Més recursos per a l’atenció de les persones sense llar

Més recursos per a l’atenció de les persones sense llar

10/02/2025 - 17:16

La ciutat destina anualment més de 50 milions per combatre aquest fenomen, a més d’altres recursos municipals associats al sistema d’allotjaments temporals d’urgència. S'han augmentat el nombre de places d’allotjament per dia fins a situar-se en 2.863, i s'han posat en marxa de nous serveis d’allotjament, d’higiene i de centre de dia.

El Programa municipal d’Atenció a Persones Sense Llar, creat l’any 2015, s’adreça a les persones sense sostre, persones que viuen en equipaments per a persones sense llar, i persones que viuen en habitatges mòbils o caravanes, un grup que, segons ha constatat el Servei d’Atenció Social al Sensellarisme a l’Espai Públic municipal (SASSEP), ha augmentat en els darrers anys fruit de diversos factors com dinàmiques metropolitanes, una tensió històrica en matèria d’habitatge i processos migratoris no reeixits.

Davant les necessitats creixents l’Ajuntament ha anat adaptant els servei i dissenyant-ne de nous, destinant a l’actualitat més de 50 milions d’euros l’any, a més d’altres recursos municipals associats al sistema d’allotjaments temporals d’urgència.

En concret, s’han augmentat el nombre de places d’allotjament per dia fins a situar-se en 2.863, de les quals 1.800 són municipals. També destaca la posada en marxa de nous serveis d’allotjament des del 2022, com els APROP i els centres Mestres Casals i Martorell, Rosario Endrinal, Ali Bei, amb un increment total de 207 places. També s’han incrementat els serveis d’higiene en 140 serveis diaris, amb una oferta de 285 places, i els serveis de Centre de dia també han crescut en 140 places diàries, amb una disposició de 375 places simultànies, on en el decurs d’un dia poden utilitzar serveis diürns de més de 1.000 persones.

D’altra banda, la ciutat també ha augmentat les places residencials (s’ha passat de 1.230 places disponibles l’any 2011 a 2.860 places públiques i privades).

El conjunt, la ciutat ofereix una varietat de recursos diürns i d’allotjament entre Centres de dia, Serveis d’higiene, Menjadors socials, Serveis de Guardamobles, Allotjaments temporals (CPA, CRAB, CRI, materno-Infantils, convalescència…), allotjaments temporals amb serveis col·lectius, pisos d’inclusió, Housing first i els esmentats APROP.

També recursos activats amb una mirada segmentada: com centres de primera acollida per a situacions de sensellarisme femení (amb els centres de Císter-Dones, la Llavor, la Violeta), per a joves migrats sols (Llar d’oportunitats) i de reducció de danys en drogodependències (Centre de primera acollida del Baix Guinardó).

A banda de tots aquests serveis, la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, amb el lideratge de l’Ajuntament de Barcelona, ha elaborat el Marc Estratègic per l’Abordatge del Sensellarisme a Barcelona 2023-2024, per afrontar les dificultats en la sortida del sistema d’atenció a les persones sense llar i la precarietat laboral, la manca d’habitatge públic, la pèrdua i exclusió de l’habitatge i alt risc de pobresa de la població migrant i l’efecte metropolità de la mà d’una manca de recursos a l’Àrea Metropolitana i a la resta de Catalunya.

Projectes en marxa

Actualment hi ha en marxa projectes com el Servei d’Orientació i Atenció Social al Sensellarisme (SOASS), un servei d’atenció primerenca que disposa d’una unitat específica per abordar situacions inicials de sensellarisme, amb acompanyament social i suport en la cerca d’allotjaments i dotació d’ajuts econòmics per cobrir necessitats bàsiques i d´allotjament.

També, s’ha posat en marxa de l’eina SSM-CAT, un sistema d’avaluació i seguiment, en els serveis d’atenció a persones sense llar, i es participa en les plataformes europees de lluita contra el sensellarisme FEANTSA i EUROCITIES.

S’han fet avenços en la coordinació amb la xarxa de salut amb l’establiment d’un circuit de coordinació per a les altes hospitalàries de salut mental i Programa sense llar. També, s’ha generat un circuit de monitoratge per a la millora de l’atenció a persones sense llar ateses a l’Hospital del Mar, i es participa i es coordina el grup motor per a l’abordatge de malalties mentals de l’Agència Integrada Social i Sanitària.

Finalment, el govern ha establert un circuit d’empadronament sense domicili fix per a persones que manifesten dormir al carrer i no són conegudes pels serveis socials municipals.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat