Proposta Estratègica del Park Güell

Park Güell amb panoràmica de la ciutat al fons

El Park Güell és un dels pocs espais dissenyats per Antoni Gaudí que pertany a l’àmbit públic. És un parc històric, emblema de la ciutat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Per tant, es tracta d’un espai que cal protegir, per estudiar i divulgar l’obra de Gaudí, però també és un parc urbà, espai del veïnat i la comunitat. La massificació turística del parc en els darrers anys té un impacte directe en l’ús del parc per part del veïnat i en la transformació dels seus entorns i barris sobretot Vallcarca i Penitents i en àmbits diversos com el comerç, la mobilitat, i els usos veïnals del parc.

La proposta estratègica del Park Güell pretén enfortir el lligam dels barcelonins i barcelonines amb el parc; evitar les conseqüències de la massificació turística a la zona i millorar l’entorn fent l’espai més permeable. La proposta compta amb 178 actuacions de millora que compta amb un pressupost de 24,9 milions d’euros i que gira al voltant de 5 grans eixos:

  • Reduir l’impacte de la massificació al parc i entorns a partir de la millor regulació dels accessos i major presencia de personal informatiu i de control.
  • Fomentar els usos comunitaris al parc i els seus entorns amb la millora dels accessos, noves activitats de lleure pel veïnat, i un nou centre de voluntaris per la divulgació i el coneixement del parc i el seu entorn natural.
  • Millorar la mobilitat dels entorns: més i millor transport públic, facilitat en l’accés a peu i en bicicleta, i descongestió dels carrers més saturats.
  • Donar vitalitat al patrimoni del parc incorporant-lo a les agendes culturals del barri i la ciutat.
  • Impulsar un nou model de governança amb la participació i de tots els agents implicats en la presa de decisions.

Per tal de compartir i debatre els continguts de la proposta, durant el darrer trimestre del 2017 es van dur a terme tres sessions informatives i de debat temàtiques sobre Ús Social, Accés i Massificació i Mobilitat, adreçades a les principals entitats i associacions dels barris que conviuen amb el Park Güell. 

Seguiment:

Grup d'Impuls:

Sessió de constitució, 28 de juny de 2018

 

Grup de Patrimoni i Cultura:

Sessió de constitució, 20 de febrer de 2019

 

Grup d'Espai Públic i Equipaments:

Sessió de constitució, 28 de novembre de 2018

 

Grup de Mobilitat:

Sessió de constitució, 5 de juliol de 2018

Sessió, 3 d'octubre de 2018

Sessió, 10 de juliol de 2019

Sessió, 4 de desembre de 2019

 

Sessions prèvies:

Sessió informativa i de debat (Accés i massificació, 4 desembre 2017):

 

Sessió informativa i de debat (Ús social, 20 novembre 2017):

 

Sessió informativa i de debat (Mobilitat, 18 de desembre 2017):

 

Documentació: