Comença la Marató per l’Emergència Climàtica

27/01/2020 - 13:43 h

Més de setanta edificis i equipaments municipals participen en la Marató per l’Emergència Climàtica, que pretén, entre altres coses, conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de reduir el consum d’energia, gas i aigua, així com millorar la gestió dels residus i fomentar el verd. Els diners estalviats es destinaran a projectes d’horts socials en cobertes municipals.

La tercera edició de la Marató no només persegueix l’estalvi d’energia i aigua, sinó que també té en compte la declaració d’emergència climàtica que l’Ajuntament va fer el 15 de gener.

Aquest divendres comença la Marató per l’Emergència Climàtica, una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, gas, aigua i en la gestió de residus. La Marató tindrà lloc durant el mes de febrer en 72 edificis i equipaments municipals de tots els districtes de Barcelona i té com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre l’emergència climàtica que viu la ciutat.

Les persones que treballen a les oficines municipals participants, així com les persones usuàries dels equipaments, hauran de fixar-se molt bé en com consumeixen energia, gas i aigua, i també hauran d’intentar reduir al màxim tots els residus que generin i fer-ne correctament la recollida selectiva.

Setmanalment es farà un control del consum d’aigua, electricitat i gas i de les emissions de CO2 per mirar si s’han aconseguit reduir i per comprovar quines en són les conseqüències ambientals tenint en compte les dels anys anteriors. L’estalvi econòmic resultant es traduirà en una quantitat de diners que es destinarà a projectes que donin resposta a l’emergència climàtica. Enguany aquests diners s’utilitzaran per impulsar un projecte de creació d’horts socials en cobertes municipals.

Es tracta d’una iniciativa en què participen diferents entitats sense ànim de lucre i que consisteix a aprofitar els terrats d’edificis municipals en desús per establir-hi horts cultivats per persones amb discapacitat. El projecte utilitza noves tecnologies de cultiu menys contaminants, i després de repartir les hortalisses recollides entre les entitats participants, dona els excedents del cultiu a menjadors socials i bancs d’aliments.

La Marató 2019 i el projecte E3

En l’edició anterior, els 62 edificis participants de l’Ajuntament de Barcelona van aconseguir reduir la despesa energètica dels equipaments públics fins a gairebé un 13,46% en electricitat, un 9,6% en aigua i un 15,33% en gas. En total, es van deixar de consumir 407.377 kWh d’electricitat, 5.779 m3 d’aigua i 815.978 kWh de gas en les diferents oficines municipals.

L’any passat els fons recaptats amb la Marató es van destinar íntegrament a implantar mesures d’estalvi energètic als instituts Barri Besòs, Doctor Puigverd i Rambla Prim. El projecte, anomenat E3, és una iniciativa educativa relacionada amb els drets energètics.

Per desenvolupar el projecte, s’ha treballat amb l’alumnat i el professorat dels instituts per tal de decidir quines mesures s’aplicarien en cada centre. Un d’aquestes mesures, per exemple, consisteix a instal·lar un sistema per controlar, a través d’un servidor web, l’horari de funcionament de la calefacció i monitorar en tot moment el funcionament del sistema.

A l’Institut Doctor Puigverd s’han substituït els llums per leds i s’instal·larà un sistema de control de l’enllumenat dels passadissos, els lavabos i altres dependències mitjançant detectors de moviment. Aquestes mesures contribueixen a reduir considerablement el consum energètic i les emissions de CO2.

L’objectiu de la iniciativa és promoure la reflexió sobre l’impacte que tenen les petites accions quotidianes sobre el canvi climàtic i fomentar l’empoderament energètic de la comunitat educativa.