La glorieta de la Ciutadella es passa a dir "de la Transsexual Sònia"

La glorieta de la Ciutadella es passa a dir "de la Transsexual Sònia"

25/03/2013 - 00:00

El canvi de nom permet recordar la figura de Sònia Rescalvo, una transsexual que va ser assassinada l’any 1991 en aquesta mateixa glorieta per un grup d’skinheads.

Vídeo ‘Glorieta de la Transsexual Sònia’

La glorieta dels Músics del parc de la Ciutadella de Barcelona canvia el nom i es passa a dir “glorieta de la Transsexual Sònia”. Així ha acabat una lluita de més de vint anys que ha tingut com a objectiu donar a conèixer el crim que es va cometre, ara fa vint-i-dos anys, en aquest indret.

Un desenllaç fatal

La transsexual Sònia Rescalvo, de 45 anys, havia marxat de la seva Cuenca natal als 16 anys per anar a Barcelona. Va arribar a actuar el Teatre Arnau del Paral·lel, però els últims anys de la seva vida, sense mantenir contacte amb la família, va acabar vivint al carrer.

La matinada del 6 d’octubre de 1991, un grup de joves neonazis van entrar al parc de la Ciutadella i es van trobar Sònia Rescalvo. Amb les seves botes de punteres de ferro, la van agredir brutalment, fins a matar-la.

El president del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), Eugeni Rodríguez, que ha liderat el cas, descriu els fets així: “Ells en deien tocar el tambor, que significa donar cosses fins a la mort a indigents, persones transsexuals, punkis…”

Aquella nit dormia a la glorieta dels Músics del parc de la Ciutadella, juntament amb una amiga, Doris. Arran de l’atac, aquesta última va quedar en estat de coma i un rodamón que era a prop dels fets, Miguel, va quedar cec.

Aquest és el primer crim conegut d’una transsexual pel simple fet de ser-ho. El delicte, però, va marcar un punt d’inflexió en la manera de tractar agressions relacionades amb l’odi i la discriminació sexistes, que ha avançat positivament fins a l’actualitat.

Espai “Glorieta de la Transsexual Sònia”

Tot i que, des del 1993, una petita placa situada en una columna de la glorieta recorda aquest fet, no ha estat fins fa poc que se li ha fet un homenatge amb el canvi de nom a la glorieta i la instal·lació d’una escultura.

Durant tots aquests anys, la FAGC i el moviment de Gais, Lesbianes i Transsexuals de Barcelona (LGTB) han lluitat per aconseguir-ho. Finalment, el 18 de març de 2013, el Ple de Ciutat Vella de Barcelona va aprovar —amb l’abstenció del grup PPC— el més difícil: el canvi de nom de la glorieta.

Un objectiu difícil, liderat per Eugeni Rodríguez, la lluita del qual ha durat vint anys, però que ara té un final feliç: “El canvi de nom de la glorieta no li ha tornat la vida, però li ha tornat la dignitat. Serà la primera ciutat d’Europa que dóna el nom d’una transsexual a un espai públic.”

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBIContactaAvís legal Accessibilitat