Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Vallcarca

Vallcarca és un barri pertanyent al districte de Gràcia que des dels anys 50 s’ha vist afectat per diversos plans urbanístics que han afectat la seva morfologia. Expropiacions i enderrocs dels edificis del casc antic arran d’aquests projectes de planejament, marxa del veïnat i extinció del comerç de proximitat, solars buits degut als efectes de la crisi... El barri ha patit al llarg dels anys una degradació que ara es vol pal·liar amb un nou MPGM (Modificació del Pla General Metropolità) que afecta l’entorn dels carrers Farigola, Cambrils, Calendau, Gustavo Adolfo Bécquer i l’avinguda i el viaducte de Vallcarca, amb més de 15.400 m2 de superfície.

En els darrers anys, diverses organitzacions veïnals van promoure la celebració d’unes jornades participatives el novembre de 2014, “El barri que volem”,  organitzades conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona i amb la participació d’un centenar de veïns i veïnes. Una de les conclusions de les jornades va ser la creació de la Taula de Treball d’Urbanisme de Vallcarca amb representació veïnal i de l’administració per tal d’abordar les diferents problemàtiques del barri.

L’any 2016 es va convocar un concurs internacional d’idees sobre aquest espai, que va guanyar el projecte “Arrels” de l’arquitecte Carles Enrich. El pla es va debatre amb el veïnat i  les entitats del barri durant les Jornades Participatives que van tenir lloc l’any 2017, amb l’objectiu de millorar el projecte amb les aportacions dels agents implicats. Durant el mes de març de 2018 comença la tramitació d’aquest MPGM.

A més d’aquest àmbit, l’actuació a Vallcarca també comprèn altres zones que es tramitaran i es debatran de forma separada.

Estructura participativa i agents implicats

L’òrgan principal de participació ciutadana és la Taula de Treball d’Urbanisme de Vallcarca, formada per les associacions i entitats del barri i entre altres tasques es va encarregar de gestionar els debats de les jornades participatives que van tenir lloc entre el setembre i el desembre de 2017.

En aquesta comissió hi van participar veïns que pertanyen o treballen amb les següents entitats: Plataforma Veïnal de Vallcarca, Assemblea de Vallcarca, Ruderal Associació per a la promoció de l’habitatge cooperatiu a Vallcarca, Observatori de Vallcarca, Coordinadora AFAs, Arquitectes Sense Fronteres , AV Gràcia Nord i AV ProVallcarca A més, també hi van participar diversos tècnics municipals, el Col·lectiu Volta Arquitectes i Carles Enrich, arquitecte redactor del projecte guanyador “Arrels”. També es va contactar amb diverses entitats del barri o dels àmbits propers per demanar la seva col·laboració.

Un cop resoltes aquestes jornades, l’òrgan que farà el seguiment de la tramitació del MPGM serà la Taula de Treball d’Urbanisme de Vallcarca. 

Documentació: