Barcelona contra la soledat

Barcelona contra la soledat

La soledat no desitjada s'ha convertit en un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l'increment de l'individualisme. Barcelona no n'és una excepció. Accentuada per la pandèmia de la covid-19 i afectant a totes les edats, des d'infants fins a gent gran i amb una gran incidència entre la població jove, la soledat no desitjada suposa un repte, però no és irreversible.

En aquest context, ens cal posar nom a la soledat, parlar de soledat. Estudiar-la, detectar-la i actuar-hi per pal·liar-la, per tornar a connectar amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb l'entorn.

#Reconnectem

Què és la soledat?

Entesa com el sentiment subjectiu de sentir-se sol o sola, la soledat no desitjada és un fenomen complex que afecta persones diverses, de qualsevol edat, sexe, gènere, origen i condició social.

Pot ser causada per situacions conjunturals, com per exemple el trasllat a una altra ciutat, o per circumstàncies permanents com ara discapacitats.

A diferència de la solitud i de l'aïllament social, la soledat és una percepció subjectiva.

Més informacióCauses de la soledat

Et sents sol/a?

Gairebé tothom s'ha sentit o es sentirà sol/a en algun moment de la seva vida, però és quan aquest sentiment s'aguditza i perdura al llarg del temps que pot arribar a tenir un gran impacte nociu sobre la persona, així com sobre el conjunt de la societat.

Descobreix en aquest apartat què significa la soledat urbana, coneix dades de la ciutat de Barcelona i respon quatre preguntes senzilles per saber si pots estar patint soledat.

Més informacióTest per reconèixer la soledat

Reconnecta

Un efecte clar de la soledat podria assimilar-se a una desconnexió, en menor o major mesura, d'un mateix, de les seves relacions socials i de l'entorn. L'Ajuntament de Barcelona, així com més de 140 entitats de la ciutat, ofereixen una gran varietat de recursos per ajudar-te a reconnectar, per lluitar contra la soledat no desitjada.

Més informació

Estratègia municipal contra la soledat

L'Estratègia municipal contra la soledat, plantejada amb un horitzó de treball de 10 anys (2020-2030), té l’objectiu de promoure les relacions de qualitat, sòlides i duradores, i de vetllar pel benestar de tots els ciutadans i les ciutadanes.

Vertebrada sobre quatre línies estratègiques i 25 objectius concrets, l'Estratègia compta amb un Pla d'Accions viu i dinàmic fins al 2024, que continuarà desplegant-se fins al 2030 mitjançant un segon Pla d’Accions 2025-2030.

Més informació

Jornades Internacionals sobre la Soledat a Barcelona

Reviu les Jornades Internacionals sobre la Soledat a Barcelona i recupera les iniciatives presentades i les conclusions extretes en aquest esdeveniment, celebrat el mes de novembre de 2022.

Més informació

Observatori de la soledat de Barcelona

L’Observatori de la soledat de Barcelona recull les principals dades municipals sobre la soledat a Barcelona, i també és una finestra oberta permanentment al món en relació amb la lluita contra la soledat.

Més informació

Notícies

Biscaia_21-06-2024

La regidora Marta Villanueva participa en un congrés sobre soledat a Biscaia

04/07/2024 - 11:35

soledat. L'Ajuntament de Barcelona i la Diputació Foral de Biscaia col·laboren per pal·liar la soledat no desitjada.

Pablo Velarde

Soledat no volguda

28/06/2024 - 15:56

Tots aquests documents tracten el tema de la soledat i aporten reflexions per crear consciència.

El projecte CantaGran ha estat nominat en el Premi Alícia 2024 a la categoria Projecte social i educatiu

20/06/2024 - 22:47

persones grans. Els Premis Alícia, són els guardons anuals que atorga l’Acadèmia Catalana de la Música.

imatge_article

El repte invisible: la soledat no desitjada en els infants

20/06/2024 - 11:44

soledat. El percentatge mitjà de soledat no desitjada entre infants i adolescents de 10 a 16 anys és del 12,1% a Barcelona, segons dades de les enquestes EBSIB i FRESC 2021.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat