Barcelona contra la soledat

La soledat s’ha convertit en un problema global de les societats actuals, fins al punt que es considera una de les epidèmies del segle XXI.

Entesa com el sentiment subjectiu de sentir-se sol o sola, la soledat és un fenomen complex que afecta persones diverses, de qualsevol edat, des d’infants i joves fins a persones grans, de qualsevol sexe, gènere, origen i condició social.

La pandèmia de la covid-19 ha contribuït a incrementar la incidència de les tipologies diferents de soledat que ja existien abans de la crisi sanitària.

En el conjunt d’Europa, es calcula que al voltant de 30 milions de persones adultes sovint se senten soles. És a dir, un 7% de la població adulta. A Espanya, una de cada tres (35%) persones d’entre 20 i 39 anys, i gairebé la meitat (48%) de persones de 80 anys i més se senten soles, segons ha detectat un estudi de l’Obra Social "la Caixa". A Barcelona, trobem indicadors com per exemple que un de cada quatre infants de 10 a 12 anys (26,5%) sent que no té suficients amistats.

En aquest espai posem a disposició de la ciutadania informació sobre la soledat, què és, què la causa i com hi fa front l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant un ampli ventall de programes i serveis adreçats a tota la ciutadania, sensibles a la diversitat i a les necessitats específiques de cada col·lectiu, dins del marc transversal de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.

Notícies

Lluita contra la soledat no desitjada

17/07/2021 - 10:12

Soledat. L’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030 es presenta amb l’objectiu de pal·liar la soledat no desitjada en totes les etapes del cicle de vida de la ciutadania, des d’infants i joves fins a persones grans.

Curs_soledat

Curs sobre soledat a la Universitat Autònoma de Madrid

12/07/2021 - 13:33

soledat. La Universitat Autònoma de Madrid (UAM) organitza el curs "Soledad no deseada, un reto global", del 10 al 24 de febrer de 2022

Taula_Clinic

L’Estratègia municipal contra la soledat, a la Clínic Barcelona Summer School

12/07/2021 - 12:09

soledat. A la taula rodona “Soledat i pandèmia: doble pressió per a persones vulnerables” hi han participat Genís Roca, Tomàs Cabello i Carme Pollina, tècnica referent de l'Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.

Laura_Coll-Planas_soledat

Laura Coll-Planas reflexiona sobre soledat, relacions socials i salut

10/07/2021 - 17:15

soledat. Reflexió sobre com ha anat canviant la visió sobre l’impacte de la soledat i les relacions socials en la salut abans de la pandèmia, en el moment actual i en el món postpandèmia. 

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBIContactaAvís legal Accessibilitat