Sant Martí recupera el patrimoni industrial del Poblenou

05/07/2016 - 14:10 h

 

En defensa del patrimoni industrial del Poblenou, s’ha presentat un inventari que permetrà establir les prioritats d’actuació

El Districte de Sant Martí té com a prioritat la preservació del patrimoni industrial del Poblenou, que és part del seu llegat històric i realça el testimoni i la identitat del districte mitjançant l’urbanisme d’edificis singulars. La conservació d’aquest patrimoni arquitectònic també ha estat una reivindicació veïnal històrica.

La Comissió de Patrimoni Industrial del Poblenou, reactivada recentment i que té com a funció principal vetllar perquè el patrimoni industrial catalogat no es malmeti i promoure’n la conservació, ha elaborat un estudi en el qual s’inclou el patrimoni industrial del barri on cal actuar.

En total són 158 edificis, públics i privats, que han quedat repartits en cinc nivells de deteriorament. Segons l’estat de cada espai, s’hi faran les tasques de rehabilitació pertinents. Hi ha vuit edificis que cal rehabilitar de manera urgent, que són els següents:

La Escocesa, en què es faran actuacions de consolidació a la nau Johnson i a la nau Foseco.
Can Ricart, on es faran actuacions per millorar les mesures de seguretat de la nau Hangar i la rehabilitació de l’ala pendent d’actuació de la nau del Casal de Joves.
Ca l’Alier, on cal rehabilitar la nau i urbanitzar-ne els voltants.
Can Felipa, que tot i ser un centre cívic actual i en ús, està en procés de licitació pel que fa al projecte de restauració de façanes.
La Flor de Maig, en què hi ha un projecte de façanes aprovat i la licitació d’obres en procés.
Can Picó, on cal restaurar la nau, que serà la seu de la cooperativa de treball i inserció social Biciclot.
Pujades, 97, on hi ha una nau industrial modernista que s’ha de restaurar per fer-hi un projecte d’inserció social per al reciclatge d’equips informàtics i electrònics amb la Fundació Trinijove.
La Casa de les Vàlvules, edifici en el qual cal acabar la rehabilitació del conjunt patrimonial, que es va començar amb la restauració de la Torre de les Aigües, per instal·lar-hi l’Arxiu Fotogràfic del Poblenou.

Segons el regidor de Sant Martí, Josep M. Montaner, una part industrial del patrimoni del barri és industrial i té molt a veure amb la memòria obrera, popular, associativa i del treball. “Volem donar a aquests edificis més força de la que han tingut fins ara”, ha explicat Montaner.

Per a informació més detallada, consulteu els document adjunts en l’espai ‘Més informació’.

*

La memòria de Sant Martí