Barcelona contra la soledat

La soledat s’ha convertit en un problema global de les societats actuals, fins al punt que es considera una de les epidèmies del segle XXI.

Entesa com el sentiment subjectiu de sentir-se sol o sola, la soledat és un fenomen complex que afecta persones diverses, de qualsevol edat, des d’infants i joves fins a persones grans, de qualsevol sexe, gènere, origen i condició social.

La pandèmia de la covid-19 ha contribuït a incrementar la incidència de les tipologies diferents de soledat que ja existien abans de la crisi sanitària.

En el conjunt d’Europa, es calcula que al voltant de 30 milions de persones adultes sovint se senten soles. És a dir, un 7% de la població adulta. A Espanya, una de cada tres (35%) persones d’entre 20 i 39 anys, i gairebé la meitat (48%) de persones de 80 anys i més se senten soles, segons ha detectat un estudi de l’Obra Social "la Caixa". A Barcelona, trobem indicadors com per exemple que un de cada quatre infants de 10 a 12 anys (26,5%) sent que no té suficients amistats.

En aquest espai posem a disposició de la ciutadania informació sobre la soledat, què és, què la causa i com hi fa front l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant un ampli ventall de programes i serveis adreçats a tota la ciutadania, sensibles a la diversitat i a les necessitats específiques de cada col·lectiu, dins del marc transversal de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.

Notícies

El servei de suport psicològic adreçat a joves i adolescents s'estén a tota la ciutat

06/04/2021 - 14:32

Adolescència i joventut. A Ciutat Vella el servei s'ofereix des del 2018 i està ubicat al Casal de Joves Palau Alòs.

La xarxa Konsulta’m va oferir el 2020 suport psicològic a 448 joves de la ciutat

06/04/2021 - 10:59

A Nou Barris, el servei està ubicat al Centre Cívic Zona Nord

Servei de teleassistència municipal

Més de cent mil persones ateses pel Servei de Teleassistència Municipal

01/04/2021 - 10:10

Gent gran. Gairebé el 80% de les persones de més de 80 anys que viuen soles disposen del servei.

Artículo de Manuel Cruz sobre soledad aislamiento y abandono

El catedràtic de Filosofia Manuel Cruz reflexiona sobre soledat, aïllament i abandonament

16/03/2021 - 13:08

Manuel Cruz aporta la seva visió sobre conceptes com "sentir-se" i "estar" sol o sola, el canvi de paradoxa entorn a la soledat en relació amb l'abandonament o el valor positiu o negatiu que s'atribueix a la soledat.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBIContactaAvís legal Accessibilitat