Barcelona contra la soledat

Barcelona contra la soledat

La soledat no desitjada s'ha convertit en un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l'increment de l'individualisme. Barcelona no n'és una excepció. Accentuada per la pandèmia de la covid-19 i afectant a totes les edats, des d'infants fins a gent gran i amb una gran incidència entre la població jove, la soledat no desitjada suposa un repte, però no és irreversible.

En aquest context, ens cal posar nom a la soledat, parlar de soledat. Estudiar-la, detectar-la i actuar-hi per pal·liar-la, per tornar a connectar amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb l'entorn.

#Reconnectem

Què és la soledat?

Entesa com el sentiment subjectiu de sentir-se sol o sola, la soledat no desitjada és un fenomen complex que afecta persones diverses, de qualsevol edat, sexe, gènere, origen i condició social.

Pot ser causada per situacions conjunturals, com per exemple el trasllat a una altra ciutat, o per circumstàncies permanents com ara discapacitats.

A diferència de la solitud i de l'aïllament social, la soledat és una percepció subjectiva.

Més informacióCauses de la soledat

Et sents sol/a?

Gairebé tothom s'ha sentit o es sentirà sol/a en algun moment de la seva vida, però és quan aquest sentiment s'aguditza i perdura al llarg del temps que pot arribar a tenir un gran impacte nociu sobre la persona, així com sobre el conjunt de la societat

Descobreix en aquest apartat què significa la soledat urbana, coneix dades de la ciutat de Barcelona i respon quatre preguntes senzilles per saber si pots estar patint soledat.

Més informacióTest per reconèixer la soledat

Reconnecta

Un efecte clar de la soledat podria assimilar-se a una desconnexió, en menor o major mesura, d'un mateix, de les seves relacions socials i de l'entorn. L'Ajuntament de Barcelona, així com més de 140 entitats de la ciutat, ofereixen una gran varietat de recursos per ajudar-te a reconnectar, per lluitar contra la soledat no desitjada

Més informació

Estratègia municipal contra la soledat

L'Estratègia municipal contra la soledat, plantejada amb un horitzó de treball de 10 anys (2020-2030), té l’objectiu de promoure les relacions de qualitat, sòlides i duradores, i de vetllar pel benestar de tots els ciutadans i les ciutadanes.

Vertebrada sobre quatre línies estratègiques i 25 objectius concrets, l'Estratègia compta amb un Pla d'Accions viu i dinàmic fins al 2024, que continuarà desplegant-se fins al 2030 mitjançant un segon Pla d’Accions 2025-2030.

Més informació

Observatori de la soledat de Barcelona

L’Observatori de la soledat de Barcelona recull les principals dades municipals sobre la soledat a Barcelona, i també és una finestra oberta permanentment al món en relació amb la lluita contra la soledat.

Més informació

Notícies

ANTIDOTS

L’Ajuntament de Barcelona dissenya un joc de cartes per abordar la soledat

20/06/2022 - 17:30

soledat. "Antídots" convida a posar sobre la taula el que pensem i sentim sobre la soledat, com l’aborden i com ens en sortim. Segons el regidor Joan R. Riera, aquest joc pretén que “tothom prengui consciència de la situació de...

Servei Famílies Col·laboradores

Servei de famílies col·laboradores, un suport contra la soledat

15/06/2022 - 10:43

soledat. Les col·laboracions faciliten una proximitat en l’espai i el temps, generant uns lligams que esdevenen autèntics antídots contra el sentiment de soledat.

Imatge_JAlonso

La soledat i la salut mental

15/06/2022 - 10:03

soledat. Les relacions socials i la integració social són necessàries per al benestar emocional de les persones en totes les etapes de la vida. Quan no poden ser satisfetes poden donar lloc a l’experiència subjectiva de la soledat.

imatge_SMarsillas

La soledat i els seus matisos

13/06/2022 - 18:55

soledat. Reflexions de Sara Marsillas i el seu equip d'investigació al voltant del seu projecte Bakardadeak, centrat en l'experiència subjectiva de la soledat.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBIContactaAvís legal Accessibilitat