Crida de més de dues-centes ciutats europees per ser més valentes en l’acollida de refugiats

Crida de més de dues-centes ciutats europees per ser més valentes en l’acollida de refugiats

11/05/2022 - 19:27

En un comunicat compartit per la xarxa Eurocities i amb motiu de la celebració aquests dies a Barcelona del Fòrum d’Afers Socials d’aquesta organització, se subratlla que, malgrat els moviments de la Unió Europea (UE) per flexibilitzar els fons existents, la situació a les ciutats és urgent i sense precedents, i per això cal un finançament comunitari addicional.

La declaració conjunta “Ciutats cuidadores: actuar en solidaritat amb tots els refugiats” fa una crida a la UE i als estats membres per abordar l’arribada de milions de persones refugiades d’Ucraïna, el nombre més important de persones refugiades registrat a Europa des de la Segona Guerra Mundial, amb els punts següents:

  • Requeriment urgent d’un finançament millor per reforçar els serveis socials locals, que ja estaven sota una situació d’estrès, i per coordinar la resposta de la societat civil en l’acollida de persones refugiades.
  • Implicació de les ciutats en les respostes estatals i comunitàries pel que fa a l’acollida de persones refugiades. Les ciutats volen intensificar les contribucions aportant coneixements i experiència pràctica en la recepció i facilitant l’intercanvi d’informació i coneixements.
  • Addicionalment, les ciutats demanen un accés no discriminatori i igualitari pel que fa als drets i la protecció de totes les persones refugiades a Europa, independentment de l’origen i identitat, sense importar el color de la pell, el gènere, l’orientació sexual o la religió.

Ja durant la segona quinzena de març el Comitè Executiu de l’ens de ciutats, del qual forma part Barcelona, es va reunir amb l’alcalde de Kíiv per coordinar i fer més efectiva l’ajuda a les ciutats ucraïneses.

La innovació social i les polítiques de cura, també a l’agenda de la trobada

La trobada del fòrum social de la xarxa Eurocities tindrà lloc a Barcelona durant tres dies consecutius, de l’11 al 13 de maig, amb la participació de més de 150 persones representants de ciutats de tot Europa, entre elles regidors i regidores i responsables dels serveis socials municipals.

A més de l’acollida de persones refugiades, també s’abordaran les polítiques de cura o la innovació social, entre d’altres, en un context en què la irrupció de la covid-19 ha suposat un increment de la pressió sobre els sistemes de protecció social i sanitària de tot el continent.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat