L'habitatge és un dret com una casa

L'habitatge és un dret com una casa

L’Ajuntament està implementant una nova política d’habitatge per fer front a la situació d’emergència habitacional i per actuar sobre les causes que fan difícil accedir a una llar a la ciutat.

Per fer-ho està implementant una nova política d’habitatge amb un eix clar: l’habitatge és un dret fonamental de qualsevol persona.

Totes les mesures que l’Ajuntament està posant en marxa es treballen de manera transversal. D’una banda, la promoció del lloguer assequible amb 11,8 milions d’euros destinats a ajuts per pagar el lloguer. També s’han posat en marxa ajudes a la rehabilitació no només per dignificar els edificis, sinó també, per primera vegada, l’interior dels habitatges. El Govern municipal també aposta per l’ampliació del parc públic d’habitatges, tant mitjançant la compra, a què s’han destinat 17,3 milions d’euros, com la construcció de noves promocions, amb més de 2.000 pisos en procés.

habitatge-4

Recentment l’Ajuntament ha adquirit, mitjançant el dret de retracte, un edifici a Ciutat Vella propietat de la Sareb, i ha anunciat la compra de l’edifici de l’Espai de l’Immigrant per destinar-los a habitatge públic. La mobilització de l’habitatge en mans dels grans tenidors també és un dels camps d’acció. “En la mesura que ens permet la llei, treballem per revertir la presència de l’habitatge públic a la ciutat”, ha explicat Josep Maria Montaner, regidor d’Habitatge.

 

Un equip específic per prevenir els desnonaments

El gener del 2016 va crear-se la Unitat Contra l’Exclusió Residencial (UCER). En els primers sis mesos de treball, aquest servei ha atès 1.515 unitats familiars, que en un 35% incloïen menors d’edat. Dels casos atesos, gairebé un 40% s’han resolt amb solucions definitives o temporals i un 60% han quedat ajornats. El 94% dels casos són famílies que no tenen prou recursos per cobrir les despeses del lloguer i un 30% dels processos de desnonament els impulsen grans tenidors. “L’habitatge, abans que un bé de mercat, és un dret fonamental”, ha remarcat l’alcaldessa, Ada Colau.

Tota la informació, al nou web d’Habitatge

Tots els serveis relacionats amb habitatge queden ara recollits en un únic portal web: habitatge.barcelona. Els ciutadans hi poden consultar tant les ajudes a la rehabilitació com les promocions públiques en marxa o el registre de sol·licitants. El web també pretén fomentar el lloguer de pisos buits.

habitatge-5

Regulació del lloguer

L’alcaldessa, Ada Colau, ha insistit sobre la necessitat de regular els lloguers abusius per “evitar que s’especuli amb aquest dret bàsic”. Per fer front a l’emergència habitacional, Colau ha defensat l’impuls d’un índex públic de referència de preus i allargar la durada dels contractes de lloguer. També ha proposat revisar els protocols d’actuació en desnonaments “per evitar que casos com el de Sants-Montjuïc es tornin a repetir”. A més, Colau ha demanat al Govern de la Generalitat que agilitzi l’aprovació de la nova llei que ha de substituir la Llei 24/2015 d’emergència habitacional, impugnada davant el Tribunal Constitucional.

*

Sant Martí amb qualitat de vida

 

Més informació

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets SocialsContactaAvís legal Accessibilitat