Activat el protocol de prevenció i atenció a les víctimes masclistes i LGTBIfòbiques durant la Festa Major de Sant Andreu

Activat el protocol de prevenció i atenció a les víctimes masclistes i LGTBIfòbiques durant la Festa Major de Sant Andreu

30/11/2021 - 12:30

La mesura s’ha impulsat des de l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, i la Guàrdia Urbana amb l’objectiu de tenir uns espais de festa i oci lliures.

La Festa Major de Sant Andreu arriba amb el ferm compromís institucional de prevenir qualsevol tipus d’agressió masclista i LGTBIfòbica que s’hi pugui produir així com, en el cas d’haver succeït, atendre les víctimes que ho necessitin. De la mà del Districte de Sant Andreu, amb el suport de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, i de la Guàrdia Urbana s’ha activat el protocol de prevenció i atenció de les víctimes amb el punt lila que ja està ubicat a l’interior del recinte Fabra i Coats.

Aquest servei està integrat per dues parelles itinerants per zona, el que representa un total de quatre persones per nit de concerts. La tasca d’aquest equip serà sensibilitzar el públic assistent, detectar, intervenir amb la víctima i activar el protocol d’actuació davant de les violències masclistes. Davant la detecció o coneixement, per part de la parella itinerant, d’un cas que necessiti col·laboració o actuació urgent d’un cos policial, l’equip ho requerirà mitjançant la plataforma d’emergències 112. També es comptarà amb l’assistència dels i les caps de la Guàrdia Urbana corresponents que contactaran telefònicament amb les parelles itinerants abans i després de la prestació del servei. Val a dir que el servei d’aquests equips del punt lila comença a les 22 h i finalitza a les 4 h.

El referent de les parelles itinerants

L’espai de referència per dur a terme l’atenció personalitzada a qualsevol persona que hagi patit una agressió està ubicat dins el recinte Fabra i Coats.

A més, en qualsevol moment, l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI mantindrà la informació sobre el serveis que atenen situacions de violència masclista a través del seu web BCN Antimasclista (https://ajuntament.barcelona.cat/bcnantimasclista/ca/serveis-datencio) i també a través de la xarxa social Twitter, amb el hashtag #BCNAntimasclista.

Itineraris segurs

Amb la perspectiva de treballar des de la prevenció de les violències masclistes a l’espai públic es pren com a punt de consideració la protecció dels espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments. Per tal d’oferir a la ciutadania un servei de qualitat i de protecció davant d’aquestes violències, s’han dissenyat uns recorreguts des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes als actes.

Les patrulles assignades a aquest servei, faran un patrullatge dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que puguin detectar. Efectuaran parades en zones fosques que per la seva localització, falta d’il·luminació, o que siguin espais poc transitats, puguin ser més atractius pels possibles agressors.

Aquests itineraris seran coneguts també per les referents de les parelles itinerants dels punts liles i faran difusió d’aquests recorreguts al públic assistent, així com la publicitat a través de les xarxes socials. Aquest itinerari consta d’una distància de 1,2 Km des de Pl. Can Fabra fins al Pg. Santa Coloma, d’una durada aproximada de 15 minuts caminant.

La tasca ha estat coordinada des de la Direcció de Serveis a les Persones i el Territori del Districte de Sant Andreu.

 

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat