El doble de places d’allotjament d’emergència per a les persones sensellar

El doble de places d’allotjament d’emergència per a les persones sensellar

26/11/2018 - 19:05

Tot a punt per a l’operació Fred, que en la fase d’alerta, quan les temperatures baixin fins als 0 ºC, s’activarà amb 400 places d’allotjament per a persones sensellar, el doble de places de les que hi ha hagut en els darrers anys. Aquests llits complementen el conjunt de les 2.130 places de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), obertes permanentment, 1.346 de les quals són municipals.

L’operació Fred té una primera fase preventiva que s’activarà quan les temperatures baixin al voltant dels 5 ºC de manera general a tota la ciutat. Serà llavors que es reservaran 75 places del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) com a allotjament d’emergència per a persones sensellar. Aquestes places s’obriran durant un centenar de dies fins que les temperatures tornin a pujar.

Quan les temperatures baixin fins als 0 ºC, s’activarà l’operació Fred en fase d’alerta i es posaran a disposició 325 places més per donar resposta a la situació d’emergència. Aquestes places es reparteixen de la manera següent:

  • 150 places en un equipament escolar actualment en desús al districte de Sant Martí.
  • 100 places en un equipament de Sarrià – Sant Gervasi.
  • 30 places per a dones al districte de l’Eixample.
  • 25 places al CUESB (que se sumen a les 75 activades prèviament).
  • 20 places més en un recurs residencial a Sarrià – Sant Gervasi.

A més de les 400 places addicionals durant l’hivern, seguiran funcionant les 2.130 places diàries que formen part de la XAPSLL, obertes tot l’any. Un total de 1.346 places són municipals, el nombre de les quals ha augmentat un 29% des de l’any 2015, i també ha augmentat el pressupost municipal que s’hi dedica, que s’ha incrementat un 29%, de 27 a 35 milions d’euros.

Lluita contra el sensellarisme: “Primer la llar”

L’Ajuntament segueix compromès amb el desplegament progressiu del Pla de lluita contra el sensellarisme 2016-2020, el primer de les seves característiques consensuat amb totes les entitats que formen la XAPSLL.

Com a part d’aquest pla, properament es licitaran nous contractes de gestió per al programa “Primer la llar”, que millorarà el seguiment de les persones usuàries i permetrà arribar als cent habitatges disponibles.

El programa “Primer la llar” es basa en el model internacional Housing First, que defensa que, perquè una persona sensellar millori la seva situació, abans necessita tenir un habitatge permanent.

Podeu seguir de prop l’evolució dels participants en el projecte, que proposa en essència donar suport al treball dels educadors socials i del personal de salut mental facilitant d’entrada a les persones sensellar el que necessiten en primer lloc: una llar. 

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBIContactaAvís legal Accessibilitat