Barcelona explica la seva aposta per fer més vius els espais urbans a l’Smart City Expo World Congress

19/11/2019 - 11:27 h

Durant l’SCEWC es resoldran els tres challenges llançats per l’Ajuntament de Barcelona: paviments generadors d’energia renovable, solucions tecnològiques per donar atenció efectiva a la gent gran i millora de l’emergència climàtica mitjançant l’anàlisi i la visualització de dades.

L’Ajuntament de Barcelona participa un any més a l’Smart City Expo World Congress, del 19 al 21 de novembre, i enguany ho fa sota el lema “Humanitzant la tecnologia per Barcelona”, recollint  l’aposta de la ciutat per promoure un model d’innovació més just, sostenible i que millori la qualitat de vida de les persones. D’acord amb aquest model, l’ús de la tecnologia ha d’ajudar a donar resposta als principals reptes que té avui en dia la ciutat, com ara combatre l’emergència climàtica o comprometre’s amb l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Un any més, l’estand municipal destacarà el model i els projectes Smart City de la ciutat. Algunes de les iniciatives que s’exposaran en els àmbits de Medi Ambient, Urbanisme i Mobilitat són les noves aplicacions de gestió de rec en espais verds i manteniment de l’arbrat, la Zona de Baixes Emissions (ZBE) Rondes Barcelona  i el projecte de les Superilles. En l’àmbit de mobilitat i les noves tecnologies, els assistent podran informar-se sobre el C-Mobile, el MUV i l’ SMOU, tres projectes municipals pioners que busquen impulsar la implantació tecnològica i els processos participatius als diferents mitjans de transport per fer de Barcelona una ciutat més segura, eficient i sostenible.

Espai Fòrum: una àgora per difondre projectes de ciutat

L’estand de l’Ajuntament també inclourà l’espai Fòrum, una àgora on es presentaran projectes municipals i iniciatives d’entitats del tercer sector, associacions, startups i PIMES.

Tots els projectes presentats estaran vinculats amb el desenvolupament d’iniciatives en els àmbits de la participació ciutadana, la col·laboració social i la planificació urbana mitjançant tecnologia.

Durant els tres dies, es duran a terme diverses conferències relacionades amb el medi ambient,els serveis urbans i la mobilitat. El dimarts 19 a la tarda, per exemple, hi haurà ponències sobre la Zona de Baixes Emissions (ZBE) Rondes de Barcelona, la implantació de les Superilles a la ciutat o les plataformes tecnològiques DGT 3.0 i C-Mobile per incrementar la seguretat vial.

Podeu consultar el programa aquí.

A la zona de congressos, l’Ajuntament participarà en la moderació de la taula sobre el vehicle compartit i en la ponència sobre l’Autonomous Ready, un projecte de seguretat viària en l’espai públic que vol implantar sistemes intel·ligents als vehicles que permetin interpretar l’entorn i protegir així els usuaris i usuàries més vulnerables. També hi haurà una breu xerrada sobre l’Autonomous Ready a l’Speakers’ Corner de l’àrea expositiva.

Els 3 challenges d’aquest any

Durant el Congrés es resoldran dos reptes que ha llançat l’Ajuntament de Barcelona des de l’i.lab, el laboratori municipal des d’on es vol accelerar la innovació urbana sostenible i social.

El primer repte, emmarcat en les accions vinculades a l’Agenda 2030 i al compromís del govern municipal respecte als Objectius de Desenvolupament Sostenible, consisteix en trobar solucions innovadores que generin energia renovable a partir dels paviments de la ciutat.

El segon repte, englobat dins del projecte de les Superilles Socials, busca solucions innovadores que donin atenció efectiva a la gent gran en situació de dependència, mitjançant la incorporació d’eines tecnològiques que millorin la identificació i el temps de resposta a les necessitats d’aquest col•lectiu. Els guanyadors dels dos reptes s’anunciaran el dimarts 19 a l’Àgora Central de SCEWC.

Aquest any també es comptarà amb l’exposició dels 6 projectes finalistes del World Data Viz Challenge, un concurs organitzat pels ajuntaments de Barcelona i Kobe (Japó) amb l’objectiu que la ciutadania contribueixi -mitjançant l’anàlisi i la visualització de dades- a la millora d’aspectes relacionats amb l’emergència climàtica a la ciutat.

La Kic Urban Mobility: Mobilitat per espais urbans més vius

EIT Urban Mobility és una iniciativa de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) que té l’objectiu d’accelerar el canvi positiu de la mobilitat per fer més vius els espais urbans. Des de finals del 2018, Barcelona forma part de les KIC (Knowledge and Innovation Communities) en mobilitat urbana, amb una inversió de 40 milions d’euros per part d’Europa. La ciutat de Barcelona lidera, així, la fase d’inici d’aquesta iniciativa i acollirà la futura seu de l’EIT Urban Mobility.

Al SCEWC d’aquest any, la KIC tindrà un espai dins de l’estant de l’Ajuntament i a l’espai fòrum en el qual s’organitzaran ponències sobre la col·laboració entre indústria, acadèmia, recerca i innovació per resoldre els reptes de mobilitat més presents a la ciutat.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, participa avui en l’acte d’inauguració del projecte EIT Urban Mobility que s’iniciarà amb el diàleg “Ciutats liderant el canvi de paradigma en mobilitat urbana”. L’acte, també comptarà amb la presència de l’alcalde de Milà, Giuseppe Sala, el president de SEAT, Luca de Meo i la CEO d’EIT Urban Mobility, Maria Tsavachidis.