Informa't sobre la nova regulació de patis i celoberts a Barcelona

22/10/2024 - 10:39 h

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que regularà urbanísticament aquells espais destinats a la ventilació i il·luminació naturals dels edificis, és a dir, zones com els patis interiors o celoberts. La nova normativa es troba en període d'exposició pública fins al 4 de novembre d'aquest 2024.

L’objectiu d’aquesta nova normativa és afavorir l’eficiència energètica dels edificis establint noves condicions que hauran de complir els espais no construïts que es destinen habitualment a la ventilació i l’entrada de llum naturals.

El Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), conjuntament amb la Gerència d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, van organitzar una sessió informativa adreçada a professionals on van explicar la nova regulació i van resoldre els dubtes dels assistents. El vídeo de la sessió acompanya aquesta notícia i es pot recuperar aquí.

Els objectius són:

  1. Revisar les determinacions urbanístiques i l’impacte en l’edificabilitat dels espais destinats a garantir la ventilació i la il·luminació naturals (celoberts i patis de ventilació).
  2. Redefinir els paràmetres tècnics d’aquests espais, atenent a la normativa sectorial i d’habitabilitat vigent.
  3. Regular un nou concepte urbanístic, corresponent a l’espai interior lliure d’edificació, que actuï com a espai per poder garantir la ventilació i la il·luminació naturals de tot tipus d’estances.
  4. Permetre la cobertura dels espais destinats a la ventilació i il·luminació naturals amb solucions amb control climàtic, tant en obra nova com en actuacions de rehabilitació.
  5. Proposar una nova regulació de la ventilació i la il·luminació del subsol pel que fa a la incidència en l’edificabilitat i en relació amb els usos implantats.

 

Espai interior lliure d’edificació i atris bioclimàtics

L’MPGM incorpora un nou concepte d’edificació destinat a la il·luminació i ventilació naturals dels edificis: l’espai interior lliure d’edificació. Aquest espai, amb dimensions suficients per assimilar-se a un espai exterior o a un interior d’illa, no consumirà edificabilitat, amb la qual cosa, s’incentiva la incorporació de millors condicions bioclimàtiques als habitatges.

L’actualització de la normativa també vol ser una aposta per la incorporació d’atris bioclimàtics, espais interiors que permeten millorar la ventilació i la il·luminació naturals de les edificacions aprofitant els fenòmens naturals per regular la temperatura i la circulació de l’aire. La incorporació dels atris bioclimàtics es permetrà tant en projectes d’obra nova com en rehabilitacions d’edificis existents amb l’objectiu de millorar-ne l’eficiència energètica i la qualitat ambiental de l’interior.

 

Període d’exposició al públic i al·legacions

Tota la informació sobre l’aprovació inicial d’aquesta normativa i la documentació de l’expedient es pot consultar al Portal d’Informació Urbanística de Barcelona (PIU).

Per presentar al·legacions, cal adreçar-se a l’Oficina Virtual de Tràmits de l’Ajuntament. El termini acaba el 4 de novembre.