Esteu aquí

València s'uneix a #BCNvsOdi en la lluita contra el discurs odi: neix #VLCvsODI

Bones pràctiques. Treball amb la ciutadania per posar veda a un fenomen que, aprofitant l'anonimat i la viralitat dels entorns digitals, pot portar a la difusió de missatges discriminatoris.

El passat mes de desembre, la regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València va presentar la taula-debat Controla’t a les xarxes!, una acció que va comptar amb la representació de col·lectius vulnerats i persones expertes en la matèria, i que va donar el tret de sortida a la iniciativa #VLCvsODI.

Aquesta iniciativa té per objectiu combatre i sensibilitzar sobre el creixement dels discursos d’odi a les xarxes socials, i parteix del referent de #BCNvsOdi; una campanya en la qual l’Ajuntament de Barcelona porta treballant els últims dos anys i que, actualment posa a disposició de qualsevol altra ciutat que vulgui adaptar-la per combatre la intolerància a les xarxes o fora d’elles.

L’ajuntament valencià busca així treballar amb la ciutadania per posar veda a un fenomen que, aprofitant l’anonimat i la viralitat que caracteritzen els entorns digitals, pot portar a la difusió de missatges discriminatoris, especialment cap a determinats col·lectius vulnerables o vulnerabilitzats. De fet, la campanya incideix en el fet que els grups vulnerables a l’odi solen incloure persones sol·licitants d’asil i refugiades; persones migrants; persones negres; les comunitats de persones jueves i musulmanes; les persones gitanes, altres comunitats religioses, històriques, ètniques i lingüístiques minoritàries, i les persones LGBTI.

Per això, amb la iniciativa #VLCvsODI, el consistori valencià posarà en marxa un seguit d’activitats orientades a estimular el debat i la reflexió entre la ciutadania sobre qüestions que inclouen: la responsabilitat de les persones usuàries de les xarxes socials a l’hora de compartir discursos intolerants; la identificació de la informació falsa o manipulada, que sovint es transmet de manera intencionada; les eines existents per contrarestar aquests relats, etc. El propòsit final d’aquestes reflexions serà fomentar, a través d’una cultura de la tolerància, el pensament crític que defensa la llibertat d’expressió des d’un àmbit de respecte dels drets humans.

A dia d’avui, i en el marc de #VLCvsODI, ja s’han distribuït cartells de sensibilització per tota la ciutat de València, s’han difós falques a la ràdio, vídeos a les pantalles dels transports públics i s’han publicat missatges a la premsa digital i escrita.

Finalment, i en línia amb aquestes accions, l’Ajuntament de València ha anunciat també, que al llarg del 2019 posarà en marxa una Oficina per la No discriminació inspirada en la de Barcelona, que inclourà entre les seves competències, la sensibilització, observació, atenció i acompanyament de les possibles víctimes de discriminació a la ciutat de València, que en alguns casos podran constituir delictes d’odi. En efecte, aquells missatges que continguin expressions que promoguin, justifiquin o incitin a l’odi, la violència i la discriminació, poden, en determinades circumstàncies, arribar a constituir un delicte, d’acord amb el Codi Penal.

L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, ha destacat la importància que València s’hagi sumat a aquesta iniciativa, fet que suposarà que les dues ciutats s’interconnectin per compartir recursos i coneixements en el seu compromís amb la lluita contra la discriminació i els discursos d’odi.

Comparteix aquest contingut