En marxa el concurs públic per adjudicar set solars a habitatges cooperatius

En marxa el concurs públic per adjudicar set solars a habitatges cooperatius

El Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona ha fet públiques les bases per accedir a set solars públics destinats a la construcció d’habitatges cooperatius en règim de cessió d’ús. D’aquesta manera, les cooperatives interessades a impulsar nous projectes de cohabitatge poden consultar els requisits i iniciar la seva sol·licitud.

La proposta de cohabitatge haurà d’incloure una memòria on es descriguin els aspectes arquitectònics, econòmics i mediambientals del futur immoble, a més de preveure la creació d’espais comuns, horts o jardins que justifiquin la rendibilitat social de la proposta.

D’acord amb les condicions del contracte, els habitatges se cediran en dret de superfície per un període de 75 anys, durant els quals les cooperatives d’habitatge es comprometen a la conservació i manteniment de l’immoble. Es preveu que el potencial d’edificació dels set solars arribi als 133 habitatges.

 

El paper de les cooperatives

L’Ajuntament de Barcelona vol establir un nou model d’habitatge que respecti les necessitats de les persones, tot fomentant polítiques que impulsin noves formes de viure. Tot i ser poc conegut al nostre país, el cohabitatge és un sistema molt estès al nord d’Europa que garanteix el dret bàsic a l’habitatge, alhora que promou la transformació social.

Per aquest motiu, els destinataris d’aquest concurs públic són les cooperatives d’habitatge (o entitats sense afany de lucre constituïdes com a tals), considerades promotors socials del dret a l’habitatge.

Segons la Llei de Cooperatives (Llei 12/2015), les cooperatives d’habitatge tenen com a objecte procurar habitatges, serveis o edificacions complementàries a preu de cost, gestionant els espais comuns i vetllant pel manteniment d’aquests. A més, els seus estatuts han de preveure que els habitatges construïts se cedeixin als seus socis.

Per tal d’obrir al màxim el concurs públic, les cooperatives que hi vulguin participar només podran licitar per un màxim de tres solars. Els set solars es distribueixen entre els districtes de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Nou Barris (2), Sarrià-Sant Gervasi i Sant Martí.

 

Terminis i altres criteris a tenir en compte

A partir del moment en que es constitueixi el dret de superfície, els adjudicataris disposen d’un període de sis anys per acabar les obres i obtenir la qualificació d’habitatge de protecció oficial (HPO). D’altra banda, el cànon anual per cobrir la transmissió del dret a superfície és de 1.000€ anuals per cadascun dels solars.

El termini per presentar propostes acaba el 9 de febrer de 2017. Podeu consultar totes les condicions del concurs a la pàgina de contractació pública del Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBIContactaAvís legal Accessibilitat