El Pla de salut mental de Barcelona, una eina de ciutat

El Pla de salut mental de Barcelona, una eina de ciutat

La salut mental és un repte i una prioritat en les polítiques de salut de l'Ajuntament de Barcelona, que ha elaborat el pla a través d'un ampli procés de coproducció amb les entitats del sector.

Què és el Pla de Salut Mental de Barcelona?

El Pla de Salut Mental de Barcelona dota d’una estratègia al Govern de la ciutat per abordar les polítiques de millora en aquest àmbit. El pla es desplega en quatre línies estratègiques que van des de l’abordatge dels determinants socials que afecten la salut mental de la població, passant per mesures per garantir els serveis necessaris i una atenció accessible a tothom, posant una atenció molt especial a les persones en situació de vulnerabilitat.

Qui porta a terme l’execució del Pla de Salut Mental de Barcelona?

El desplegament d’aquest pla requereix d’una transversalitat que implica a diferents àrees del Govern municipal així com a altres institucions consorciades amb la Generalitat en les quals l’Ajuntament participa en diferents nivells.

Per què és necessari un Pla de Salut Mental a la ciutat?

Segons l’enquesta de Salut de Barcelona, realitzada l’any 2011, un 11’1% dels homes i un 16’8% de les dones presenta risc de patir trastorns mentals al llarg de la seva vida adulta, s’ha detectat també un increment dels trastorn mentals greus en els darrers anys, en el 2005 patien trastorns severs un 22,2% de la població, aquesta xifra augmenta fins al 29,5% l’any 2014.

Quin és l’objectiu del Pla de Salut Mental de Barcelona?

Prevenir, promoure i atendre les persones afectades i els seus familiars en l’àmbit de la salut mental. El Pla procura, mitjançant les seves accions, la millora en la salut mental de la població de Barcelona.

On posa l’accent el Pla per millorar la salut mental?

El Pla prioritza la prevenció en els col·lectius d’infants, adolescents i persones adultes joves, l’abordatge de la desigualtat territorial en la distribució dels recursos de salut, l’ampliació de l’atenció psicològica en els serveis especialitzats i el suport personalitzat per a la plena inclusió de les persones amb trastorn mental.

Podeu consultar el document complet en aquest enllaç.

Més informació

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets SocialsContactaAvís legal Accessibilitat