les participants a l’activitat van ser molt positives. Aquí us deixem uns quants exemples:

A la pregunta: Creus que és important treballar aquests temes? Responen:

  • “Penso que és molt important treballar aquests temes. Sempre és necessari conèixer el barri en el qual desenvolupes la teva activitat diària. A més, mitjançant l’opinió de la gent resident, t’ajuda a veure-ho des d’una altra perspectiva i a localitzar quines són les mancances i punts forts que té.”
  • “Crec que per entendre els problemes d’on vivim s’han de conèixer a les persones que hi viuen.”

A la pregunta: Trobes que és important parlar d’això? Sí? No? Per què? Totes han contestat que Sí i algunes han ampliat dient:

  • “És l’actualitat i són problemes de la societat, que s’han de treballar per eradicar-los.”
  •  “És important visibilitzar tots els temes i poder parlar-ne amb total normalitat. A més, és molt interessant veure l’opinió de la gent per poder observar els temes des de diferents perspectives i no només des d’una pròpia.”
  • “Si, ja que hi ha poc coneixement general sobre els barris de Barcelona.”

‘Paraula d’una nena negra’, a l’Escola Rius i Taulet

L’activitat Paraula d’una nena negra es va desenvolupar el passat dimecres 10 de març a l’Escola Rius i Taulet. L’activitat consisteix en un conte teatralitzat (combina ball, cant i titelles) al voltant de l’experiència d’una nena petita que viu racisme, i com això afecta la seva identitat i com s’hi ubica o se situa en aquest context concret.

En acabar hi ha un moment d’obertura de debats i reflexions dirigits a explorar la prevenció d’actituds discriminatòries i racistes des de la infància.

La professora de l’escola que va organitzar l’activitat ha valorat: “L’activitat ha estat realment útil per desmuntar rumors, prejudicis i estereotips sobre la diversitat cultural, ja que ha transmès molt clarament la idea de la diversitat cultural i dels avantatges. Després de fer l’activitat, seguiran fent algun tipus d’acció per desmuntar rumors, ja que a l’escola treballem la diversitat cultural, funcional i de gènere.”

‘Mira qui parla’ a l’Escola Rius i Taulet

L’activitat Mira qui parla es va desenvolupar el passat divendres 12 de març a l’Escola Rius i Taulet del barri de Gràcia.

L’activitat vol tractar  la poca representativitat de les persones racialitzades i la manera en què són representades. Durant el taller es va generar, amb els propis infants, un taller de creació pròpia de titelles que vol apostar per una representativitat real del nostre entorn. Així durant el taller els infants no només van crear les seves pròpies titelles sinó que van jugar, reflexionar i debatre idees i sentiments que els travessen en la seva vida diària i quotidiana.

A nivell de valoracions la mestra que va organitzar el taller ha comentat: “L’activitat ha estat realment útil per desmuntar rumors, prejudicis i estereotips sobre la diversitat cultural, ha estat una activitat molt directa. Després de fer l’activitat, seguiran fent algun tipus d’acció per desmuntar rumors, ja que l’escola treballem la diversitat cultural, funcional i de gènere. L’activitat ha agradat molt a les mestres i als alumnes.”

Us recordem que les activitats del Catàleg Antirumors estan a disposició de les entitats, els serveis i els equipaments de Barcelona, de manera gratuïta. I aborda un seguit de temàtiques interculturals amb formats amens i creatius.

Avui dia, totes les activitats s’estan fent de forma presencial sempre que es puguin respectar les mesures de seguretat en la seva totalitat. Tanmateix si alguna entitat sol·licitant ho requereix, existeix la possibilitat de fer-les en línia, adaptant les activitats al format online.

Si tens dubtes, escriu-nos a plainterculturalitat@bcn.cat i farem el possible per assessorar-te i ajudar-te a fer l’activitat!