Barcelona contra la soledat

La soledat s’ha convertit en un problema global de les societats actuals, fins al punt que es considera una de les epidèmies del segle XXI.

Entesa com el sentiment subjectiu de sentir-se sol o sola, la soledat és un fenomen complex que afecta persones diverses, de qualsevol edat, des d’infants i joves fins a persones grans, de qualsevol sexe, gènere, origen i condició social.

La pandèmia de la covid-19 ha contribuït a incrementar la incidència de les tipologies diferents de soledat que ja existien abans de la crisi sanitària.

En el conjunt d’Europa, es calcula que al voltant de 30 milions de persones adultes sovint se senten soles. És a dir, un 7% de la població adulta. A Espanya, una de cada tres (35%) persones d’entre 20 i 39 anys, i gairebé la meitat (48%) de persones de 80 anys i més se senten soles, segons ha detectat un estudi de l’Obra Social "la Caixa". A Barcelona, trobem indicadors com per exemple que un de cada quatre infants de 10 a 12 anys (26,5%) sent que no té suficients amistats.

En aquest espai posem a disposició de la ciutadania informació sobre la soledat, què és, què la causa i com hi fa front l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant un ampli ventall de programes i serveis adreçats a tota la ciutadania, sensibles a la diversitat i a les necessitats específiques de cada col·lectiu, dins del marc transversal de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.

Notícies

Observatorio_web

Es presenta a Madrid l'Observatorio Estatal de la Soledad no Deseada

11/04/2022 - 11:20

soledat. L'Observatorio Estatal de la Soledad no Deseada té per objectiu sumar forces entre la societat civil i les administracions públiques per pal·liar la soledat no desitjada.

FRESC2021

A Barcelona, el sentiment de soledat entre noies adolescents gairebé duplica el dels nois, segons l'enquesta FRESC 2021

04/04/2022 - 17:42

soledat. L'enquesta determina que hi ha més soledat entre adolescents que viuen en barris socioeconòmicament més desafavorits. Més del 70% han trobat difícil o molt difícil reduir les relacions socials durant la pandèmia.

Loneliness_Europe

Estudi comparatiu de la Comissió Europea sobre la soledat a Europa abans i durant la covid

28/03/2022 - 13:35

soledat. Segons una enquesta d'àmbit europeu, el percentatge de ciutadans i ciutadanes que se sentien sols/es es va duplicar durant els primers mesos de covid, en relació al percentatge previ a la pandèmia

Emilio_Morenatti

Pulitzer per a les fotos de Morenatti sobre covid, soledat i persones grans

28/03/2022 - 11:35

soledat. El fotoperiodista Emilio Morenatti ha desenvolupat la seva carrera principalment en zones de conflicte

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBIContactaAvís legal Accessibilitat