Renova les teves joguines

27/11/2017 - 10:00 h

Una joguina que un nen no utilitza pot resultar un autèntic tresor per un altre nen. Aquesta és la idea central de “Renova les teves joguines”, la iniciativa que arrenca el 27 de novembre a Barcelona amb l’objectiu de fomentar el consum conscient de joguines.

El Nadal és una època associada a la canalla i els regals. En aquests dies, les llars amb nens s’inunden d’estris de tot tipus: jocs de construcció, nines, tricicles, peluixos, contes, patins, puzles… Però, a mesura que passen les setmanes, moltes d’aquestes joguines comencen a ser oblidades i desterrades en el fons d’un calaix i els seus petits propietaris aviat en reclamen de noves.

Trencar amb aquest cercle viciós de consum irresponsable de joguines i prevenir l’acumulació de residus és la idea clau de la nova edició de “Renova les teves joguines” que, promoguda per entitats, associacions i equipaments municipals de la ciutat amb el suport de l’Ajuntament, arrenca el 27 de novembre a Barcelona i s’allarga fins a les portes del Nadal.

Com funciona?

Fins al 23 de desembre, podeu portar les joguines que la vostra canalla ja no utilitzi al punt d’intercanvi més proper a casa vostra. Hi ha punts d’intercanvi repartits per equipaments de tota la ciutat: podeu consultar ubicacions i horaris en aquest enllaç.

Un cop al punt d’intercanvi, us canviaran la joguina per cupons Renoves amb una puntuació que dependrà del tipus de joguines que hàgiu aportat.

Així, els contes petits (llibrets i àlbums petits, etc.) valen 1 punt i se’n poden portar cinc com a màxim. Els contes grans (de tapa dura, amb moltes pàgines, etc.), valen 4 punts. Les joguines petites (eines, fruites, minicotxes, peces de cuina, etc.) valen 1 punt, però cal dur-ne com a mínim tres del mateix tipus a la vegada per fer-ne un paquet, que és el que es puntuarà. Els jocs i joguines mitjanes (vehicles, puzles, jocs de construcció, jocs de taula de mida mitjana…) valen 3 punts. Finalment, els jocs de taula grans i disfresses valen 5 punts. Les joguines grans (cuines, patins, tricicles, etc.) valen 10 punts.

A més a més, es podran sumar 2 punts extra de regal, a cada joc o joguina de més de 3 punts (mitjanes i grans), si és ecològica: de fusta o tela, sense piles ni plàstics (excepte aquells que siguin de paper o de cartró), que estimulin la creativitat i el respecte pel medi ambient i pels animals.

A la recollida de joguines s’admetrà un màxim de 10 jocs o joguines per infant (excepte els contes, que seran cinc com a màxim per infant).

Les joguines a intercanviar han d’estar netes i en bon estat. No s’acceptaran de brutes, trencades o deteriorares, ni bèl·liques, peluixos o joguines que es venen com a regal publicitari. A més, es recomana portar les piles en bon estat des de casa. Totes les joguines han de tenir la marca CE símbol de què compleixen la normativa europea de seguretat.

Intercanvia i participa

Un cop tingueu els vostres cupons Renoves amb la puntuació corresponent, podreu bescanviar-los per, com a màxim, 10 jocs o joguines en qualsevol punt de la xarxa.

Heu de tenir en compte que no es podran utilitzar cupons Renoves d’altres edicions, pel que es recomana que no us desprengueu de totes les joguines i jocs cada temporada.

I, si us queden punts i no voleu més joguines, podeu regalar-los a qualsevol altre infant al qual potser li’n poden faltar.

Recordeu que podeu compartir l’experiència a les xarxes socials amb les etiquetes #bcnsostenible i #renovajoguines, o penjant relats i fotos al mapa Barcelona + Sostenible. I, si us hi voleu fer voluntaris, podeu adreçar-vos a qualsevol dels punts d’intercanvi o enviar un correu a renova@bcn.cat