Les Nacions Unides posen a l’abast de la ciutadania un mecanisme per defensar els drets humans i denunciar les seves vulneracions: el Consell de Drets Humans.
Aquest consell promou la protecció dels drets humans a tot el món per fer front a violacions greus i sistemàtiques. Es va constituir l’any 2006 i el formen 47 estats elegits per l'Assemblea General de les Nacions Unides.
Si treballeu en la defensa dels drets humans a la ciutat, podeu interactuar amb el Consell de Drets Humans denunciant un cas concret, aportant informació i, així, fer valer els drets humans a la ciutat i al món.
Tot seguit us presentem les diverses opcions de participació:
Per intervenir en les sessions del Consell necessiteu contactar amb una entitat que tingui l’anomenat estatus consultiu del Consell Econòmic i Social (ECOSOC) i estar acreditat com a entitat observadora.
Un reconeixement que permet a les ONG i entitats tenir un paper en les deliberacions a l’ECOSOC i altres mecanismes de les Nacions Unides, com ara el Consell de Drets Humans.
A la nostra ciutat existeixen algunes entitats amb estatus consultiu, com ara: UNESCOCAT, l'Institut de Drets Humans de Catalunya, Amnistia Internacional, Save The Children Internacional, Oxfam Internacional, UNICEF i la Creu Roja Internacional.
Les ONG i entitats que desitgin assistir a un període de sessions del Consell de Drets Humans han d'enviar una carta de sol·licitud d'acreditació a la secretaria d’aquest òrgan.
Per veure els requisits que ha de complir la carta podeu clicar l’enllaç següent:
Maneres de participar en les sessions del Consell de Drets Humans per part de les ONG i entitats:
Les ONG i entitats poden assistir a les reunions que es porten a terme tres vegades a l’any: març, juny i setembre.
Es podran presentar abans de les sessions, amb una extensió determinada i es publicaran en l’idioma en què s’hagin rebut.
Per veure els requisits i el formulari per presentar una declaració escrita podeu clicar en aquest enllaç:
Intervencions en les sessions que poden ser tant en taules rodones com en diàlegs interactius amb els relators especials, l’Alta Comissionada dels Drets Humans i debats generals.
Per veure més detalls dels requisits i accedir al formulari per fer una intervenció oral podeu clicar en aquest enllaç:
Poden ser reunions públiques i acostumen a ser una combinació de taula rodona i de debat general. Ofereix a les ONG i entitats l'oportunitat de parlar de les seves experiències i d'entaular un diàleg amb altres organitzacions.
Per veure més detalls dels requisits d’aquests esdeveniments paral·lels i poder sol·licitar un sala podeu clicar en aquest enllaç:
Es realitza a través dels procediments especials del Consell de Drets Humans, que permeten presentar informes i assessorar sobre drets humans des d’una perspectiva temàtica concreta o en relació amb un país. Es tracta d’una persona (el "relator/a especial" o l’"expert/a independent") o d’un equip de treball de cinc membres que visiten els països, fan estudis específics i elaboren la normativa i les directrius.
Com proporcionar informació
Als estats de les Nacions Unides els demanen periòdicament avaluacions sobre la seva situació dels drets humans: és l’Examen Periòdic Universal.
Les ONG i entitats poden:
Les ONG i entitats poden convidar els experts dels procediments especials (“relator/a especial", "expert/a independent" o equips de treball) a visitar la ciutat o a intervenir en algun dels actes que estiguin organitzant sobre la temàtica concreta.
Com convidar experts al meu país