Esteu aquí

Us presentem les últimes activitats que hem fet al Catàleg Antirumors!

Les activitats s’estan duent a terme aplicant les mesures que marquen les autoritats sanitàries per garantir la seguretat de les participants. Us animem a sol·licitar-les!

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les següents activitats, us fem extensiva una mostra de les fotos i valoracions destacades:

Ho fem rimant

El 7 i 16 de juny, ACIDH Escola de vida Montserrat, va acollir l’activitat Ho fem rimant, de la Fundació Pere Tarrés. Es tracta d’una activitat pensada i liderada pels joves del barri de Trinitat Vella, presenta el hip-hop des de la vessant del rap i el trap com a mètode per generar un diàleg sobre els prejudicis, fake news i els rumors. Amb aquesta iniciativa es tracta no només de promoure un diàleg sobre què entenem per diversitats i comunitat, sinó que també es vol fer a través d’una metodologia atractiva, lúdica i dinàmica per posar en qüestió el discurs imperant sobre joves, immigració, LGBTIQ+ i feminismes.

Les participants han valorat que és important treballar aquests temes perquè es parla de coses dolentes que els passen en el dia a dia. A totes les joves que han omplert les valoracions els ha agradat molt el format de l’activitat i moltes canviarien la durada de l’activitat, que han trobat massa curta. A la pregunta de si afegirien o treurien alguna cosa de l’activitat, destacar que una de les joves hi afegiria altres estils musicals i una altra hi inclouria el tema del bullying.

La responsable de l’entitat sol·licitant ha valorat que “el fet de treballar amb aquest gènere de música dona opció a treballar el racisme i les discriminacions”. Creu que s’ha transmès adequadament el missatge antirumors, “tot i que les activitats anaven més encaminades a dominar la tècnica del rap”, i seguiran treballant els continguts a classe a través de comentaris de notícies, visionat de vídeos i debats.

Teixint vincles al barri

El 17 de juny, el Pla d’Acció Comunitària Can Peguera va acollir l’activitat ‘Teixint vincles al barri de Lo Relacional. Es tracta d’una acció a l’espai públic on es convida el veïnat a participar, a partir d’una estructura basada en la interacció espontània, l’intercanvi i la creació individual i col·lectiva. S’activa a partir d’unes tasques o petites accions que han de fer les persones que transiten l’espai i/o que prèviament han estat convocades a participar-hi.

Les tècniques de l’entitat dinamitzadora valoren que s’ha pogut transmetre adequadament el missatge antirumors perquè es va fer un exercici de posada en comú de diferents relats de memòries migrants que havien tingut lloc al barri.

Biblioteca vivent

El 26 de juny, l’Associació Encara en Acció, moviment afectiu, sexual i de gènere va acollir l’activitat Biblioteca vivent de l’Associació ACATHI, una activitat que pretén generar un coneixement sobre les realitats que conviuen en una mateixa ciutat amb l’objectiu de contribuir a eradicar actituds discriminatòries.

Les persones participants han expressat el seu agraïment per la iniciativa, que van trobar molt interesant i enriquidora ja que no coneixien les situacions viscudes pels llibres-persona. La valoració general va ser molt positiva.

L’entitat organitzadora de l’activitat comenta que l’activitat “ha fet arribar la perspectiva intercultural i en contra dels estereotips de certs col·lectius, ja que eren trobades improbables i feia possible l’objectiu de l’activitat.”

La caixeta comunitària

El 25 de juny, la Fundació InteRed va acollir l’activitat La caixeta comunitària de l’Associació La Tregua. Art i transformació social, un taller que explora els feminismes i la perspectiva de gènere des de dinàmiques participatives.

L’activitat ha estat valorada molt positivament. Les participants valoren que s’ha pogut transmetre adequadament el missatge antirumors, ja que van estar reflexionant sobre com es creaven els estereotips, com ens travessen molts prejudicis com a dones migrades, i també es van incorporar conceptes sobre la diversitat i interculturalitat. Tot i que el grup participant no va ser gaire gran, era molt heterogeni.

Del Mapa de BCN al territori Intercultural a Trinitat Vella 

La Trinitat Vella va acollir l’activitat Del Mapa de BCN al Territori Intercultural de l’Associació SUDS, un taller que es nodreix de la metodologia participativa, per transformar el mapa de Barcelona en un territori intercultural.

L’activitat va començar amb una posada en comú i explicació de les fotografies que cada participant havia fet en relació amb els temes que volia presentar. El fil conductor i cohesionador de l’activitat era reflexionar sobre l’habitatge des del lloc d’enunciació de cada participant. Es van posar en comú fotos d’habitatges actuals de la Trinitat Vella, fotos que representaven aspectes que les veïnes reivindiquen que cal millorar, i també fotos que representaven anhels de millora i com les participants s’imaginaven el futur del barri. També s’hi podien veure fotografies d’aspectes positius, com la xarxa organitzativa i veïnal i espais de cohesió de base.

Les fotografies es situaven sobre el mapa de la Trinitat Vella, marcant els espais amb colors en funció del que no funcionava, el que sí, i el que calia millorar. A la posada en comú les participants explicaven on havien ubicat cada imatge i el motiu. Es va obrir un espai de debat on es van parlar temes com l’autorepresentació, l’amplificació, els espais de participació actuals del barri i si són inclusius o no. Durant les mateixes dates, l’activitat es va fer també a Bon Pastor, amb veïnes d’aquest barri i també de Baró de Viver.

Les conclusions d’aquests dos tallers van ser el punt de partida de la Taula Intercultural de la Franja Besòs de Sant Andreu, que es va celebrar el dia 30 de juny al Centre Cívic de Bon Pastor, amb el títol “Habitatge, entre el desig i la realitat”.

Podeu trobar més informació sobre la Taula Intercultural en aquest >>enllaç<<.

Més informació:

Us recordem que les activitats del Catàleg Antirumors estan a disposició de les entitats, els serveis i els equipaments de Barcelona, de manera gratuïta. I aborda un seguit de temàtiques interculturals amb formats amens i creatius.

Avui dia, totes les activitats s’estan fent de forma presencial sempre que es puguin respectar les mesures de seguretat en la seva totalitat. Tanmateix si alguna entitat sol·licitant ho requereix, existeix la possibilitat de fer-les en línia, adaptant les activitats al format online.

Si tens dubtes, escriu-nos a plainterculturalitat@bcn.cat i farem el possible per assessorar-te i ajudar-te a fer l’activitat!