Reconeixement al valor del periodisme social i de qualitat

Reconeixement al valor del periodisme social i de qualitat

Els premis Montserrat Roig, que recullen el testimoni del guardó instaurat l'any 1993 per premiar les temàtiques socials als mitjans de comunicació, tenen l'objectiu de promoure i d'incentivar la difusió d'una informació de qualitat i una millora del tractament dels temes socials. El termini per presentar una candidatura a alguna de les quatre categories del premi s'acaba el 31 de gener.

Montserrat Roig (1946-1991), autora de llibres cabdals per a les lletres catalanes com El temps de les cireres (1976) i Els catalans als camps nazis (1977), no va destacar només com a periodista i escriptora, sinó també com a activista, ja que va treballar pels drets de les dones, per la justícia social i la inclusió. La figura de Montserrat Roig simbolitza l’essència dels premis que porten el seu nom: la importància d’un periodisme de qualitat sobre els temes socials de Barcelona.

Els guardons persegueixen incentivar i posar de relleu els temes socials en el maremàgnum del món de la informació i la comunicació. El benestar social, l’habitatge, l’educació, els drets i la justícia són exemples de les àrees temàtiques que els premis Montserrat Roig volen contribuir a visibilitzar perquè se n’incentivi el coneixement, es comparteixin solucions i, al capdavall, es tendeixi a una sensibilització ciutadana més gran.

Quatre categories

1. Premi al periodisme social. Hi poden optar articles, sèries d’articles, reportatges, treballs de fotoperiodisme, programes de ràdio o televisió i productes documentals o divulgatius que s’hagin presentat en premsa impresa o digital, en publicacions periòdiques i regulars, ràdio o televisió i blogs o altres canals digitals. El requisit és que s’hagin publicat entre l’1 de novembre de 2016 i el 15 de desembre de 2017.

2. Premi a la comunicació social. Es defineix com aquella comunicació que, deixant-ne de banda el missatge i el format, és una eina d’apoderament per a la societat, que permet difondre missatges que impacten en els processos de sensibilització i que, al mateix temps, s’ofereix com una font d’informació i de comunicació bidireccional entre les persones emissores i les receptores. Hi podran optar les propostes que s’hagin plantejat reptes d’interès social o que mostrin realitats que afecten col·lectius de la ciutat, i igualment, s’hauran d’haver publicat entre l’1 de novembre de 2016 i el 15 de desembre de 2017.

3. Premi a la promoció de la investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona. Poden optar a aquesta categoria les propostes documentades que puguin donar lloc a una investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona, independentment del mitjà i promogudes de manera individual o col·lectiva. En aquest cas, el projecte que es presenti s’haurà de dur a terme durant l’any 2018 i el primer trimestre del 2019 i s’haurà d’entregar com a màxim l’11 de març del 2019, coincidint amb el lliurament dels premis de l’edició del 2019.

4. Premi especial del jurat. En aquest cas la intenció és atorgar un reconeixement especial a un projecte o una trajectòria professional marcats per la sensibilitat, el rigor i el compromís amb el periodisme i la comunicació socials. Aquest premi, a diferència dels altres tres, no tindrà dotació econòmica.

Les tres primeres categories tindran una dotació econòmica de 8.000 euros. El termini per presentar el treball periodístic i el treball en comunicació s’acaba el 31 de gener. El procediment de presentació de candidatures s’ha de fer primerament al web, i després presentant la butlleta d’inscripció al Registre General de l’Ajuntament.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets SocialsContactaAvís legal Accessibilitat