• Inici
  • / Dia Mundial dels Mars i els Oceans

Dia Mundial dels Mars i els Oceans

Barcelona disposa d’un gran nombre d’equipaments i organitzacions amb un gran valor afegit i de gran potencialitat que tenen el mar i el litoral com a eix vertebrador de la seva tasca (ciència, biodiversitat, sostenibilitat, oceanitat, etc.).

Fruit del procés participatiu del Pla estratègic dels espais litorals de la ciutat, vam tenir l’oportunitat de conèixer-nos, debatre sobre les diferents línies de treball que necessita el nostre litoral i assentar les bases del que ha esdevingut el Grup de Treball dels Mars i els Oceans. Aquest grup s’ha creat amb l’objectiu d’interrelacionar el treball de les diferents entitats creant sinergies juntament amb les diverses iniciatives de la xarxa comunitària dels barris marítims i de la resta de la ciutat.

Vivim un moment de gran excepcionalitat. A la crisi sanitària provocada per la covid-19 se suma la greu crisi socioeconòmica que se’n deriva. Tot i així, no hem volgut deixar de celebrar que aquest 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans, ja que en aquest context tant complex, el litoral de la ciutat, entès com un entorn natural que cal defensar i protegir, pot generar oportunitats i llocs de treball dignes i de qualitat. El mar pot esdevenir un agent de desenvolupament local sostenible que tingui en compte el medi ambient, el territori, les persones i les seves necessitats.

Cadascuna de les entitats que participem en aquest grup de treball hem preparat una activitat per apropar-vos al mar i conèixer una mica més com és i què amaga. Desitgem que passeu una bona estona mentre aprenem junts!

 

Activitats

Organitza: Zoo de Barcelona

“Per més que em diguin alga de vidriers, no soc alga sinó planta. Sempre enmig del mar em trobo, i flors i fruits dono.”

Descobreix què s’amaga darrere d’aquest enigma que et transportarà al meravellós món del mar Mediterrani. Entra a l’ActiviZoo, juga-hi, diverteix-te i aprèn com ajudar pel que fa a la conservació de la mar Mediterrània i de la seva biodiversitat.

Porta-m'hi!

Organita: Anèl·lides

Us proposem endinsar-nos en la biodiversitat marina amagada de Barcelona a través d’un joc interactiu de preguntes. Amb aquesta activitat descobrireu la riquesa natural marina de les nostres platges i coneixereu diverses característiques d’aquesta biodiversitat, sovint desconeguda tot i ser molt pròxima, que ha de ser conservada i respectada.

Vull descobrir-la!

Organitza: Institut de Ciències del Mar

Us convidem a compartir un missatge en forma de vídeo a les vostres xarxes socials, amb l’etiqueta #AnheldeMar, que transmeti el vostre desig per l’oceà del futur. El 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, presentarem un vídeo col·lectiu i omplirem les xarxes de missatges per un planeta blau!

Vull participar-hi!

Organitza: Barceloneta Proa a la mar

La processó del Negre de la Riba és un documental del Pla Comunitari de la Barceloneta i el col·lectiu Planeta Barceloneta per posar en valor la cultura marinera del barri, per retornar la popularitat del mascaró de proa El Negre de la Riba.

Vull veure'l!

Organtiza: Museu Marítim de Barcelona

Quins paisatges hi ha al fons del mar i qui hi viu? Quina tasca es fa a bord dels vaixells oceanogràfics? Què podem fer per ajudar la preservació dels mars i oceans? En Nico us convida a posar a prova els vostres coneixements sobre els mars i oceans mitjançant un joc interactiu.

Vull explorar-los!

Organtiza: Museu Marítim de Barcelona

El butlletí infantil Patapum, del Museu Marítim de Barcelona, dedica el proper número a descobrir diferents temes relacionats amb el Dia Mundial dels Oceans. Subscriu-t’hi i rep-lo a casa.

Vull llegir-lo!

Organitza: Barcelona Cicle de l'Aigua i Catalan Water Partnership

Activitat amb inscripció prèvia.

El Catalan Water Partnership ens rep a la seva plataforma per parlar durant dos dies dels nostres mars i oceans amb el guiatge de científics i tècnics experts.

M'hi apunto!

Organitza: Barcelona Cicle de l'Aigua i Catalan Water Partnership

El Catalan Water Partnership ens rep a la seva plataforma per parlar durant dos dies dels nostres mars i oceans amb el guiatge de científics i tècnics experts.

M'hi apunto!

Organitza: El Centre de la Platja

Us convidem a conèixer tots els secrets de les platges de Barcelona com un ecosistema viu. Entra a la visita virtual i descobreix Barcelona des del mar.

Organitza: Barcelona + Sostenible

El Mapa Barcelona + Sostenible és una eina col·laborativa que mostra projectes i col·lectius que s’impliquen en la sostenibilitat de la ciutat.

A partir del Dia Mundial del Medi Ambient el Mapa ofereix l’Enigmapa B+S, un joc en línia que et convida a descobrir iniciatives i entitats de Barcelona implicades en la sostenibilitat i el litoral. En commemoració del Dia Mundial dels mars i els Oceans, la primera setmana del joc se centrarà en descobrir la relació de la ciutat i el litoral.

Et convidem a fer-te usuari del Mapa B+S, resoldre els enigmes i compartir el coneixement sobre el litoral i la sostenibilitat de Barcelona.

Vull descobrir-lo!

 
Dia Mundial Mars i Oceans