Barcelona celebra el 22è Concurs Internacional de Roses Noves del 6 al 8 de maig

05/05/2022 - 11:06 h

El jurat internacional està integrat per experts en roses, roserars, aficionats i professionals rellevants del sector tant locals com d’arreu del món. Totes les persones que visitin el roserar del Parc de Cervantes podran participar en la votació de la Rosa Ciutadana 2022.

El Parc de Cervantes acull el 22è Concurs Internacional de Roses Noves, que se celebra enguany entre el 6 i el 8 de maig, coincidint amb la primera floració de les roses i que assenyala, segons el criteri d’un jurat internacional de prestigi, les millors noves creacions de la mà de cultivadors de roses d’arreu del món. El dia 6 de maig, el roserar s’obrirà al públic a les 16.00 hores.

Totes les varietats presentades al concurs estan creades per experts roseristes a partir d’encreuaments de varietats existents. Són inèdites i no han estat mai comercialitzades.

Enguany hi participen un total de 30 obtentors d’11 països, Bèlgica, Dinamarca, Estats Units, Espanya, França, Itàlia, Japó, Nova Zelanda, Polònia i Països Baixos, que han presentat un total de 102 varietats de roses noves.

El concurs de Barcelona forma part del circuït internacional que cada any premia els millors nous exemplars cultivats pels obtentors de noves varietats de roses d’arreu del món, i manté Barcelona com a ciutat referent d’aquest sector.

Sis jurats diferents

L’edició del concurs d’enguany comptarà amb sis jurats diferents. El jurat expert està format per 65 persones especialistes en el món de les roses, de la jardineria i espais verds i del món acadèmic, que atorguen els premis a les millors varietats de cada categoria de roser i a les seves qualitats i característiques. El seu caràcter és internacional, format per persones  d’Espanya, Bèlgica, Països Baixos, Suïssa, República Txeca, Eslovènia, França i Luxemburg. Alguns d’aquests experts també són membres de la Comissió Permanent.

Aquesta Comissió Permanent està integrada per 10 tècnics i experts locals. Fa una valoració i seguiment oficial des de la tardor fins al mes de maig, de l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món. Executa quatre avaluacions exhaustives per a cada varietat des del més de maig al desembre, durant el cicle vegetatiu de l’any previ a l’avaluació plenària del jurat expert. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’interès de la flor i la novetat, entre altres. La segona valoració oficial va a càrrec del Jurat internacional i té lloc in situ en el moment de celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

D’altra banda, el jurat dels Mestres Perfumistes està format per cinc persones especialistes internacionals que triaran la varietat de roser amb un millor perfum, fent-ne la seva descripció textual. També triaran enguany la seva varietat preferida, la Gent Gran de Barcelona, l’Escola Castell de Sant Foix, l’escola Mare de Déu de Montserrat i el jurat ciutadà.

Votació de la Rosa Ciutadana 2022

Totes les persones que visitin el roserar del Parc de Cervantes podran participar en la votació de la Rosa Ciutadana 2022. Cal triar la varietat de rosa escollida a través d’un procediment digital, amb un dispositiu mòbil. Un codi QR es trobarà a l’espai de concurs per a facilitar l’accés al lloc web de l’elecció de la Rosa Ciutadana. S’admetrà un sol vot per dispositiu.

Durant els dies de concurs hi ha previstes diferents visites comentades al Roserar i visites de coneixement ambiental. Per a participar a les visites, cal fer inscripció prèvia a la carpa d’informació del parc, abans de la visita i subjecte a la disponibilitat de places (màxim 20 persones per grup)

El Roserar del Parc de Cervantes és un jardí de 4 hectàrees i prop de 10.000 rosers de 2.000 espècies i varietats diferents. Creat el 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim M. Casamor, i posteriorment remodelat per tal de realçar-ne els valors botànics, estètics i pedagògics. Aquest jardí mostra la història dels rosers a través d’un recorregut principal o eix botànic amb rosers silvestres agrupats segons l’origen geogràfic. A banda i banda es disposen els híbrids, l’origen dels quals són els rosers silvestres. Hi trobem espècies representatives de la història i varietats modernes, col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns, d’enfiladissos i rosers de fragàncies intenses.

L’any 2009 el Roserar del Parc Cervantes va rebre el prestigiós Garden Award Excellence, atorgat per la World Federation of Rose Societies per la seva bellesa, història i valor educatiu.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que enguany celebra la 22a edició, es va crear per impulsar la divulgació i la projecció del Roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona, que es remunta a les primeres dècades del segle passat. Al Roserar, a més de la col·lecció permanent, es poden conèixer les noves varietats de rosers presentades a Concurs i, en el Jardí del Palmarès, les guanyadores d’edicions anteriors.

En el marc d’aquest concurs, diumenge 8 de maig a les 12.00 hores s’inaugura un espai en memòria de les Catorze Roses al roserar. Aquest espai ret homenatge a les tretze joves afusellades a Madrid l’agost de 1939 pel règim franquista i a les dones perseguides, represaliades, empresonades i executades durant la postguerra, simbolitzades per una catorzena rosa.

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en categoria oficial (concedits pel jurat expert i la comissió permanent) i premis concedits per les entitats i ciutadania.

Categoria oficial: premis concedits pel jurat expert internacional i la seva comissió permanent:

 • Premi Barcelona
 • Premi al millor roser híbrid de te/ grandiflora
 • Premi al millor roser floribunda / multiflora
 • Premi al millor roser paisatgístic / arbustiu
 • Premi al millor roser entapissant
 • Premi al millor roser miniatura
 • Premi al millor roser enfiladís
 • Premi a la varietat més vigorosa (Asociación Española de Parques y Jardines Públicos)
 • Premi a la varietat amb millor flor (Asociación Española de la Rosa)
 • Premi “Pere Dot” a la varietat més novedosa (Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat)
 • Premi a la varietat més perfumada (Amics dels Jardins)
 • Premi a la varietat amb millor perfum (Mestres Perfumistes)

 Premis de la ciutadania i entitats:

 • Premi Rosa Ciutadana 2022
 • Premi Rosa de la Gent Gran
 • Premi Escola Castell de Sant Foix
 • Premi Escola Mare de Déu de Montserrat