Més noms de dones rellevants a l’espai públic

Més noms de dones rellevants a l’espai públic

08/03/2021 - 12:10

El nomenclàtor municipal s’actualitza amb la incorporació de sis noms de dones pioneres en l’àmbit de la literatura, l’ensenyament o la medicina. Ana María Matute, Margarita Rivière, Concepció Aleixandre, Anna Domènech, Elisa Moragas i Dolors Batlle ja donen nom a carrers i places de la ciutat. Actualment només el 7,7% dels espais públics de Barcelona tenen noms femenins. A les Corts, la plaça de les Cristalleries Planell canviarà de nom pel de Margarita Rivière Martí.

El canvi permetrà continuar feminitzant el nomenclàtor de Barcelona, que tradicionalment ha prioritzat els noms d’homes privilegiats vinculats a l’Església, la monarquia, l’exèrcit o l’aristocràcia i ha obviat el paper de personatges populars o femenins que també formen part de la memòria col·lectiva de la ciutat.

Sis dones, sis històries

Les places d’Anna Domènech Campoy i de Concepció Aleixandre són de nova creació i la resta d’espais, tres carrers i una plaça, ja existeixen i canviaran de nom:

  • Ana María Matute Ausejo (Barcelona, 1925-2014): el nom d’una de les veus més personals de la literatura espanyola del segle XX, guanyadora de guardons com el premi Miguel de Cervantes o el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, substituirà Ramiro de Maeztu al carrer dels districtes d’Horta-Guinardó i Gràcia.
  • Margarita Rivière Martí (Barcelona, 1944-2015): la periodista i assagista donarà nom a la plaça de les Cristalleries Planell, a les Corts. Va ser directora de la delegació de l’Agència EFE a Catalunya i col·laboradora de diaris com La Vanguardia o El País. L’any 2015 l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya va crear el premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere.
  • Concepció Aleixandre Ballester (València, 1862-1952): metgessa ginecòloga pionera que va centrar la seva vida en la medicina, el feminisme i la pedagogia, i va intentar acostar els coneixements higiènics, en especial, a les dones. La cruïlla dels carrers de Villarroel i Rosselló, a l’Eixample, es convertirà en una plaça amb el seu nom.
  • Anna Domènech Campoy (Barcelona, 1951-2013): l’espai situat entre l’Escola Can Fabra, el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs i l’Ateneu L’Harmonia, a l’interior del Recinte Fabra i Coats, passarà a dir-se plaça d’Anna Domènech Campoy. Aquesta educadora va dirigir durant més de trenta anys les escoles bressol de Sant Andreu de Palomar i va defensar l’educació pública. La decisió de posar aquest nom a l’espai es va prendre a través d’un procés participatiu per a la reubanització de la Fabra i Coats.
  • Elisa Moragas i Badia (Barcelona, 1927-2006): la mestra substituirà els Reis Catòlics en aquest carrer del districte de Sarrià – Sant Gervasi. Es tria aquest emplaçament perquè és on hi ha l’Escola Nabí, fundada per Moragas i que va inspirar el seu projecte educatiu en la pedagogia Freinet, basada en l’activitat i la vida dels infants, l’expressió lliure i la comunicació, el rigor i la importància que els infants siguin feliços a l’escola. Aquest canvi prové de la iniciativa ciutadana impulsada per la Comissió Promotora Carrer Elisa Moragas.
  • Dolors Batlle i Sunyer (Agullana, 1892 – Barcelona 1982): considerada una de les mestres capdavanteres en la renovació dels esquemes educatius de Catalunya abans de la guerra, substituirà Enric Bargés al carrer del districte de Sants-Montjuïc. Batlle va exercir en diversos centres i va ser escollida per codirigir el Grup Escolar Lluís Vives de Sants, de gran prestigi, com a directora de la secció de noies. Durant la guerra, però, ho va fer, en funcions, de tot el grup per l’activitat política de Pere Blasi. Va rebre sancions i va ser depurada pel nou règim franquista després del 1939.
Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat