Barcelona contra la soledat

Barcelona contra la soledat

La soledat no desitjada s'ha convertit en un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l'increment de l'individualisme. Barcelona no n'és una excepció. Accentuada per la pandèmia de la covid-19 i afectant a totes les edats, des d'infants fins a gent gran i amb una gran incidència entre la població jove, la soledat no desitjada suposa un repte, però no és irreversible.

En aquest context, ens cal posar nom a la soledat, parlar de soledat. Estudiar-la, detectar-la i actuar-hi per pal·liar-la, per tornar a connectar amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb l'entorn.

#Reconnectem

Què és la soledat?

Entesa com el sentiment subjectiu de sentir-se sol o sola, la soledat no desitjada és un fenomen complex que afecta persones diverses, de qualsevol edat, sexe, gènere, origen i condició social.

Pot ser causada per situacions conjunturals, com per exemple el trasllat a una altra ciutat, o per circumstàncies permanents com ara discapacitats.

A diferència de la solitud i de l'aïllament social, la soledat és una percepció subjectiva.

Més informacióCauses de la soledat

Et sents sol/a?

Gairebé tothom s'ha sentit o es sentirà sol/a en algun moment de la seva vida, però és quan aquest sentiment s'aguditza i perdura al llarg del temps que pot arribar a tenir un gran impacte nociu sobre la persona, així com sobre el conjunt de la societat.

Descobreix en aquest apartat què significa la soledat urbana, coneix dades de la ciutat de Barcelona i respon quatre preguntes senzilles per saber si pots estar patint soledat.

Més informacióTest per reconèixer la soledat

Reconnecta

Un efecte clar de la soledat podria assimilar-se a una desconnexió, en menor o major mesura, d'un mateix, de les seves relacions socials i de l'entorn. L'Ajuntament de Barcelona, així com més de 140 entitats de la ciutat, ofereixen una gran varietat de recursos per ajudar-te a reconnectar, per lluitar contra la soledat no desitjada.

Més informació

Estratègia municipal contra la soledat

L'Estratègia municipal contra la soledat, plantejada amb un horitzó de treball de 10 anys (2020-2030), té l’objectiu de promoure les relacions de qualitat, sòlides i duradores, i de vetllar pel benestar de tots els ciutadans i les ciutadanes.

Vertebrada sobre quatre línies estratègiques i 25 objectius concrets, l'Estratègia compta amb un Pla d'Accions viu i dinàmic fins al 2024, que continuarà desplegant-se fins al 2030 mitjançant un segon Pla d’Accions 2025-2030.

Més informació

Jornades Internacionals sobre la Soledat a Barcelona

Reviu les Jornades Internacionals sobre la Soledat a Barcelona i recupera les iniciatives presentades i les conclusions extretes en aquest esdeveniment, celebrat el mes de novembre de 2022.

Més informació

Observatori de la soledat de Barcelona

L’Observatori de la soledat de Barcelona recull les principals dades municipals sobre la soledat a Barcelona, i també és una finestra oberta permanentment al món en relació amb la lluita contra la soledat.

Més informació

Notícies

Activitats +65 pel Dia Internacional de les Persones Grans

22/09/2023 - 14:25

Persones grans. Els districtes de la ciutat programen un ampli ventall d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Persones Grans, que se celebra el dia 1 d’octubre des de l’any 1990.

biblioteca-jaume-fuster

Jornada sobre la rellevància jurídica de la soledat

20/09/2023 - 09:01

soledat. La jornada s'emmarca en l'Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement qualitatiu de les soledats comptant amb la participació d'agents socials.

Joves de Barcelona: un 45% més d’atenció i assessorament

12/08/2023 - 10:08

Joves de Barcelona. Els serveis d’informació juvenils han registrat, enguany, prop de 180.000 serveis d’atenció, un 24% més que el curs anterior.

HISS-2

Crida de projectes del Hub d'Innovació Social i Sanitària per pal·liar la soledat no desitjada

12/07/2023 - 10:03

soledat. Les propostes es poden presentar fins al 5 d'agost de 2023. Els projectes seleccionats rebran serveis personalitzats i finançament inicial de fins a 80.000 €.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat